Rasende mor slakter Star Tours shigella-informasjon

I går fikk Cecilia Røsholm vite hva som kan ha gjort datteren Louisa (4) syk i Tyrkia.

IKKE FRISK: Louisa (4) ble syk på ferie i Tyrkia mandag forrige uke, og fortsatt er hun ikke frisk. I går fikk familien vite hva som kan ha gjort den lille jenta syk. Foto: Privat
IKKE FRISK: Louisa (4) ble syk på ferie i Tyrkia mandag forrige uke, og fortsatt er hun ikke frisk. I går fikk familien vite hva som kan ha gjort den lille jenta syk. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De 34 barna som ble sendt til sykehus med magesyke på ferie i Alanya i Tyrkia, ble trolig syke av bakterien shigella.

Det skriver Folkehelseinstituttet på sin hjemmeside

- På bakgrunn av bakteriefunnene er det grunn til å anta at utbruddet på hotellet er forårsaket av shigella, sier Line Vold, seniorrådgiver ved avdeling for infeksjonsovervåkning ifølge Folkehelseinstituttets melding.

Ti av barna var norske.

Hylskriker Norske Louisa (4) var blant barna som ble sykest. På mindre enn 24 timer var hun da Dagbladet snakket med moren, Cecilia Røsholm, på sin sjuende antibiotikadose.

Fortsatt er ikke fireåringen frisk.

- Louisa har sine on-off perioder hvor hun har krampetrekninger og hylskriker. Tårene spruter. Det er ingenting jeg får gjort, sier Røsholm til Dagbladet.

I barnehagen I går fikk endelig Røsholm vite hva som kan ha skjedd. En kvinnelig ansatt i Star Tour ringte og fortalte om bakteriefunn hos familier som hadde bodd på samme hotell.

- Hun sa at det var påvist shigella, og at vi måtte ta prøve, forteller Røsholm. Først i dag har det gått opp for henne hvor skummelt Shigella kan være.

«Barnehagebarn som har fått påvist Shigella sonnei bør holdes hjemme fra barnehagen mens de har symptomer», står det i meldingen på Folkehelseinstituttets hjemmeside.

- Jeg fikk ikke vite noen ting om hvor farlig det er. Hadde jeg visst det, hadde jeg aldri levert Louisa i barnehagen i dag, sier Røsholm til Dagbladet.

- Ingen råd Hun mener Star Tour har gitt en elendig informasjon, og er sterkt kritisk til at turoperatøren ikke har kontaktet henne etter at hun og Louisa kom hjem på fredag.

Også hun selv har vært dårlig etter Tyrkia-turen, og var i natt innlagt på sykehus med smerter.

- Star Tour har ikke informert oss om noen ting. Ingen tips eller råd, ingenting, sier Cecilia Røsholm. Hun sier at hun nå har gjort avtale med lege, og at Louisa skal få tatt prøver i morgen.

- Ringte personlig Informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour mener turoperatøren har gjort det de kunne.

- Jeg har personlig ringt henne flere ganger, og gitt henne telefonnummeret mitt, og jeg har ikke hørt noe fra henne.

- Men du har ikke ringt henne etter at de kom hjem på fredag?

FORTSATT IKKE FRISK: Det er gått ti dager siden Louisa (4) ble syk på ferie i Tyrkia. Fortsatt er hun ikke frisk. Her er hun søndag, hjemme i Norge. Foto: Privat
FORTSATT IKKE FRISK: Det er gått ti dager siden Louisa (4) ble syk på ferie i Tyrkia. Fortsatt er hun ikke frisk. Her er hun søndag, hjemme i Norge. Foto: Privat Vis mer

- Det har ikke vært noen grunn til å kontakte henne etter fredag, rett og slett fordi vi ikke har fått vite noe om hva utbruddet skyldtes, sier Larsen-Vonstett.

Ikke lege Hun forteller at Folkehelseinstituttet kom inn i bildet mandag kveld, og at det da var funnet shigella.  Neste dag ringte Star Tour til kunder som hadde vært syke.

- Nå har vi fått et brev fra Folkehelseinstituttet og har sendt det til alle kunder som har vært på hotellet i uke tretti, sier Elisabeth Larsen-Vonstett.

Hun sier at hun ikke er lege eller ekspert, og derfor ikke kan uttale seg om Louisa bør gå i barnehagen eller ikke.

- Ikke normalt Shigella, som forekommer i flere ulike varianter, er en bakterie som hovedsakelig angriper tykktarmen. Sykdommen gir vanligvis diaré som i løpet av kort tid kan gå over til magesmerter med feber og kvalme, ifølge Folkeheseinstituttet.

Louisa fikk sammen med storebroren Fabian (17) og moren dra hjem fredag forrige uke, to dager etter at de etter planen skulle hjem. Da hadde fireåringen ligget på sykehus fra mandag til torsdag.

Også moren er dårlig. Natt til i dag ble hun selv sendt fraktet med ambulanse til sykehuset. Det er uvisst om også hun nå er smittet av det samme.

- Jeg husker ingenting fra i natt, jeg er fortsatt helt i ørska. Hva jeg nå har, det vet jeg ikke, men dette er ikke normalt, sier  Røsholm til Dagbladet.

FØR MARERITTET: Cecilia Røsholm og datteren Louisa (4) før Louisa ble syk i Alanya, Tyrkia. 
Foto: Privat
FØR MARERITTET: Cecilia Røsholm og datteren Louisa (4) før Louisa ble syk i Alanya, Tyrkia. Foto: Privat Vis mer