Rasende Bush må forsvare seg

NEW YORK (Dagbladet): En sammenbitt og rasende president George W. Bush forsvarte seg i går mot anklagene om at han unnlot å reagere på advarsler om truende terrorangrep før Osama bin Laden slo til 11. september i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det amerikanske folk kjenner meg og mine sikkerhetspolitiske rådgivere, og vet at jeg ville brukt all den makt Amerika rår over til å hindre det dersom jeg hadde visst at fienden ville bruke fly som drapsvåpen den skjebnesvangre morgenen, sa han i går da han hadde flyvåpenets fotballag på besøk i rosehagen til Det hvite hus.

- Noe av det interessante ved Washington er at det uheldigvis er et sted der etterpåklokskap blir en del av folks personlighet, føyde han til.

Lekkasjer i går fortalte at Bush er rasende over at demokratiske ledere i Kongressen har uttalt seg kritisk og vil granske nærmere hva presidenten visste før angrepene og hva han gjorde, eller ikke gjorde, med informasjonen.

Det hvite hus blir særlig kritisert for å ha holdt disse opplysningene hemmelige i åtte måneder. Først da TV-kanalen CBS på onsdag kveld avslørte litt av innholdet i CIA-briefingen den 6. august i fjor, innrømmet Det hvite hus at presidenten hadde fått en slags advarsel. Men sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice understreket at advarslene ikke var så konkrete at de kunne ha forhindret angrepene.

Plan mot al-Qaida

Som en del av forsvaret fra talsmennene i Det hvite hus opplyste Ari Fleischer i går at det faktisk forelå en nesten ferdig plan for å «rive opp og ødelegge al-Qaida-nettverket» i Det hvite hus dagen før Osama bin Ladens utsendte selvmordskaprere slo til. Men planen var ennå ikke forelagt president George Bush.

Den demokratiske lederen i Senatet, senator Tom Daschle, har sagt at både visepresident Dick Cheney og president Bush ved flere anledninger har bedt ham om å bidra til at Kongressens forsøk på å granske hva FBI og CIA visste og gjorde før 11. september, ble utsatt.

Talsmann Ari Fleischer forsikret i går at Det hvite hus er interessert i at Kongressen gransker, bare det gjøres av «de riktige og mest kompetente folkene».

Farlige flyelever

Alabama-senatoren Richard Shelby, som er republikaner og nestformann i etterretningskomiteen i Senatet, er blant dem som retter kritikk mot FBI og CIA. «Det forelå mye informasjon. Jeg, og flere med meg, mener at dersom noe var blitt gjort med dette, ville vi kanskje stått annerledes rustet den 11. september.»

Hittil er det avdekket at en FBI-agent i Phoenix, Arizona, i juli i fjor advarte mot menn fra Midtøsten som tok undervisning ved flyskoler i USA.

Notatet er hemmelig, men det er blitt kjent at agenten spesielt advarte mot Osama bin Ladens hensikter.