Rasende Gary fikk giftsprøyta

NEW YORK (Dagbladet): - Dere kan drepe en revolusjonær, men ikke en revolusjon. Dødsstraff er en systematisk utryddelse av svarte i USA. Myndighetene myrder meg i natt, sa Gary Graham (37) før han fikk giftsprøyta 03.49 i natt norsk tid. Det var nesten fire timer senere enn planlagt. Et av vitnene, Bianca Jagger, gråt åpenlyst under henrettelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vitner kunne etter henrettelsen fortelle at Graham holdt en seks minutter lang tale før han døde. Han var sint og bar preg av å ha ytt motstand før han ble bundet fast til henrettelses-bordet. Han nektet for å ha drept Bobby Lambert i Houston for over 19 år siden, og beskyldte Texas for å begå overlagt drap.

Utenfor murene ble rasende demontranter arrestert av et stort oppbud politi og føderale agenter.

Oppsiktsvekkende

En oppsiktsvekkende uenighet i USAs høyesterett hvor fem mot fire stemte for ikke å utsette henrettelsen tok lengre tid enn ventet i natt. En siste minutts sivilsak la Grahams liv i hendene på en føderal dommer i tre timer før alle anker ble avvist og guvernør Bush ba Gud velsigne Gary Graham.

Nå er Graham fange 135 som er henrettet under guvernør George W. Bush. Presidentkandidat Bush viste det han kaller lederansvar ved sent i natt å tre fram å si at Graham har hatt alle muligheter til å anke sin sak og at han støttet henrettelsen.

Sloss for livet

Da fangevokterne kom for å hente Graham 24 timer før henrettelsen, slåss den dødsdømte desperat mot lenkene i ett minutt. Så ga han seg og fulgte med til dødshuset. Det nektet han å innta et siste måltid, drakk bare noen kopper kaffe og gikk fram og tilbake i cella som et dyr i bur. Han har sagt at hans plikt er å motsette seg henrettelsen til det siste.

Han fikk besøk av Jesse Jackson, Amnestys Bianca Jagger og familie få timer før henrettelsen. Utenfor fengselsmurene sto ikke bare rasende Black Muslims, væpnede svarte pantere, fortvilte dødsstraffmotstandere og venner av Graham. Der sto også Ku Klux Klan, og de frydet seg.

Lynsjing

- Gary sa at han var offer for statlig lynsjing og at han ikke gikk døden i rolig i møte. Likevel var han forunderlig rolig, felte ikke en tåre og mente at kampen han har ført i det minste har rettet søkelyset mot hvor urettferdig rettssystemet i Texas og USA er for fattige og svarte, sa Jackson etter møtet med Graham. Han var selv tilstede under henrettelsen.

Det var et makabert skuespill da ankeinstansen, Texas Board of Pardon and Paroles, i går møttes for å bestemme om Graham skulle benådes, dommen omgjøres eller om henrettelsen skulle finne sted. Møtet fant sted seks timer før tidspunktet for henrettelsen. Etter to timer kom avgjørelsen. Graham skulle henrettes selv om et mindretall på tre ville benåde Graham og et mindretall på fem ville omgjøre dommen.

Uskyldige

Graham er den 23.dødsdømte som er henrettet hittil i år. Før presidentvalget 7. november skal ytterligere 15 henrettes. Det er nesten en henrettelse i uka. Dallas Morning Star har funnet ut at selv om 73 prosent av texanerne er for dødsstraff, mener 57 prosent at uskyldige kan være henrettet. Bush selv sier at alle 135 har vært skyldige.

Visepresident Al Gore og motkandidaten til Bush ved presidentvalget vred seg som en ål da han ble konfrintert med Graham-saken i år. Også han er for dødsstraff og er redd for å utfordre sine velgere.

En hån

Da Graham fikk sin dødsdom i 1981 var det på grunnlag av ett eneste vitne. At Graham hadde begått ti væpna ran, som han tilsto, gjorde ikke saken hans enklere. Forsvareren Ronald Mock underslo vitner som mente at morderen ikke kunne være Graham eller som ikke kunne identifisere ham. Han la heller ikke fram politibevis om at våpenet som ble funnet på Graham ikke var mordvåpenet.

Saken tok to dager, mens en alminnelig fyllekjøringsak kan ta en hel uke. Sammenlignet med O.J. Simpsons berømte sak som tok over ett år, kalles Grahams rettsak en hån, eller en Mock-trial etter advokaten som er regnet for en av de dårligste forsvarsadvokatene i Texas.

STILLE PROTEST: Karen Morgan (t.h) og datteren Emily Johnson demonstrerte sammen med flere hundre andre foran huset til George W. Bush.
HENRETTET: Gary Graham ble henrettet i natt, norsk tid.