Rasende demonstranter okkuperer FN-base

Andre dag med opptøyer i Elfenbenskysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tusen rasende demonstranter skal ha okkupert en FN-base i byen Guiglo vest i det afrikanske landet Elfenbenskysten.

Demonstrantene er tilhengere av president Laurent Gbagbo, som internasjonale fredmeklere har bedt om å oppløse parlamentet og utstede nyvalg, melder BBC.

Demonstrantene tilhører en pro-Gbagbo-militia, «De Unge Patriotene», som vil at de internasjonale fredsstyrkene skal forlate landet. De støtter parlamentet, som domineres av Gbagbo-tilhengere.


Onsdag ble det også klart at Gbagbos parti, «Elfenbenskystens populære front» (FPI), trekker seg fra samarbeidet om den FN-ledede fredsprosessen i landet.

- FPI trekker seg fra fredsprosessen og vi nekter å delta i rekolonialiserings-prosessen som styres av FN, sa Partileder Pascal Affi N\'Guessan til jornalister fra Reuters.

Partiet stilte samtidig krav om at FN-styrkene må trekke seg ut av landet.

10 000 soldater fra Frankrike og flere afrikanske land er i Elfenbenskysten for å forsøke å sikre freden, etter at borgerkrigen i 2002 og 2003 delte landet.

Et splittet land

Beslutningen til president Gbagbo skaper full forvirring omkring fredsprosessen som er ment å lede frem til demokratiske valg i det krigsherjede landet. Opprøret ser også ut til å spre seg til flere byer.

I Abidjan, landets viktigste by, har opprørere i dag angrepet FN-hovedkvarteret, melder AP. Opp til to tusen opprørere skal ha brukt jernstenger til å lage et hull i murene som omgir hovedkvarteret. FN-personell svarte med å skyte tåregassgranater mot demonstrantene for å drive dem tilbake.

Butikker og skoler i Abidjan ble stengt tirsdag, og opprørere har blokkert hovedveien til flyplassen.

Tirsdag kveld demonstrerte De unge patriotene foran den franske ambassaden. Opprørsgruppen hevder Frankrike står bak den internasjonale fredsmeklergeruppens anmodning om at parlamentet oppløses. Demonstrantene har satt fyr på flere FN-kjøretøyer mandag og tirsdag.

Elfenbenskysten har vært splittet i to siden 2002, da opprørsgrupper tok kontrollen over de nordlige delene av landet. Det var opprinnelig planlagt valg i landet i oktober i 2005, men disse måtte utsettes. FNs generalsekretær Kofi Annan ga da president Gbagbo mandat til å sitte i opp til tolv nye måneder.

ANGRIPER FN: Rasende demonstranter samlet seg utenfor FN-hovedkvarteret i Abidjan mandag. Tirsdag ble hovedkvarteret angrepet, og en annen FN-base vest i landet okkupert.
VIL KASTE FRANKRIKE UT: «Frankrike vil ikke lykkes i sitt statskupp mot Elfenbenskysten», står det på plakaten til denne demonstranten.
MOT FREDSPLANEN: Demonstrantene protesterer mot den foreslåtte oppløsningen av parlamentet.