Rasende Kim etter paradeoppvisning

Massegymnastikk er en viktig del av Nord-Koreansk kultur. Men etter en gigantisk oppvisning mandag, var Kim Jong-un alt annet enn fornøyd.

<strong>IKKE FORNØYD:</strong> Kim Jong-un var ikke fornøyd med oppvisningen mandag. Foto: KCNA VIA KNS / AFP
IKKE FORNØYD: Kim Jong-un var ikke fornøyd med oppvisningen mandag. Foto: KCNA VIA KNS / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kim Jong-un viste seg sammen med søsteren Kim Yo-jong for første gang på mer enn 50 dager mandag kveld. Det skriver The Guardian.

Yo-jong ble meldt å være «ute i kulda» etter at møtet mellom Nord-Korea og USA falt sammen i februar.

Mandag kveld var søsknene - og Jong-uns kone Ri Sol-ju - til stede under et stort massegymnastikk-stevne.

<strong>ENORM STADION:</strong> May Day stadion har plass til hele 150 000 tilskuere. Her fra gårsdagens oppvisning. Foto: KCNA/KNS
ENORM STADION: May Day stadion har plass til hele 150 000 tilskuere. Her fra gårsdagens oppvisning. Foto: KCNA/KNS Vis mer

Dette er tilsynelatende et enormt stort arrangement i Nord-Korea, som holdes på May Day stadion i Pyongyang. Den har plass til 150 000 tilskuere. Men Kim var ikke fornøyd.

SJELDEN: Svært sjelden, nesten aldri, svarer formann Kim Jong-un en utenlandsk journalist. Men i Hanoi gjorde han et unntak. Video: AP Vis mer

Kritisk

Ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA skal Kim ha vært svært kritisk til oppvisningen.

Kim skal etter oppvisningen ha snakket med skaperne av årets show og kritisert dem alvorlig for at de hadde feil innstilling og en uansvarlig holdning. Dette skal ha vært rettet mot oppvisningens innhold og form.

Nord-Korea-lederen skal også ha vektlagt at «de som opptrer har en grunnleggende plikt i en sosialistisk kulturell konstruksjon». Han skal også ha poengtert at «oppgavene er satt ut for å representere staten kulturelt».

I sju måneder skal deltakerne ha øvd på forestillingen, som skal ha vist episoder fra Nord-Koreas historie og moderne levemåte.

Falske rapporter?

Massegymnastikk er et fenomen som kan spores tilbake til den tidligere Østblokken, der dette ble et gigantisk arrangement. Det er en gruppe som opptrer i en form for dans og gymnastikk sammen.

Det er ofte forbundet med statlig propaganda. Ifølge The Guardian følges det nøye med hver gang Nord-Korea har en oppvisning av dette slaget, for å plukke opp hint om økonomiske- eller militære endringer i landet.

<strong>STORSLÅTT:</strong> Her er flere dansere i aksjon under massegymnastikk-stevnet i 2011. Foto: London News Pictures/REX
STORSLÅTT: Her er flere dansere i aksjon under massegymnastikk-stevnet i 2011. Foto: London News Pictures/REX Vis mer

Som nevnt skal Kim Jong-un altså ha vært misfornøyd med sin søster og de andre rådgiverne etter møtet med USA tidligere i år. Dagbladet var blant mediene som omtalte at Kim skal ha henrettet USA-utsending Kim Hyok-chol og sendt rådgiver Kim Young-chol i arbeidsleir.

Dette stemmer ikke, ifølge CNN. De to skal imidlertid være under etterforskning.

DØDSSTRAFF: En gruppe som ønsker å velte regjeringen i Nord-Korea har knust portretter av Kim Il-sung og Kim Jong-il og publisert det på sine nettsider. Video: Cheollima Civil Defense / Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer