Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rasende demonstranter herjer fritt i Haiti

Minst tre personer er drept og flere skadd under opptøyer etter valget.

LØPER FRA TÅREGASS:  Folk løper fra tåregass som ble avfyrt av FN-soldater i Port-au-Prince. Andre sa at FN-soldatene knapt var å se under opptøyene. Foto: REUTERS / St-Felix Evens / SCANPIX
LØPER FRA TÅREGASS: Folk løper fra tåregass som ble avfyrt av FN-soldater i Port-au-Prince. Andre sa at FN-soldatene knapt var å se under opptøyene. Foto: REUTERS / St-Felix Evens / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av demonstranter raste onsdag gjennom Haitis bygater. Minst tre personer er drept og flere skadd under opptøyer etter valget.

Demonstrantene kastet stein, ødela det de kom over og satte blant annet fyr på hovedkvarteret til Haitis regjeringsparti INITE. Svart røyk lå over hovedstaden Port-au-Prince, og i flere gater brant det bildekk. En ung demonstrant ble drept i Cap Haitien, landets nest største by. Dessuten skal to demonstranter ha blitt drept av FN-styrker idet de forsøkte å tenne på et valgkontor i kystbyen Les Cayes sør i landet.

Demonstrantene er rasende over det de mener er myndighetenes juks under presidentvalget for halvannen uke siden. President René Prévals håndplukkede kandidat gikk videre til annen valgomgang, noe demonstrantene mener umulig kan stemme.

Ber om ro
- Heng Préval, ropte demonstrantene, mens presidenten selv ba om ro i gatene. Skoler og forretninger var stengt, og redde innbyggere holdt seg innendørs.

Politiet i Port-au-Prince så ut til å ha blitt satt helt ut av spill og gjorde ingenting for å stanse demonstrantene og ildspåsettelsene, ifølge øyenvitner. FNs fredsbevarende styrker var enkelte steder heller ikke å se, mens de i andre områder avfyrte tåregass for å jage demonstrantene vekk.

Haiti er fortsatt preget av jordskjelvet som rammet i januar, mange hus ligger i ruiner, samtidig som landet også er rammet av en koleraepidemi som har smittet tusenvis av mennesker.
Ingen fly Onsdag ble også alle landets flyplasser stengt som følge av den ustabile situasjonen. Noen timer før hadde flyselskapet American Airlines innstilt alle flyginger til og fra Haiti onsdag og torsdag.

Selskapet dominerer flytrafikken til landet og har daglige forbindelser både til Miami, New York og flere andre amerikanske byer.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier han er bekymret på grunn av påstandene om valgfusk. Han ber alle presidentkandidatene om å bruke de formelle mulighetene og rettslige virkemidlene som finnes, for å avklare hva som har skjedd under valget.

FN-sjefen sier også at han er urolig for voldshandlingene som har skjedd etter at de foreløpige resultatene ble kunngjort tirsdag, men han understreker samtidig at resultatene ikke er endelige, ifølge Bans talsmann Martin Nesirky.
Støtter musiker Demonstrantene er tilhengere av presidentkandidaten Michel Martelly, som også er en av Haitis mest populære sangere.

Han kom på tredje plass i presidentvalget, mens den tidligere førstedamen Myrlande Manigat og presidentens håndplukkede kandidat Jude Celestin kom på henholdsvis første og andre plass.

De to sistnevnte ser dermed ut til å gå videre til en avgjørende valgrunde som skal avholdes i januar.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!