Rasende Moxnes: - Pinlig forklaring. Legg ned kongehuset

- Hvem skal betale for gildet?, spør Rødt-lederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET, OSLO (Dagbladet): Rødt-leder Bjørnar Moxnes gjestet tirsdag DBTVs Valgbod, etter å ha tilbragt de siste tre dagene i Oslo Tingrett, tiltalt for å ha brutt taushetsplikten da han offentliggjorde opplysninger fra en granskingsrapport.

Temperaturen i studio økte betraktelig da Rødt-lederen spurt om hva han mener om kronprinsparets cruisetur til to millioner kroner.

- Når man får en gave til en verdi på to millioner kroner, og er et symbol for hele Norge, så burde man opplyse om hvem som har betalt for gildet. Hvis jeg sponser deg, så vil jeg jo sikkert ha noe tilbake. Det hadde vært lurt av kronprinsparet å bare si hvem som har betalt for dette.

- Mener du det nå er endelig på tide å legge ned hele kongehuset?

- Jeg jo imot kongehuset, så at det burde legges ned mener jeg uansett. Det at kronprinsparet får en gave til to millioner kroner er ikke en privatsak. Man så hvordan kronprinsen kava i går da han skulle svare for seg, det var pinlig for alle, svarte Moxnes.

Ville ikke gå i detalj Kronprins Haakon svarte på enkelte spørsmål om Cruiseturen, under et møte med pressen mandag. Kronprinsen opplyste blant annet at han og Mette-Marit ble invitert av «en venn», som også er en av eierne av båten, som koster 2 millioner kroner å leie i uka. Da han ble spurt hvem denne vennen er, ville han ikke gå i detalj.

- Jeg tror ikke han har noen interesser i Norge, sa kronprinsen.

Det var store forventninger til at Haakon ville avsløre mer, etter at han og Mette-Marit har fått har medfart i kjølvannet av ferieturen. Mye av kritikken har vært rettet mot de eventuelle bindingene mellom gavegiver og mottaker.

- Jeg tenker ikke at han skylder oss noe, eller at vi skylder ham noe, sa Haakon mandag.

- Et spørsmål om tillit Medieforsker og tidligere ansatt ved slottet, Carl-Erik Grimstad var også sterkt kritisk til hemmeligholdet fra Slottet, og mener nå tilliten til kongehuset står på spill.

- Det er uforståelig at Haakon ikke svarer på hvem som inviterte til luksusferien. Nå bør kronprinsparet gjøre pinen så kort som mulig og legge fram opplysningene, sa Grimstad til Dagbladet mandag kveld.

- Kongehuset sakker akterut Videre minnet Grimstad om at Norge har en åpenhetskultur.

- Hva i all verden er dette for noe? Kongehuset er den eneste institusjonen som sakker akterut når det gjelder åpenhet. Nå har kronprinsparet et forklaringsproblem, og må gjøre noe, sier han.

Du kan også følge med på det som skjer foran og bak kameraet i boden i vårt live-studio på nett.

Om du ønsker å delta i debatten, bruk emneknaggen #dbvalg15 på twitter.

KRITISK: Carl-Erik Grimstad, medieviter og tidligere ansatt i kongeparets stab, stiller seg uforstående til at Haakon ikke er mer åpen om luksusferien. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
KRITISK: Carl-Erik Grimstad, medieviter og tidligere ansatt i kongeparets stab, stiller seg uforstående til at Haakon ikke er mer åpen om luksusferien. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer