Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rasende folkemasser trosser Spanias regjering og politi

Spanias arbeidsledige ungdom har fått nok.

GA BLAFFEN I LOVEN: Stikk i strid med loven som forbyr demonstrasjoner dagen før spanske valg, har disse og tusenvis av andre demonstranter overnattet på plassen Puerta del Sol midt i Madrid. Foto: AFP/PEDRO ARMESTRE
GA BLAFFEN I LOVEN: Stikk i strid med loven som forbyr demonstrasjoner dagen før spanske valg, har disse og tusenvis av andre demonstranter overnattet på plassen Puerta del Sol midt i Madrid. Foto: AFP/PEDRO ARMESTRE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I natt demonstrerte tusenvis av spanske ungdommer, arbeidsledige og andre at de fullstendig har mistet respekten for landets regjering.

Til tross for et forbud mot demonstrasjoner dagen før lokalvalget imorgen søndag, ble de værende på Plaza del Sol, den store plassen midt i Madrid sentrum.

Det samme skjedde i en rekke andre spanske byer.

«15. mai-bevegelsen» begynte som en spontan aksjon blant noen ungdommer på Puerta del Sol mot regjeringens innstrammingsplaner.

I følge det spanske innenriksdepartementet deltok til sammen 58.000 personer fredag i protester i spanske byer som Barcelona, Valencia, Sevilla, Bilbao og Madrid.

Et minutts stillhet - De vil ta fra oss offentlig helsetjeneste, offentlig utdannelse, halvparten av våre unge er uten arbeid, og de har øket pensjonsalderen. Det er et frontalangrep på den lille velferdsstaten vi har, sier en av demonstrantene, Natividad Garcia, ifølge BBC.

Andre slagord for den ikke partipolitiske bevegelsen er kampen mot korrupsjon og krav om en valgordning som gjør det lettere for småpartier å hevde seg mot de dominerende Sosialistpartiet (PSOE) og høyrepartiet Partido Popular (PP).

Ved midnatt, da Puerta del Sol etter loven skulle vært ryddet for demonstrerende, holdt folkemassen i stedet ett minutts stillhet - før stillheten eksploderte i nye, høylytte protestrop.

- Nå er vi alle ulovlige, var et av utbruddene fra folk som føler at de blir overkjørt av landets sosialistregjering.

Fredelig Et tallrikt politi ble stående som passive tilskuere, uten å vite hva de skulle gjøre. Innenriksminister Alfredo Perez Rubalcaba har sagt at politiet ikke kommer til å prøve å «løse ett problem ved å skape et annet».

OPPTIL 28.000: Ifølge spansk politi skal opptil 28.000 ha vært samlet på Puerta del Sol i sentrum av Madrid. Foto: EPA/J.C. HIDALGO
OPPTIL 28.000: Ifølge spansk politi skal opptil 28.000 ha vært samlet på Puerta del Sol i sentrum av Madrid. Foto: EPA/J.C. HIDALGO Vis mer

I dag har Rubalcaba ifølge den spanske storavisa El País hatt møte med ledelsen for sikkerhetsstyrkene, og gjort det klart at politiet skal nøye seg med å holde demonstrantene under oppsikt.

Avisa melder at det var opptil 28.000 personer til stede på Puerta del Sol natt til i dag. I dag har aktiviteten bare tiltatt, med arrangementer som for eksempel klovneopptredener og en konsert.

Alt skal ha gått fredelig for seg.

Høyest ledighet i EU Oppslutningen om det som har fått navnet «15. mai-bevegelsen» har vokst og vokst på de sju dagene som har gått. Frustrasjonen er dyp i Spania, særlig blant de unge, som opplever en arbeidsledighet på 45 prosent.

Den generelle arbeidsledigheten i Spania er nå på 21,3 prosent, som ifølge BBC er den høyeste ledigheten i EU, med 4,9 millioner ledige.

Regjeringspartiet Sosialistpartiet ventes å gjøre et elendig lokalvalg, etter en periode da Spania har vært blant de europeiske landene som er hardest rammet av økonomisk krise. Krisen, som i begynnelsen særlig rammet byggenæringen, har siden spredt seg.

- DET ER NOK!: «Basta!», eller «det er nok!», skriker denne mannen under dagens demonstrasjon på Puerta del Sol, den store plassen midt i Madrid. Det er han ikke alene om å mene. Foto: AFP/PEDRO ARMESTRE
- DET ER NOK!: «Basta!», eller «det er nok!», skriker denne mannen under dagens demonstrasjon på Puerta del Sol, den store plassen midt i Madrid. Det er han ikke alene om å mene. Foto: AFP/PEDRO ARMESTRE Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media