Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rasende bestemødre demonstrerer mot Irak-krigen

3002 amerikanere drept i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En gruppe med bestemødre demonstrerte i går mot krigen i Irak, som krever et stadig økende antall amerikanske liv. Siden invasjonen av landet i mars 2003 har hittil 3002 amerikanske soldater mistet livet i krigen, melder nyhetsbyrået AP.

Bestemødrene er fra organisasjonen  «Bestemødre mot krigen.» Under demonstrasjonen leste de opp navnene på amerikanske soldater fra New York, New Jersey og Connecticut, som er drept i Irak.

Marsjen startet foran Rockefeller senter, og ble avsluttet utenfor det amerikanske forsvarets rekrutteringssenter i Times Square. Demonstrasjonen kommer i en tid da motstanden mot krigen er økende i USA.

En gruppe med mot-demonstranter anklaget bestemødrene for å fornærme de amerikanske troppene, som trenger støtte.

Volden øker

For kort tid siden vakte det oppsikt at tallet på drepte amerikanere i Irak hadde oversteget tallet på drepte i 11. september-terroren i 2001, 2973 personer omkom da. Og i går økte tallet på antall drepte til over 3000.

Det er uvisst hvor mange irakere som har mistet livet i krigen. Amerikanske forskere har anslått at 650 000 irakere er drept siden invasjonen av landet.

Det hersker full borgerkrig i Irak nå, og det er ventet at volden vil øke som følge av hengingen av Saddam Hussein.

DEMONSTRERTE: (f.v)Mercy Van Vlack, Jenny Heinz, Marlena Santoyo, Sonia Sanchez og Betty Brassell synger ut sin misnøye med Bush-administrasjonens krig i Irak. Alle foto: SCANPIX
DEMONSTRERTE: (f.v)Mercy Van Vlack, Jenny Heinz, Marlena Santoyo, Sonia Sanchez og Betty Brassell synger ut sin misnøye med Bush-administrasjonens krig i Irak. Alle foto: SCANPIX Vis mer

I desember nådde antallet sivile drept i voldelige aksjoner en ny blodig rekord, ifølge offisielle tall. Tallene fra innenriksdepartementet viser at 1.930 mennesker ble drept i det som kalles «terroristvold» i desember. Det bringer det offisielle tallet på drepte opp i 12.320 i 2006.

Innenriksdepartementets statistikk er omstridt, og tallene er ganske sikkert for lave. FN sine anslag er tre ganger så høye, melder NTB.

Ny strategi

Iraq Study Group, som er nedsatt for å se på krigføringen i Irak, har kommet med en rapport som konkluderer med at strategien USA har i Irak, ikke lenger er mulig å følge. Den sier ikke konkret når amerikanske tropper må ut av landet, men at det må skje tidlig i 2008. Gruppen anbefaler også USA å gjennomføre samtaler med Iran og Syria.

Det er ventet at Bush i løpet av kort tid legger frem en ny strategi for krigføringen i Irak. Denne nye strategien skulle egentlig legges frem i forrige måned, men den ble utsatt til januar.

Den amerikanske styrken i Irak teller 140 000 mann.

NI BESTEMØDRE ARRESTERT:</B> Nina Huizinga og ni andre bestemødre ble arrestert etter at de i juni nektet å forlate et av militærets rekrutteringssentre. I desember ble de frikjent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!