Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rasende demonstranter mot Irak-krigen

Bigleys bror ledet an da titusenvis av briter demonstrerte raste mot Irak-krigen i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paul Bigley opplevde for en uke siden at broren Ken Bigley ble brutalt drept av de irakiske gisseltakerne. I går ledet han nærmere 40.000 demonstranter gjennom Londons gater.

- For Kens skyld, og for alle i Iraks skyld, ber jeg dere vise regjeringen hva dere mener. Protester og ta del i marsjen, sa Bigley til AP.

- Jo høyere folket roper, jo tryggere vil vi bli alle sammen.

Mange hadde kledd seg i dødsmasker for å markere sin avsky mot krigen.

- Blair må gå, ropte de flere tusen fremmøtte, og ba om at de britiske troppene måtte bli kalt hjem.

Ingen fred

Demonstrantene kom fra mange kanter av verden, deriblant rundt 20 personer fra Norge og bevegelsen Attac. De samlet seg på Russell Square, utstyrt med plakater, bannere og fløyter. Marsjen endte med et folkemøte på Trafalgar Square. Protestmarsjen ble arrangert etter en tre dager lang konferanse kalt European Social Forum. Deltakerne på konferanse har diskutert internasjonale konflikter og økonomi.

- Før denne ulovlige okkupasjonen avsluttes, blir det ingen fred i Irak, sa Lindsay German, talskvinne for Stop The War Coalition.

- Det er kanskje et sjansespill, men det er en sjanse vi er må være villige til å ta. Når alt komme til alt, har vi tross alt gamblet med irakernes liv lenge nok. De sier til oss at de vil ha soldatene ut, og ønsker retten til å styre sitt eget land.

Høylytt demontrasjon

Britisk politi opplyste at deltakerne oppførte seg bra.

- Demonstrasjonen er høylytt, men vennligsinnet, og vi har ikke gått til arrestasjoner, sa en polititalsmann.

Søndagens demonstrasjon er den siste i en lang rekke protestaksjoner arrangert av Stop The War Coalition. I mars deltok rundt 25.000 demonstranter i en protestmarsj på ettårsdagen for krigens begynnelse.

Den gangen klatret to av demonstrantene opp i landemerket Big Ben for å henge opp et banner med påskriften «tid for sannhet».

MISTET BROREN: - For Kens skyld, og for alle i Iraks skyld, ber jeg dere vise regjeringen hva dere mener. Protester og ta del i marsjen, sa Bigley før demonstrasjonen i ettermiddag.
<B>PROTESTERER: Titusenvis antikrigsdemonstranter protesterte i Londons gater søndag mot krigen i Irak. De krever at britiske soldater sendes hjem, og at okkupasjonen opphører.
<B>DØDSENS ALVOR:</B> Demonstrantene tok i bruk sterke virkemiddel for å vise sin avsky mot krigen.
<B>MASKER:</B> Mange av demonstrantene bar dødsmasker. - Blair må gå, ropte de flere tusen fremmøtte, og ba om at de britiske troppene måtte bli kalt hjem.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media