Rasehetsen toppet seg med at noen malte et hakekors med avføring. Da gikk Jonathan (25) til sultestreik

Universiteter herjes av rasistisk hets.

RYSTET: Studenter ved Universitetet i Missouri samles utenfor universitetet etter en av flere protestmarsjer mot rasismen som oppfattes å finnes på skolen. Foto: AP / NTB scanpix
RYSTET: Studenter ved Universitetet i Missouri samles utenfor universitetet etter en av flere protestmarsjer mot rasismen som oppfattes å finnes på skolen. Foto: AP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det føles som om kroppen min står i brann, sier Jonathan L. Butler (25) til Washington Post.

- Det verker over alt, og jeg er helt utmattet. Jeg er sulten, selvsagt, og har en hodepine som nekter å slippe taket.

Rektors avgang Årsaken til 25-åringens smerter er at han føler seg tvunget til å gå til sultestreik. Det i protest mot universitetet der han begynte i håp om å sikre en god utdannelse, men i stedet har opplevd det han og mange med ham oppfatter som rasistisk hets.

Universitetet der Butler går heter University of Missouri-Columbia, og oppgir selv å utdanne 35 000 studenter fra «alle fylker i Missouri, alle stater i USA og 120 land totalt». Men bak den fengende ordbruken ligger det - ifølge mange studenter - et rasistisk utdanningsmiljø.

Butlers sultestreik er nemlig bare det siste klimakset i en diskrimineringsskandale som har bygget seg opp over flere måneder.
Butlers mål er at universitetsrektor Tim Wolfe skal gå av - et krav også flere andre studenter har kommet med. Flere av spillerne på universitetets (amerikanske) fotballag har ifølge CNN truet med å boikotte kampene sine om ikke Wolfe forsvinner.

Hetset på gata Bakteppet er Missouris vonde historie som slavestat - universitetet skal også ha blitt bygget ved hjelp av slaver.

Situasjonen på universitetet i Missouri har ulmet helt siden opptøyene i Ferguson, som ligger bare et par timer unna. Men det tok for alvor fyr 11. september, da Payton Head, lederen for studentforeningen i Missouri, ble utsatt for rasistisk hets.

Flere unge menn i en pickup kjørte forbi Head inne på universitetsområdet, og ropte «nigger» etter ham. Studenter med afroamerikansk bakgrunn reagerte kraftig på hendelsen.

Og ikke minst på at det tok nesten ei uke før Universitetskansler R. Bowen Loftin kommenterte det som hadde skjedd.

Avføring Flere andre studenter ble også sjikanert, flere fikk kommentarer slengt til seg som inneholdt henvisninger til Ku Klux Klan. Til slutt arrangerte afroamerikanske studenter en stor demonstrasjon. Da demonstrasjonen ble omtalt i lokalavisa kom det nye rasistiske kommentarer:

- Trives du ikke på MU kan du bare stikke. Rasistgreiene er så kjedelig og utgått på dato, skrev en avisleser i kommentarfeltet. Så, 24. oktober, toppet det seg. Da malte noen et hakekors på den kritthvite veggen på universitets sovesal - med avføring.

- Universitetsområdet er blitt et sted der det er umulig å være. Jeg føler meg ikke velkommen. Jeg føler meg behandlet som et umenneske, sier Jonathan Butler.

Bekrefter rasisme Rektor Tim Wolfe anses for å ha sviktet totalt i kampen mot rasisme og diskrimering på universitetet. Til CNN sier Wolfe:

«BLACKFACE»: Et eksempel på en blackface-maske (t.h.) - slik det er tatt i bruk på flere studentfester. Foto: Wikimedia Commons
«BLACKFACE»: Et eksempel på en blackface-maske (t.h.) - slik det er tatt i bruk på flere studentfester. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

- Det finnes rasisme på universitetet vårt. Og det er helt uakseptabelt.

Universitetskansler Loftin innrømmer også i en uttalelse at «rasisme har dype røtter på universitetet vårt».

- Jeg er svært urolig for Butlers helse. Vi må finne løsninger som gjør at universitetet vårt blir et inkluderende og hyggelig læringsmiljø for alle studenter, sier Loftin.

Flere steder Rasistiske gester er ikke forbeholdt universitetet i Missouri:

På både Duke University og University of Mississippi er det blitt hengt opp tauløkker i trærne - en gest som vekker stygge minner fra tida da Ku Klux Klan sto sterkt i sørstatene.

FÅR KRITIKK: Universitetsrektor Tim Wolfe. Foto: NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Universitetsrektor Tim Wolfe. Foto: NTB scanpix Vis mer

På flere skoler har studentgrupper arrangert såkalte blackface-fester, der festdeltagerne har brukt en svært kontroversiell form for sminke. Ved universitetet i Sør-California ble en av studentlederne kalt for «en indisk drittsekk».

Og til og med på selveste Yale University, et av USAs aller tyngste, er det blitt sprayet hakekors flere steder på universitetsområdet.

PROVOSERT: Darius Thurston er en av studentene som støtter Jonathan Butlers sultestreik. Foto: AP / NTB scanpix
PROVOSERT: Darius Thurston er en av studentene som støtter Jonathan Butlers sultestreik. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram