Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rasende angrep fra en følelseskald taktiker

HAAG (Dagbladet): Med et tordnende angrep på dommer, aktorat og internasjonal presse hevdet Slobodan Milosevic (60) at han er utsatt for lynsjejustis. Det tok Milosevic bare ti minutter i går å demonstrere at han fortsatt er en taktikkens mester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når han i dag starter på sitt egentlige tilsvar til aktoratets to dager lange innledninger om folkemordtiltalen, skjer det via en 56 minutters videoframvisning, der han vil hevde at aktors videobevis av grusomhetene i Kosovo er forfalskede.

- Denne såkalte domstolen er illegal. FNs sikkerhetsråd kan ikke overlate til en domstol en myndighet som rådet selv ikke har, sa Milosevic.

- Denne rettssaken er dobbelt ulovlig, siden den blir holdt etter at både serbisk og jugoslavisk grunnlov ble krenket da jeg ble arrestert i Beograd. Og det jeg har hørt her fra aktoratet, er grove brudd på kravene til nøytralitet og upartiskhet, sa han.

Dobbel uttelling

I stedet for å starte sin innledning om innholdet i tiltalen etter at aktoratet var ferdig, brukte Milosevic tida til et voldsomt angrep på det formelle grunnlag for saken.

Ved å porsjonere angrepene, i går om formaliteter og de kommende dagene om realitetene, vet Milosevic at han får dobbelt uttelling i de samme massemedia som han beskylder for å drive en parallell straffesak for å framstille ham som en djevel.

- Jeg er utsatt for en lynsjeprosess, klaget han med innstudert harme.

Milosevic anklaget dommer Richard May fordi han angivelig ikke hadde svart på hans protester mot legaliteten til domstolen.

- Du er jo en lovens mann, hånet Milosevic, som ville vite hvorfor dommeren ikke hadde rådført seg med Den internasjonale domstolen i Haag.

Han hevdet tiltalen mot ham var avtalt mellom Haag-domstolens hovedaktor Carla del Ponte og USAs eksutenriksminister Madeleine Albright, og at den var basert på materiale fra USAs etterretningstjeneste.

- Og vi vet jo at e-tjenester bare gir fra seg utvalgt materiale, fortsatte Milosevic helt til dommer May avbrøt hans protester som irrelevante.

Godt forberedt

Milosevic hadde forberedt seg godt. Da han steg inn i rettssal 1 i Haag-domstolens bygning klokka 09.27 i går, bar han på ei skinnveske med flere kilo dokumenter.

Han hilste smilende til sin tilreisende partifelle Vlastimir Krsljanin, som er internasjonal sekretær i Serbias sosialistparti (SPS). Han satt nær Dagbladet, kloss inntil den enorme skuddsikre glassveggen som skiller de 120 tilhørerplassene fra selve rettssalen. Bare glassveggen og en politivakt med håndjern i beltet var mellom oss og tiltalte.

For å markere at dette var hans dag, hadde Milosevic tatt på seg et stripete slips i samme farger som det serbiske flagget.

- Mesterlig forestilling

Han gjespet flere ganger, som uttrykk for at han åpenbart hadde brukt natta til å forberede seg. Røyksugen var han rg. Når dommeren avbrøt for dagens to pauser, stakk Milosevic sigaretten i munnen i samme øyeblikk som han reiste seg, men ventet med å tenne den til han var i pauserommet.

For han oppfører seg korrekt. Han reiser seg når dommerne trer inn i og forlater rettssalen - og det i en domstol han både mener er ulovlig og bare har forakt til overs for. Han er velpleid der han sitter i mørk dress. Ikke et hårstrå i den sølvfargede manken er i uorden. Kulepennen har gullrender som matcher armbåndsuret.

Da aktorene Geoffrey Nice og Dirk Ryneveld dokumenterte sine påstander med bilder av massakrerte kosovoalbanere og utbrente landsbyer, så han demonstrativt i en annen retning. Ikke et eneste øyeblikk viste han menneskelige følelser. Tiltalen har han ikke tatt imot, langt mindre lest.

Hans juridiske rådgiver Dragoslav Ognjanovic sa til Dagbladet etter rettsmøtet: - En mesterlig forestilling. Vent til i morgen. Dere vil oppleve at Milosevic plasserer de egentlige skyldige på tiltalebenken. Han vil navngi internasjonale ledere som han vil innkalle som vitner.

HOLDER STILEN: Slobodan Milosevic er ulastelig antrukket der han sitter i vitneboksen, blant annet med et slips i samme farger som det serbiske flagget. En detalj er at selv kulepennen hans matcher armbåndsuret.
Hele Norges coronakart