Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rasende Carson anklager Cruz-medarbeidere for skitne valgkamptriks

Hevder at rene løgner kan ha hjulpet Cruz til seier.

VAR VENNER: Tonen var betraktelig bedre mellom nevrokirurg Ben Carson (t.v.) og Texas-senator Ted Cruz da de møttes til den republikanske presidentkandidatdebatten i forrige uke. Nå anklager Carson Cruz for skitne triks. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP
VAR VENNER: Tonen var betraktelig bedre mellom nevrokirurg Ben Carson (t.v.) og Texas-senator Ted Cruz da de møttes til den republikanske presidentkandidatdebatten i forrige uke. Nå anklager Carson Cruz for skitne triks. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DES MOINES/NEW YORK (Dagbladet): Bare timer før de første nominasjonsmøtene i Iowa mandag kveld spredte valgkampmedarbeiderne til Ted Cruz falske rykter om at en av motkandidatene, Ben Carson, var i ferd med å trekke seg ut av valgkampen.

Texas-senatoren Cruz og nevrokirurgen Carson kjemper begge om mange av de samme evangelisk kristne velgerne, og mens Cruz endte med å vinne den republikanske presidentnominasjonen i Iowa, endte Carson på en fjern fjerdeplass. 

Carson var rasende etter hendelsen

- Skitne triks - Dette er skitne triks. Med mindre den typen oppførsel er akseptabel i din valgkampkultur, synes jeg de som var ansvarlige for direkte å lyve, burde få sparken, sier Carson til CNN

Epost Daily Mail har fått tilgang til fra Cruz-medarbeideren Spence Rogers, viser at han skrev til Cruz sine medarbeidere på nominasjonsmøtene. De hadde overskriftene: «Carson trekker seg sannsynligvis» og  «CNN melder at Ben Carson vil slutte å drive valgkamp etter Iowa».

- Vær vennlig å informer Carson-tilhengere om disse nyhetene og be dem støtte Ted Cruz, skrev Rogers videre i epostene. 

I tillegg fikk det falske ryktet ekstra styrka da kongressmedlem fra Iowa og Cruz-støttespiller, Steve King, skrev på Twitter at Carson ville trekke seg.

Det kan ha fått Carson-tilhengere til å tro at det ikke var noe poeng i å stemme på en kandidat som uansett ville trekke seg. Dersom denne strategien var vellykket, kan Cruz dermed ha skaffet seg svært viktige stemmer gjennom løgn i delstaten hvor han overraskende danket ut Donald Trump, som ledet på meningsmålingene. 

Innrømmet tabbe Cruz beklaget tirsdag at det hele skjedde.

- I går kveld så vårt politiske team en melding hos CNN om at doktor Carson ikke ville fortsette videre til New Hampshire og South Carolina. Vår valgkamporganisasjon oppdaterte da våre grasrotmedarbeidere slik vi ville gjort med enhver nyhetssak. Det er en ærlig sak. Men det vi skulle ha gjort, var å sende ut en oppfølgende melding fra Carson-kampanjen som klargjorde at de ville holde seg i racet, sier Cruz i en uttalelse til CNN og andre medier. 

CNN avviser blankt å ha meldt at Carson trekker seg, men sier bare at de meldte at Carson ville reise hjem til Florida etter Iowa-nominasjonen. 

Carson stiller fortsatt store spørsmålstegn ved hvordan han driver valgkamp.

- Som en kristen aksepterer jeg unnskyldningen, men det retter ikke opp problemet. Det er et kulturelt spørsmål når folk i din valgkamp føler at det er greit å forvrenge saker til sin politiske fordel og fortelle absolutte løgner. Spørsmålet er om det vil få noen konsevenser, sier nevrokirurgen.

Til New Hampshire De fleste av de republikanske og demokratiske presidentkandidatene er nå enten framme eller på vei til New Hampshire hvor neste primærvalg vil foregå neste tirsdag. 

På demokratisk side står det mellom Hillary Clinton og Bernie Sanders, som nærmest endte med et uavgjort resultat i Iowa. I New Hampshire leder Sanders klart på meningsmålingene. 

På republikansk side går både Cruz og senator Marco Rubio, som kom på tredjeplass i Iowa, inn i New Hampshire-valget i medvind. Donald Trump, som leder på meningsmålingene i New Hampshire, gikk på en smell da han bare havnet på andreplass i Iowa. Carson kommer imidlertid ikke til å drive særlig med valgkamp i New Hampshire eller i den neste delstaten Sør-Carolina.