Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rasende demonstrant kastet ut rett før CIA-høring i Senatet

Trumps nominerte til ny CIA-sjef, Gina Haspel, grilles av Senatets etteretningskomité.

KASTET UT: Med budskap om å stenge det kontroversielle Guantanamo-fengsel og «stopp tortur», ble denne mannen kastet ut av Senatets høring minutter før den startet i ettermiddag. Foto:REUTERS/Kevin Lamarque / Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 23. mars ble det kjent at Donald Trump hadde nominert Gina Haspel som ny CIA-sjef. Det overraskende valget var en naturlig konsekvens av at tidligere CIA-sjef Mike Pompeo ble utpekt som Rex Tillersons erstatter i rollen som USAs utenriksminister.

Dermed rykket Haspel opp til stillingen som CIA-sjef. Men Trumps nominasjon er langt fra uproblematisk, og det ble tidlig advart om at Trump neppe kunne vente seg en smidig prosess.

I dag møter Haspel til høring Senatets etterretningskomité, der hun vil få tøffe spørsmål - spesielt fra demokratene for hennes rolle i det brutale avhørssystemet i CIA hun ledet i flere år.

Demonstrant kastet ut

Like før høringen skulle starte i ettermiddag, reiste flere rasende demonstranter seg opp i salen med budskapet «stopp tortur». Demonstrantene, godt synlige i rosa T-skjorter, ble til slutt konfrontert av sikkerhetsvakter på stedet. En eldre mann i en «stopp tortur»-t-skjorte ble kastet ut av lokalene bare minutter før høringen startet.

Demonstrantene tilhørte aktivistgruppa Code Pink, som engasjerer seg for fred og sosial rettferdighet.

Den republikanske senatoren Richard Burr, som leder høringen, gjorde det tidlig klart at at de som ønsket å demonstrere, burde bli ferdig med det med en gang. I tillegg mente han det ikke var relevant at Haspel var lojal overfor tidligere presidenter og CIA-sjefer når hun ledet kontroversielle programmet.

Lover å ikke bruke tortur

Haspel sier selv under høringen at byrået høstet «dyr lærdom» da de brukte brutale avhørsmetoder etter 11. september.

Hun lovet som ventet at CIA ikke vil drive tortur med henne i sjefsstolen.

Haspel sa i Senatet at det i ettertid er klart at CIA ikke var godt nok forberedt og ikke hadde god nok kunnskap om bruken av waterboarding og avhørsmetoder som å holde fanger våkne i lange perioder.

Brutale avhør

Haspel skal selv ha tilbudt å trekke sitt kandidatur. Tilbudet skal være grunnet i hennes bekymringer for at debatten rundt det brutale avhørsprogrammet hun i sin tid ledet i CIA, kan skade både hennes og CIAs rykte, ifølge The Washington Post.

Det hvite hus har siden nominasjonen hentet inn en rekke detaljer rundt Haspels rolle i CIAs omstridte metoder for avhør av mistenkte etter 11. september-angrepene.

Metodene brukes ikke lenger, men informasjonsinnhentingen er et ledd i Det hvite hus' forberedelser til høringen i Senatet onsdag, der Haspel blir grillet av senatorene.

CIA-veteran

Haspel har jobbet i CIA siden 1985, og ble oppnevnt til assisterende direktør i februar 2017. Hun er respektert i byrået, og kunngjøringen om hennes nye stilling i 2017 kom med ei lang liste med attester fra pensjonerte tjenestemenn.

Hun har bemannet en rekke CIA-stasjoner verden rundt etter at hun ble ansatt i 1985, og har forsvart sin deltakelse i tortur av fanger.

I 2013 ble hun den første kvinnelige fungerende direktør for CIAs hemmelige virksomhet. Erfaringen ble heller kort, da hun etter tre uker måtte gå av etter mistanker om at hun en ledende rolle i bruk av torturmetoder, inkludert «waterboarding», under avhør etter 11. september-angrepet.

- Hadde havnet i fengsel

Dette er en torturmetode som skal simulere drukning for personen som blir utsatt for det. Personen blir lagt med hodet lavt og får vann helt over hodet. Brekningsrefleksene fører til at lungene tømmes for luft, og det blir umulig å puste uten å inhalere vann, ifølge oppslagsverket Britannica.

Regjeringen til president George W. Bush hadde godkjent avhørsmetodene og mente derfor at de var lovlige. Etterfølgeren Barack Obama forbød waterboarding kort tid etter at han ble president i 2009.

President Donald Trump har selv vært positiv til tortur av mistenkte terrorister.

- Uegnet

- Haspels bakgrunn gjør henne uegnet til å ivareta vervet som CIA-direktør, sa den demokratiske senatoren Ron Wyden.

Washington Post skrev i 2013 at Haspel hadde ansvar for et hemmelig fengsel i Thailand i 2002, hvor «waterboarding» og andre harde torturmetoder ble brukt på to varetektsfengslede personer.

Abu Zubayde, en av fangene i den thailandske fengselet, skal ha blitt «waterboardet» 83 ganger på en måned, fått hodet slått i veggen gjentatte ganger og blitt utsatt for andre harde metoder før avhørerne konkluderte med at han ikke satt på nyttig informasjon, ifølge New York Times.

Haspel skal også ha tatt del i en operasjon for å dekke over alle bevis for at de brutale avhørene i fengselet i Thailand fant sted. Dette fengselet skal ha vært det første CIA-kontrollerte utenfor amerikansk jord.

Pompeo har tidligere uttalt at waterboarding og andre metoder ikke engang er tortur. Pompeo kalte de som brukte slike metoder i kampen Al Qaida for «patrioter».

Saken oppdateres

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media