Kolberg om sviket

Rasende oppgjør med Støre

Etter å ha blitt vraket fra kontrollkomiteen, stormet Martin Kolberg inn på Jonas Gahr Støres kontor. Han ville ha et oppgjør under fire øyne, og sendte partisekretær Kjersti Stenseng på dør.

TID FOR OPPGJØR: Martin Kolberg forteller åpent om maktkampene i Arbeiderpartiet. Han tar et durabelig oppgjør med Trond Giske, han forteller om sviket han mente seg utsatt for av Thorbjørn Jagland og av Jonas Gahr Støre. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TID FOR OPPGJØR: Martin Kolberg forteller åpent om maktkampene i Arbeiderpartiet. Han tar et durabelig oppgjør med Trond Giske, han forteller om sviket han mente seg utsatt for av Thorbjørn Jagland og av Jonas Gahr Støre. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette dramatiske oppgjøret høsten 2017 innleder biografien om Martin Kolberg, skrevet av Dagsavisen-kommentator Hege Ulstein.

I boka «Tillitsmannen Martin Kolberg» som kommer i morgen, tar Kolberg et durabelig oppgjør med tidligere nestleder Trond Giske. Han forteller også sin versjon av bruddet med sin mangeårige venn og parkamerat i Ap, Thorbjørn Jagland.

Men han forteller også om svik og svakt lederskap fra Jonas Gahr Støre. Kolberg beskriver Støres håndtering av Giske-varslene som nølende. Det går fram at Kolberg advarte Støre mot å slippe Giske inn i partiledelsen i 2015, men ikke nådde fram. Giske hadde stor støtte i fagbevegelsen og andre miljøer i Ap.

Kolberg var sterkt kritisk til måten konstitueringen av stortingsgruppa skjedde etter valget i 2017, ikke minst reagerte han på vrakingen av Marianne Marthinsen som finanspolitisk talsperson. Han opplevde vrakingen av seg selv fra kontroll- og konstitusjonskomiteen som et svik. Kolberg ville avslutte femti år i Aps tjeneste i denne komiteen, og hadde sagt fra, både skriftlig og muntlig, til partileder og partisekretær.

Slapp bomben

Valgkomiteen for sammensetningen av Aps stortingsgruppe, ledet av partisekretær Kjersti Stenseng, ville det annerledes.

Kolberg får beskjeden på telefon, tre timer før møtet i stortingsgruppa.

- Han rekker verken å puste eller stusse før hun slipper bomben: Kolberg er vraket. Han, som bare kan noen enkle fraser på engelsk, skal fra nå av være Aps fjerde medlem i utenrikskomiteen, heter det.

Kort tid etter er Kolberg på Støres kontor. Han sender Stenseng på gangen. Så minner han Støre om sviket Kolberg opplevde av daværende partileder Thorbjørn Jagland da han dannet regjering i 1996. Kolberg hadde vært tett på Jagland. Nå ble han skjøvet ut og fikk jobb som statssekretær i forsvarsdepartementet.

- Kolberg setter øynene i Støre. «At du skulle gjøre det samme - det hadde jeg aldri trodd, Jonas.»

Kupp mot Kolberg

Fallet var vondt, heter det i boka.

- Selv om utenrikskomiteen ofte omtales som prestisjefylt og attraktiv, var det ikke slik for ham. Han hadde vært komitéleder. Nå var han menig komitémedlem med få oppgaver, ribbet for interessante posisjoner og meningsfylte ansvarsområder.

Aller verst var det likevel at han ble plassert i en komité der arbeidsspråket i svært mange sammenhenger var engelsk. Det parkerte ham fullstendig. Kolberg som behersket engelsk dårlig, ble plassert i utenriks- og forsvarskomiteen, heter det.

Støres svar

Kolberg får også vite at etterfølgeren som komitéleder, Dag Terje Andersen, har visst om omrokeringen en uke før Kolberg blir informert. Partiledelsen ville isteden overrumple han. Manøveren beskrives som et kupp mot Kolberg.

- Det å sette sammen en ny stortingsgruppe etter et stortingsvalg er en krevende kabal. Der må det tas flere hensyn, og da er det alltid noen som er skuffet. Det har jeg forståelse for, sier Støre til NRK.

- Jeg gleder meg til å lese boka til Martin Kolberg, som har sett og erfart så mye i norsk politikk gjennom så mange år, fortsetter statsministeren.

NY: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum presenterer Hurdalsplattformen. Vis mer

Støre i statsministerskole

Boka beskriver hvordan Støre og Kolberg utviklet et nært tillitsforhold etter at Støre hadde gått fra embetsverket til politikken. De spiste lunsj sammen i UD med jevne mellomrom. I 2012 ønsket Stoltenberg å sette daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre, som fra 2009 var innvalgt på Stortinget, inn som parlamentarisk leder istedenfor Helga Pedersen, går det fram av boka. Kolberg, som var nestleder i gruppa, gikk mot å desavuere Pedersen.

Kolberg oppfattet det slik at Stoltenberg ville sette Støre på en slags «statsministerskole», men hørte ikke mer om forslaget. Senere på året ble Støre imidlertid utnevnt til helse- og omsorgsminister.

Kolberg forteller også hvordan han som leder av Aps valgkomité måtte sørge for å skaffe Støre plass i sentralstyret. Som tidligere er kjent, telte Kolberg feil og måtte be landsmøtet om å godkjenne utvidelse til 21 medlemmer for å få Støre inn. Kolberg var også leder av valgkomiteen som lanserte Støre som etterfølger etter Jens Stoltenberg.

2017 Arbeiderpartiets Landsstyremøte i Folkets Hus, Youngstorget. Jonas Gahr Støre holder tale. Andre sentrale: Trond Giske, Hadia Tajik, Kjersti Stenseng, Raymond Johansen, Martin Koldberg, Jytte Nilsen.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
2017 Arbeiderpartiets Landsstyremøte i Folkets Hus, Youngstorget. Jonas Gahr Støre holder tale. Andre sentrale: Trond Giske, Hadia Tajik, Kjersti Stenseng, Raymond Johansen, Martin Koldberg, Jytte Nilsen.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Advarte Støre mot Giske

Kolberg var leder av valgkomiteen også året etter, da landsmøtet skulle sette sammen ny ledelse etter at både nestleder Helga Pedersen og partisekretær Raymond Johansen hadde trukket seg.

Det går fram av boka at Jens Stoltenberg ringte fra Brussel og argumenterte for Hadia Tajik som ny nestleder.

Giske-støttespillere mobiliserte for to nestledere, slik at Giske også kunne få plass. Kolberg engasjerte seg sterkt for å hindre at Giske skulle få plass. Han mente Giske kunne utfordre Støre i lederstrid og utgjøre en konstant trussel.

UENIGE: Martin Kolberg i samtale med Jonas Gahr Støre om norsk Acer-tilslutning i mars 2018. Kolberg er skeptisk, Støre er for. Foto: Vidar Ruud / NTB
UENIGE: Martin Kolberg i samtale med Jonas Gahr Støre om norsk Acer-tilslutning i mars 2018. Kolberg er skeptisk, Støre er for. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Støre hørte imidlertid ikke på Kolbergs innvendinger. Giske hadde sterk støtte, blant annet i LO, og ble som kjent valgt i 2015.

Hørte ikke på råd

Kolberg beskriver valgnederlaget i 2017 som «et sorgens kapittel». Han var frustrert over at Støre forklarte nederlaget som en del av en internasjonal trend. Det politiske oppgjøret tok han på fylkesårsmøtet i Buskerud senere den høsten. Han slo fast at Ap var i en krise.

«Noen sier at det var bare så vidt vi ikke vant, at det bare handlet om noen få stemmer – da skvetter jeg! Det hadde uansett vært et jævlig dårlig valgresultat!» fortsatte han. Dette handlet jo ikke bare om å ha regjeringsmakt. Det handlet om å ha sosialdemokratisk styrke». Han mente den største tabben var de mange kompromissene Ap hadde inngått med den blåblå regjeringen.

Kolberg stusset over at Støre tok sjansen på å gjøre Trond Giske til finanspolitisk talsperson med den maktbasen det ville gi. Kolberg beskriver Støres håndtering av varslene mot Giske som nølende.

- Å gi Støre noen råd nå, hadde ikke noen hensikt. Han hørte ikke på dem. Det var formidlet med presis tydelighet at Kolbergs tilstedeværelse og deltakelse ikke var ønsket. Kolbergs svært kritiske og uforsonlige holdning til Giske gjorde også at Støre ikke anså ham som en ressurs i saken, heter det.

Brukte «varsel »mot Kolberg

Kolberg forteller også om enn giftig kultur etter valgnederlaget i 2017, der varsler satt løst.

Etter at Giske måtte gå som nestleder og finanspolitisk talsperson i 2018, ble det rokeringer i gruppa, og det var en mulighet for at Kolberg kunne gå fra utenrikskomiteen til kommunalkomiteen, som fraksjonsleder. Men det gikk ikke. Støre svarte unnvikende. Kolberg krevde svar.

- «Det er kommet opp, dette med varselet mot deg», svarte Støre. Kolberg trodde ikke sine egne ører. «Men det er jo ikke noe varsel! Stenseng har revet det i to rett foran meg», heter det i boka.

Støre brukte altså et såkalt varsel, som ikke var noen sak, som argument mot at Kolberg kunne få dette vervet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer