Rasende Mubarak

En uvanlig rasende president Hosni Mubarak i Egypt anklager israelerne for å ha lurt ham til å tro på en israelsk-palestinsk avtale om våpenhvile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både israelerne og palestinerne avsannet etterpå avtalen, og Mubarak sto igjen tomhendt og forlegen.

I en 1. mai-tale i egyptisk fjernsyn fortalte han om søndagens møte med utenriksminister Shimon Peres fra Israel: «Israelerne sa oss at de møtte to palestinske utsendinger og ble enige om prinsippene for å stanse all slags vold.»

Under dette møtet med Peres søndag gikk Mubarak ut før det var ferdig, for å fortelle de ventende journalistene de gode nyhetene om våpenhvile mellom israelere og palestinere. Sammen med Jordans kong Abdullah II forsøker Mubarak å mekle.

Men seinere samme dag sa Peres i israelsk fjernsyn at ingen avtale var oppnådd, og at Mubarak ikke hadde rett. Dette gjorde egypterne enda mer rasende.

Ord for ord

I talen i går snakket Mubarak sakte og la vekt på hvert eneste ord da han sa: «Jeg ble overrasket over å høre fra Arafat at de ikke hadde gjort noen avtale. De (israelerne) ba meg om å gi en uttalelse om at de hadde oppnådd en avtale. De lurte meg til å uttale at de hadde en avtale.»

Egypts utenriksminister, Amr Moussa, anklaget Israel for å løpe fra sine løfter.

Søndag, før han dro fra Kairo, uttalte Peres at «fra denne morgen skal vi ta steg for å lette livet for folk i territoriene på alle mulige vis». Han siktet da til de okkuperte palestinske områdene.

Israel avviser

En israelsk diplomat avviste, ifølge avisa Jerusalem Post, de egyptiske anklagene. Mubarak sa at en våpenhvile var oppnådd, og at forhandlinger ville begynne om fire uker. Med dette ville Egypt presse Israel inn i en timeplan som Israel ikke vil godta, ifølge diplomaten. Palestinerne vil bare ha fire uker til å se om våpenhvilen holder, mens israelerne vil ha mye lenger tid til å se om palestinerne holder seg i ro.

Peres kom i går til USA hvor han i dag skal møte sin kollega Colin Powell. Peres sa han vil be USA om hjelp.

I Israel møttestatsminister Ariel Sharon EUs utenrikspolitiske samordner, Javier Solana, i går og gjentok da at han ikke forhandler før volden stanser:

- Vi vil vurdere tilstanden på bakken og ikke uttalelser og løfter.

Men på bakken fortsatte krigen. Palestinerne begravde fem ofre, deriblant ei søster og en bror på 4 og 7 år, for to mystiske bombeangrep på Vestbredden og i Gaza. Barna ble drept da et to etasjers hus ble skutt i filler i Ramallah. To palestinere ble drept i går. En politimann døde etter skuddveksling nær flyktningleiren Rafah i Gaza. Og en antall palestinsk informant til Israel ble drept av maskerte på Vestbredden.

RASENDE: President Hosni Mubarak hevder rasende at israelerne har lurt ham til å dumme seg ut. Etter møtet med utenriksminister Shimon Peres (t.v.) kunngjorde han våpenhvile mellom israelerne og palestinerne, men det var helt galt.