Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rasende Netanyahu avviser avtale med Iran

Sier Israel ikke er bundet av utkastet til avtale om atomproduksjonen som USA står bak.

PEKER PÅ UENIGHET : John Kerry og Israels statsminister Benjamin Netanyahu for to dager siden. Nå raser Netanjahu mot utkastet til atomavtale med Iran. EPA/HEIDI LEVINE / POOL Scanpix
PEKER PÅ UENIGHET : John Kerry og Israels statsminister Benjamin Netanyahu for to dager siden. Nå raser Netanjahu mot utkastet til atomavtale med Iran. EPA/HEIDI LEVINE / POOL Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEL AVIV: USAs utenriksminister John Kerry hadde nok et møte med den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu før han fredag reiste til Genève.

Møtet ble holdt fredag morgen på Ben Gurion-flyplassen ved Tel Aviv dit Kerry tok en avstikker med flyet sitt fra Amman før han satte kursen videre for å delta på stormaktenes møte med Iran.

Benjamin Netanyahu sier at den skisserte avtalen setter stopp for «muligheten til å få en fredelig løsning» på atomstriden med Iran, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Historisk feil Det var det tredje møtet på tre dager mellom Netanyahu og Kerry, ifølge en amerikansk representant.

- Dette er en veldig dårlig avtale. Israel avviser den fullstendig, og det jeg sier deles av mange i regionen, uansett om de har sagt det offentlig eller ikke, sa Netanyahu til journalister før han gikk i møte med Kerry.

- Israel er ikke bundet av denne avtalen, og Israel vil gjøre alt som står i landets makt for å forsvare seg selv og trygge folkets sikkerhet, tilføyde Netanyahu.

Århundrets avtale Han sa også at Iran var i ferd med å få «århundrets avtale».

- Jeg forstår at iranerne går rundt og er veldig fornøyd i Genève også. Det bør de være, for de har fått alt og betaler ingenting, sier Netanyahu.

- De ønsket lettelser i sanksjonene etter år med utmattende sanksjoner. Det har de fått. Og de betaler ingenting fordi de reduserer ikke atomanrikingskapasiteten sin på noen måte, fortsatte han.

En israelsk tjenestemann ville ikke si noe om hva slags avtale som kan ventes eller hvordan Israel kjente til detaljene.Myke opp

Møtet kom i stand bare timer etter at Netanyahu hadde sagt at lettelser i de vestlige lands sanksjoner mot Iran kan vise seg å bli «en feil av historiske dimensjoner».

Målet var å forsøke å minske Israels sinne over en avtale man kan være i ferd med å inngå med Israels erkefiende.

Både de vestlige stormaktene og Israel har ment at Iran i hemmelighet lenge har arbeidet for å skaffe seg atomvåpen.

Kerry og Fabius Kerrys reise til Genève tolkes som et tegn på viktig framgang i forhandlingene mellom stormaktene og Iran om Irans atomprogram, og at en avtale nå kan være innen rekkevidde.

Også Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius reiser til Genève for å delta i samtalene, melder diplomatiske kilder.

Irans optimisme Iranske talsmenn har gitt uttrykk for forsiktig optimisme når det gjelder mulighetene for å komme fram til en avtale om landets omstridte atomprogram.

- Jeg tror det er mulig å komme fram til en enighet eller avtale innen vi avslutter disse forhandlingene i morgen kveld, sa Irans utenriksminister Mohammad Javas Zarif torsdag.

Forsøk på å hjelpe - Kerry reiser fredag til Genève på invitasjon fra EUs utenrikssjef Catherine Ashton, i et forsøk på å hjelpe til med å minske avstanden mellom partene i forhandlingene, opplyser amerikansk UD.

USA antydet torsdag at de kan være villige til å lette på sanksjonene mot Iran.

Hvis Iran kan vise til «konkrete og beviselige tiltak» som kan bidra til å dempe verdenssamfunnets bekymringer, så vil de seks landene vurdere begrensede, målrettede og midlertidige lettelser i noen av sanksjonene mot Iran, sa en talsmann for Det hvite hus.

Den siste forhandlingsrunden mellom Iran og den såkalte 5+1-gruppen, bestående av USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Russland og Kina, åpnet i Genève torsdag.(©NTB)