Rasende demonstranter ved Jerusalems helligste

Og nå truer palestinere med å angripe synagoger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Palestinere fra hele Israel har de siste dagene vært samlet i protest ved Mugrabi-porten ved Haram al-Sharif - eller Tempelhøyden, som jødene kaller området. Demonstrantene har møtt opp for å vise sin avsky mot det pågående utgravningsarbeidet like ved al-Aqsa-moskéen, som er muslimenes tredje helligste, etter moskéene i Mekka og Medina.

- Vi protesterer mot arbeidet, som vi frykter kan ødelegge al-Aqsa-moskéen. Dette er ødeleggende for muslimenes stolthet, verden og Israel. Arbeidene kan skape en situasjon der forholdene i hele regionen forverres. I verste fall kan dette også føre til en intensivering av intifadaen, forteller en av demonstrantene til det israelske nettstedet Ynet, som tilhører av av Israels største aviser, Yedioth Aharonoth.

Moské til synagoge

Nå truer Fatahs militære ving, al-Aqsas martyrbrigader, med å angripe synagoger hvis utgravingen ved Mugrabi-porten fortsetter, melder Ynet. Sinte palestinere protesterer også over hele Vestbredden og i Gaza.

De arabiske Knesset-medlemmene Mohammad Barakeh (Hadash-partiet) og Azmi Bishara (National Democratic Assembly) sier at de vil legge fram en mistillit-erklæring til regjeringen på grunn av de påbegynte utgravingene.

I morgen planlegger gruppen Islamic Movement en stor demonstrasjon i Nasareth.

- Vi har invitert hele den arabiske befolkningen i Israel til å samles om denne saken og uttrykke vårt raseri i forhold til de pågående arbeidene. Vi ber den muslimske og arabiske verden om å gå sammen om denne saken og håpe at den israelske regjeringen vil stoppe arbeidet, sier bevegelsen i en uttalelse, ifølge Ynet.

En talsmann for bevegelsen, Zahi Nujidat, sier følgende:

SPENT:  Israelsk grensepoliti (nederst til venstre) blokkerer palestinske demonstranter i nærheten av anleggsområdet, som igjen ligger nært muslimenes tredje helligste moské, al-Aqsa-moskéen. Det er tredje dagen at det oppstår sammenstøt mellom israelsk politi og palestinere. Nå har Israels forsvarsminister, Amir Peretz, bedt om at arbeidene vurderes stoppet. Foto: Oded Balilty/Ap/Scanpix
SPENT: Israelsk grensepoliti (nederst til venstre) blokkerer palestinske demonstranter i nærheten av anleggsområdet, som igjen ligger nært muslimenes tredje helligste moské, al-Aqsa-moskéen. Det er tredje dagen at det oppstår sammenstøt mellom israelsk politi og palestinere. Nå har Israels forsvarsminister, Amir Peretz, bedt om at arbeidene vurderes stoppet. Foto: Oded Balilty/Ap/Scanpix Vis mer

- Veien til Mugrabi-porten er 800 år gammel og den er bare muslimsk, ikke jødisk. Vi mistenker nå at de pågående arbeidene har som mål å erklære at al-Aqsa-moskéen skal bli en synagoge.

Også jøder negative

Det er ikke bare Israels palestinere som reagerer over de påbegynte utgravingsarbeidene. Israels forsvarsminister Amir Peretz har skrevet et brev til landets statsminister, Ehud Olmert. Her ber Peretz om at arbeidene ved Tempelhøyden bør bli stoppet umiddelbart av frykt for at sikkerhetssituasjonen i landet kan forverres drastisk, melder Haaretz.

Statsministerens kontor har diskutert saken, og svarte i går følgende til forsvarsminister Peretz:

«Restaureringen av Mugrabi er gjort etter koordinering mellom alle parter, inkludert andre land, relevante muslimske offisielle og internasjonale organisasjoner. Som forklart, blir dette arbeidet utført utenfor Tempelhøyden og de (restaureringene) utgjør ingen fare for Høyden eller de hellige islamske stedene».

Jerusalem-politiet og andre sikkerhetsfolk skal overfor Haaretz ha sagt at de hadde foretrukket at den nye bruen ved Mugrabi-porten ikke blir bygget.

Tikkende bombe

Den israelske avisa Haaretz skriver følgende på lederplass i dag:

«Utgravningsarbeidene og brukonstruksjonen nær Mugrabi-porten har blitt til slaget om Armageddon, som alltid skjer når Tempelhøyden eller områdene rundt er involvert. Hvem kan holde tilbake fristelsen om å bli involvert i den religiøs-nasjonale konflikten som ligger i Tempelhøyden, en konflikt som allerede har blitt sammenlignet med en tikkende bombe med apokalyptiske ødeleggelseskrefter?», spør avisa, før den råder landets politikere til å ta kloke avgjørelser for å unngå kaos og ytterligere forverring av konflikten mellom Israel og palestinerne - og nabolandene.

Vurderer live-sending

I dag ble det også klart at israelske myndigheter nå vurderer å kringkaste live-opptak 24 timer i døgnet, i et forsøk på å roe ned de mange sinte demonstrantene, melder nyhetsbyrået Ap. Israel Hasson sier at han har foreslått å installere kamera på arbeidsområdet sånn at «hele den arabiske verden kan få muligheten til å se alt som pågår der».

Landets antikk-myndigheter sier nå at de sjekker hva en slik webvisning vil koste.

- Vi ser på muligheten til å installere internettkamera ... for å vise at vi jobber med full åpenhet, og for å vise at vi ikke utfører graveareider _ ikke under Tempelhøyden, ikke til Tempelhøyden, sier en talsmann til Ap.

Arbeidet antas å ta åtte måneder, og startet tirsdag.

Konspirasjonsteorier herjer

Det er ikke bare i Israel, på Vestbredden og i Gaza at folk har hisset seg opp. Over hele den arabiske verden protesterte muslimer mot byggearbeidene.

- Den islamske verdens reaksjon til denne fornærmende avgjørelsen burde få regimet som okkuperer Quds (arabiske ordet for Jerusalem) til å angre ... Å være stille i denne saken er ikke akseptabelt, sier Irans ayatollah Ali Khamanei ifølge landets statlige radio.

Ikke uvventet går også Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, hardt ut mot arbeidene: «Det ligger i sionistregimets natur å ødelegge og skape konflikt», sier presidenten ifølge landets student-nyhetsbyrå ISNA.

Grunnen til at så mange muslimer er så sinte, er rykter om at utgravingene er en del av en større plan, som går ut på å bygge det tredje tempelet. Her kan det være verdt å nevne at konspirasjonsteorier og dommedagsprofetier er noe som er langt vanligere i den muslimske verden enn her hjemme.

PÅ ALERTEN Israelsk grensepoliti, sett gjennom en politiposts vindu, mens de står vakt under en palestinsk demonstrasjon like i nærheten av al-Aqsa-moskéen i Jerusalems gamleby i dag. Palestinske og muslimske ledere går knallhardt ut og fordømmer Israel for at de har satt i gang restaureringsarbeider på hellig grunn.
TÅREGASS I HEBRON:</B> Israelsk grensepoliti skyter tåregass mot demonstranter i byen Hebron på Vestbredden. De palestinske demonstrantene viste sin protest mot restaureringsarbeidet som ble igangsatt denne uka, like ved al-Aqsa-moskéen.
<B>HELLIGDOM ETTER HELLIGDOM:</B> Den lett gjenkjennelige Klippedomen stiger opp like bak klagemuren, som er jødenes helligste sted.