Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rasende e-poster etter kartkonflikt

Donald Trumps sprittusjmodifiserte værkart førte til full storm både i offentligheten og internt i værbyråene.

VÆRKART: Det var dette værkartet som utløste raseriet. Værkartet er manipulert, da den svarte halvsirkelen ikke fantes på originalkartet, men er tegnet på etterpå. Foto: JIM WATSON / AFP / NTB scanpix
VÆRKART: Det var dette værkartet som utløste raseriet. Værkartet er manipulert, da den svarte halvsirkelen ikke fantes på originalkartet, men er tegnet på etterpå. Foto: JIM WATSON / AFP / NTB scanpix Vis mer

I september herjet orkanen Dorian med Bahamas, og truet også med å ta seg inn over USAs østkyst.

På det kraftigste var orkanen kategori fem, som var tidenes kraftigste orkan registrert i Atlanterhavet.

Før den nådde kysten av USA svekket den seg imidlertid, men i noen dager havnet omtrent orkanen i skyggen av president Donald Trumps omtale av den.

Det hele begynte med at presidenten 1. september i fjor hevdet at Alabama mest sannsynlig ville bli rammet av orkanen, noe som ble tilbakevist av Det nasjonale værsenteret (NWS) minutter seinere.

- Alabama kommer IKKE til å bli rammet av Dorian, skrev de på Twitter.

Endret med sprittusj

Dette så ikke ut til å nå fram til presidenten. For i et lunsjmøte onsdagen etter skulle Trump informere om orkanen.

I løpet av seansen viste presidenten fram det opprinnelige varselet som var blitt utstedt av Det amerikanske orkansenteret (NHC), som viste en oversikt over orkanens bane og styrke.

På kartet som Trump viste fram var oversikten tilsynelatende blitt endret med sprittusj, slik at orkanens bane var utvidet til å også inkludere delstaten Alabama.

DORIAN: President Trumps påstand om at orkanen Dorian sannsynligvis ville ramme Alabama ble tilbakevist allerede søndag. Onsdag viste han fram et tilsynelatende manipulert orkankart. Video: CNN. Vis mer

Etter seansen i Det hvite hus ble Trump konfrontert med det tilsynelatende manipulerte kartet, hvorpå han svarte at hans opprinnelige orienteringer viste at «Alabama ville bli truffet med 95 prosent sannsynlighet».

- Har varselet blitt tegnet på? ble Trump spurt.

- Jeg vet ikke, jeg vet ikke, svarte han, ifølge Washington Post.

Bilder fra Det hvite hus viste også at Trump ble vist originalkartet allerede torsdag uka før. Alabama var aldri inkludert i NHCs orkanvarsel, men var imidlertid inkludert i et varsel om tropisk storm, selv om det ble vurdert som lite sannsynlig.

Internt raseri

Nå viser nylig offentliggjorte e-poster hvordan USAs føderale etat for hav- og atmosfæreforskning (NOAA), som har ansvaret for værmeldingen i USA, reagerte på den noe bisarre utviklingen, skriver CNN.

Trumps tilsynelatende manipulerte kart, og påstand om at Alabama kunne komme til å bli rammet av orkanen, førte til en voldsom mediepågang hos NOAA.

«HJELP!!!» skrev en av byråets talsmenn til sine kolleger.

Dokumentene som ble sluppet på fredag viser også at toppene i NOAA var klar over at kartet Trump brukte var «gammelt og endret for å utvide kjernen inn i Alabama».

«Tilsynelatende var presidenten overbevist om at Alabama var i Dorians bane og noen endret NOAA-kartet (med en sprittusj) for å overbevise folk», skrev en av de ansatte i en e-post.

- Ja, galskap, svarte NOAA-toppen, Benjamin Friedman.

Omstridt pressemelding

Enda dårligere ble stemningen da det kom en offentlig pressemelding fra NOAA. Pressemeldingen var fra en ikke navngitt talsperson, og avviste værprognosene fra NWC, som altså hadde motsagt Trump.

Ifølge pressemeldingen var værprognosen «i uoverensstemmelse med sannsynligheten fra de beste prognoseproduktene som var tilgjengelig på det tidspunktet».

Uttalelsene gjorde både tidligere NOAA-ledere og en leder for meteorologenes fagforening rasende. De mente at forsvaret av Trump kunne true troverdigheten til organisasjonen.

Også internt var stemningen svært dårlig.

«Humøret der ute er ganske stygt. Hva blir det neste? Klimaforskning er en bløff? Jeg er forbløffet over at vi lar våre meteorologer bli hengt ut i den politiske vinden», skrev Craig McLean, sjefforsker i NOAA til ledelsen i NOAA og NWS.

«For et byrå som er basert på og anerkjent for å fastslå vitenskapelige sannheter, og som har allmennhetens tillit, og som er pålagt av loven å legge fram vitenskapelig informasjon, synes jeg det er ufattelig at en anonym stemme i NOAA refser en pliktoppfyllende, korrekt og lojal meteorolog som fortalte sannheten».

Han la til at det som bekymret ham mest var at Trump-administrasjonen «bryter ned folks tillit til NOAA for å hente seg inn igjen politisk etter en dårlig timet og upresis kommentar fra presidenten», ifølge nyhetsbyrået AP.

En annen analytiker slaktet uttalelsen fra den navnløse NOAA-talspersonen.

«Denne uttalelsen er ekstremt foruroligende for NOAA-ansatte som har arbeidet med orkanen, og den er ikke presis eller basert på tidslinjen vi snakker om», skrev analytikeren.

Alabama ble ikke rammet

En forsker skrev til fungerende administrerende direktør Neil Jacobs og ba ham om å «forsikre de av oss som tjener offentligheten … at vi ikke er brikker i et absurd spill».

«Du må ta tak i denne krisen i moralsk lederskap vårt byrå står overfor».

«Du aner ikke hvor hardt jeg kjemper for å holde politikken borte fra vitenskapen», svarte Jacobs, som også forsvarte meteorologene.

Seinere i september ble det kjent at sjefforsker McLean igangsatte en etterforskning, for å se etter mulige brudd med NOAAs administrative ordre og vitenskapelige integritet.

For ordens skyld: Alabama ble aldri truffet av orkanen Dorian.