Raseavl gjør hund til ulvemat

Minst tre hunder er drept av ulv i Norge de siste tre årene. Hunder blir ulvemat fordi overdreven raseavl fratar hundene deres naturlige reaksjonsmønstre, ifølge en forskningsrapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ulvestudien er gjengitt i den svenske publikasjonen Svensk Jakt. De langt fleste av hundene har møtt sin ville artsfrende under jakt.

Til sammen har den skandinaviske ulvestammen skadd eller drept 37 hunder de siste sju årene.

Norske ulveeksperter regner med at vi her i landet vil oppleve langt flere konfrontasjoner mellom hund og ulv i årene som kommer. I løpet av et års tid er ulvestammen i Sør-Norge - med hjerte i Hedmark - nær fordoblet.

- Det er helt naturlig at vi vil få flere tilfeller av hundedrap når ulvestammen er i vekst, sier rovviltkonsulent i Hedmark, ulveekspert Erling Maartmann til Dagbladet.

To drap sist høst

To dokumenterte hundedrap skjedde under høstens elgjakt i Østerdalen. Det var trolig den meget omtalte Stor-Elvdal-familien som var på ferde.

Flere andre møter mellom ulv og hund skal ha forekommet uten at de faktiske forhold er bevist.

Det mest omtalte hundedrapet de siste året skjedde i Kongsvinger-marka i Hedmark, den 4. desember 1995.

Dreveren Max måtte bøte med livet da den ble bitt i to av ulv mens jegerne selv var vitner til overfallet.

Blir byttedyr

I studien stilles spørsmålet om hvorfor ulven angriper hunder. Forskernes oppfatning går i retning av at ulven ofte oppfatter hunder som byttedyr, eventuelt som seksualpartnere.

Ulv i flokk jager store byttedyr som elg, mens enslige ulver går etter mindre dyr som rev og hund. Dertil blir hunder som kommer innenfor ulvens revirområde oppfattet som en fiende.

Forskerne mener også å kunne dokumentere at den meget omfattende raseavl som hunder utsettes for, har ødelagt dyras naturlige atferd. Hundens signaler, blir misforstått og utløser aggresjon hos rovdyret, som selv er en nær slektning av hunden.

Tre ulvefamilier

I Norge finnes det i dag tre kjente ulvefamilier. De har tilhold i Stor-Elvdal, Hedmark/Akershus og Halden-Aremark.

Den sørnorske ulvestammen teller i øyeblikket inntil 17 dyr, et antall som bekreftes av våre fremste ulveforskere.

Den svenske studien konkluderer slik:

Ulv i store antall regnes som vesentlig mer konfliktskapende enn våre øvrige store rovdyr; bjørn, gaupe og jerv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer