Leirskredet i Gjerdrum

Rasårsaken kan ligge i dokumentene

NGI stilte i 2005-2006 detaljerte krav for å stabilisere det rasfarlige boligområdet på Ask i Gjerdrum. Utbygger sier han har fulgt dem til punkt å prikke. Men noen sluttrapport foreligger ennå ikke.

KATASTROFE: Leirraset i Gjerdrum har krevd flere menneskeliv. Et omfattende sikringsarbeid ble beskrevet som nødvendig for å sikre området før området ble utbygd. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KATASTROFE: Leirraset i Gjerdrum har krevd flere menneskeliv. Et omfattende sikringsarbeid ble beskrevet som nødvendig for å sikre området før området ble utbygd. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Geotekniske Institutt (NGI) la første nyttårsdag ut på nettet det de mener er alle rapportene de har laget om boligfeltet Nystulia, der det dødbringende raset gikk i romjula.

Først laget det private selskapet i 2003 «Reguleringsplan for Ask sentrum – ROS analyse med tiltaksplan» for Gjerdrum kommune. Dette er en risiko-og sårbarhetsanalyse, der det framgår at pga betydelig rasfare kan området ikke bygges ut uten stabiliserende tiltak.

Siden ble NGI leid inn av utbygger - både som geoteknisk prosjekterende for tiltak som skulle hindre ras, og som kontrollerende selskap for de samme tiltakene knyttet til boligfeltet i Nystulia.

Til sammen åtte tekniske notater fra årene 2005-2006 beskriver detaljert hvilke tiltak som må gjennomføres for å sikre området før bygging. De viktigste tiltakene er:

  • Avlastning / avgravning av høyere terreng for å redusere belastning
  • Oppfylling av lavereliggende terreng og ravinedal for å virke som en motfylling eller motvekt for et eventuelt skred.
  • Erosjonssikring av Fjellstadbekken / Tistilbekken

Ingen sluttrapport?

Utbygger Odd Sæther i Gjerdrum Boliger forsikrer Dagbladet om at hvert eneste rasforebyggende råd fra NGI er fulgt til punkt og prikke, helt ned til størrelsen på drenerende stein i fyllingene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer