Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rasende bønder krever at statsråden kommer til Trøndelag for å se på død sau

- Dette kan bli en av de verste somrene vi noensinne har hatt.

AVREVNE JUR: Slike sauer møter bønder i Trøndelag daglig, ifølge Eline Lello. Hun har sendt et åpent brev til landbruksminister Jon Georg Dale med krav om handling og offentlig støtte. Foto: Privat
AVREVNE JUR: Slike sauer møter bønder i Trøndelag daglig, ifølge Eline Lello. Hun har sendt et åpent brev til landbruksminister Jon Georg Dale med krav om handling og offentlig støtte. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rasende bønder og senterpartister i Trøndelag krever besøk av landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) sporenstreks.

Det kommer fram i et brev som er sendt til statsråden i dag. Dagbladet har også sett brevet, hvor bøndene krever svar på hva Dale skal gjøre med rovdyr som dreper beitedyr.

«Det er meget tøft å være bonde/reineier når man finner sine dyr hardt skadet og halvdøde med enorme smerter! [...] Landbruksdepartementet er ansvarlig for næringa som nå står ovenfor spørsmålet om å være eller ikke være. Vi ønsker ikke bare, men krever herved landbruksministeren kommer til Trøndelag for å snakke med bønder som står i den her vanskelige situasjonen. Vi ønsker å høre hva han tenker om utfordringene beitenæringa står ovenfor og hvordan han tenker å bidra for å bedre situasjon for næringa», står det i brevet.

- En av de verste somrene

Brevet hevder at bjørn har tatt livet av mellom seksti og sytti sau på Meråker og Fosen, og at ulven har drept flere hundre sau i Østerdalen så langt i sommer.

- Situasjonen er blitt uholdbar. Nå må vi velge: Skal vi ha rovdyr eller mat i skogen? Det finnes ingen quick fix, det totale antallet rovdyr må ned. Vi har tatt grep lokalt, men nå behøver vi også at myndighetene tar situasjonen på alvor, sier Meråker-ordfører Kari Anita Furunes (Sp) til Dagbladet.

Hun er, sammen med bonde og Sp-politiker Eline Lello, blant avsenderne av brevet til Dale.

MÅ VELGE: Kari Furunes, ordfører i Meråker, sier det ikke er noe lettvint løsning på problemet. Foto: Meråker kommune
MÅ VELGE: Kari Furunes, ordfører i Meråker, sier det ikke er noe lettvint løsning på problemet. Foto: Meråker kommune Vis mer

- Dette kan bli en av de verste somrene vi noensinne har hatt. Vi synes Dale har vært altfor anonym. Han må komme hit til Trøndelag og vise at han støtter næringa som setter mat på norske middagsbord. Han må vise at han står på bøndenes side i rovdyrpolitikken, sier Lello til Dagbladet.

Avviser partipolitikk

Foreløpig har ingen av Lellos sau måtte bøte med livet, men det er bare et spørsmål om tid, sier hun.

- Det er jerven som tar mine sau, men det er ikke før senere på høsten, når det blir skikkelig mørkt på natta, sier hun.

- Du er jo senterpartist. Å gå etter Dale på denne måten er kanskje et partipolitisk utspill fra din side?

- Nei, det blir for enkelt. Mer enn noe annet så er jeg bonde. Uansett hvilket parti jeg tilhører, så vil jeg bare det beste for næringa, svarer Lello.

BRYSTFETTET: Bjørn og ulv er spesielt glad i brystfettet på sauen. Foto: Privat
BRYSTFETTET: Bjørn og ulv er spesielt glad i brystfettet på sauen. Foto: Privat Vis mer

Krever støtte på SoMe

Hun mener Dale må komme seg på første fly til Trøndelag og hun forventer at landbruksministeren også tar bønder i forsvar i offentligheten.

- Ikke bare må vi finne dyra våre lemlestet, ofte fortsatt i live, vi må også bli hetset i sosiale medier. Bønder blir beskyldt for å være dyreplagere fordi rovdyrene dreper sauen vår. Nå får Jon Georg Dale også gå ut og vise at han står på bøndenes side, sier hun.

Landbruks- og matdepartementet hadde tirsdag ikke anledning til å besvare Dagbladets henvendelse i denne saken.