Rasende mobb møtte norsk misjonær

Hundrevis av rasende nepalere møtte i dag utenfor rettsbygningen for å demonstrere mot Trond Berg som er siktet for ulovlig misjonering. Familiefaren må trolig belage seg på seks ukers varetekt i Nepal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmannen følte seg sterkt truet da han ble flyttet fra politihuset til rettsbygningen tidligere i dag. For første gang fikk den norske ambassadøren prate med ham per telefon i ettermiddag.

- Berg forteller at flere hundre demonstranter ventet utenfor retten. Han følte at de var ute etter å ta ham, sier ambassadør Ingrid Ofstad til Dagbladet.no.

I dag fikk Berg på nytt forlenget varetekta - foreløpig til torsdag. Politiet er ferdig med etterforskningen, men påtalemyndighetene har ikke avgjort om de vil reise tiltale.

Blir trolig sittende

- Ting tyder på at aktor vil reise tiltale. Da vil retten torsdag ta stilling til om Berg skal løslates mot kausjon mens de venter på at saken skal komme opp, sier Ofstad.

Den norske ambassaden har sendt en advokat for å bistå Berg i Biraj Biraj - 400 kilometer unna hovedstaden Katmandu. Ambassaden har ikke så mye erfaring med denne typer saker, og de er usikre når det gjelder gangen i det nepalske rettsvesenet.

Slik ambassaden forstår saken, blir den norske misjonæren trolig sittende i fengsel helt til saken kommer opp.

- Det blir anslått at det tar rundt seks uker, sier Ofstad.

Men alt dette er usikre opplysninger.

Ikke så optimistiske

Ambassaden har forstått det slik at Berg risikerer opptil seks års fengsel for ulovlig kristen misjonering i det hinduistiske landet. Trond Berg, kona Lisbeth og deres tre barn dro på privat initiativ til fjellandet for to måneder siden. Forrige mandag ble Berg, en inder og to nepalere arrestert i forbindelse med et bønnemøte.

Nordmannen forteller at han blir behandlet bra og rettferdig. Ifølge advokaten har politiet handlet korrekt, og formalitetene ser ut til å være i orden.

Verken advokaten eller ambassaden tør spå hva som skjer videre.

- Signalene vi får er svært uklare. Vi er ikke så optimistiske som vi var før helga, sier Ofstad.

Hun satt i ettermiddag på restaurant med Bergs kone og barn.

- De tar det hele relativt greit, sier Ofstad.