Rasende katolikker angrep politiet

Slåsskamper, vannkanoner og regn av ukvemsord preget Belfast helt inn i nattetimene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ettermiddag gikk den pro-britiske Orangeordenens årlige parade av stabelen. Tusener av dresskledde menn med hatter og ordensbånd marsjerte gjennom Belfasts gater til stor provokasjon for byens katolikker.

Da paraden passerte den katolske bydelen Ardoyne ble de møtt av voldsomme protester fra rasende motstandere, men politiet lyktes i å hindre sammenstøt mellom Organeordenens menn og motstanderne, skriver AP.

Det var på forhånd ventet at det kom til å bli uro når paraden inntok denne bydelen, der mange mennesker tidligere har måttet bøte med livet i krigen mellom de to befolkningsgruppene.

Det var etter at marsjen var avslutta startet at urolighetene starta for alvor.

Angrep politiet

Idet protestantene hadde passert Ardoyne, omringet katolske menn og gutter parkerte militærjeeper med soldater på innsida, knuste vinduene og forsøkte å velte kjøretøyene.

I tillegg til inngripen fra opprørspoliti med skjold, køller og flammesikre dresser, ble angriperne ble slått tilbake med vannkanoner.

Politiet i Nord-Irland opplyser at 25 politifolk ble skadet i angrepet, men har ikke tallene for skadde soldater og sivile.

Ingen er foreløpig arrestert, men politiet håper å identifisere flere angripere med tanke på senere pågripelse.

Gerry Kelly som representerer Sinn Fein - det IRA-tilknytta partiet - forsøkte å roe ned opprørerne, men til ingen nytte. Katolikkene var kraftig provoserte.

Samtidig med opptøyene i Belfast kastet katolikker stein på busser med Orangemenn og parademusikere i byene Antrim Og Greysteel. Flere av passasjerene på den ene bussen meldte om kuttskader fra knust glass.

Gårsdagens opptøyer var enden på et døgn med

aggressiv protestantisk markering

av den «tolvte» («twelfth»), som dagen kalles. Markeringen føyer seg inn i rekken av urolige 12. juli. Dagen da alt annet står stille i Belfast og mange katolikker drar på ferie til Irland.

MED ALLE MIDLER: Katolikker kasta et tre mot britiske soldater.
TIL TAKEN AV TROMMER: Orangeordenen samlet tusener av menn til sin årlige parade.
RASENDE: Katolikker fra Ardoyne støter sammen med politiet etter at Orangemennene har passert.