Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rasende over aktors påstand

EGERSUND (Dagbladet): Sjokkert og rasende forlot den temperamentsfulle 19 år gamle jenta rettssalen. Hun var gjenglederen som dirigerte de andre, ifølge aktor. Han krevde fengsel i tre og et halvt år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokat Ketil Haukaas krever dessuten at 19-åringen må dømmes til å betale sin tidligere romvenninne inntil 150000 kroner i erstatning.

Aktor la i går ned påstand om fengsel fra halvannet til tre og et halvt år for fem av de ti tiltalte ungdommene i mishandlingssaken.

For to av de øvrige tiltalte er påstanden betinget dom på 30 dager. Aktor krever videre at sju av de tiltalte må betale inntil 650000 kroner til kvinnen som var offeret for mishandlingen.

Medvirkning

De som var vitne til at den 21 år gamle venninnen deres ble skadd, har et medvirkningsansvar, mente aktor.

De tiltalte så at straffemetodene ble stadig mer alvorlige, uten at de klart tok avstand fra det som skjedde, fortsatte han.

- Hvis de har sett at fornærmede finner seg i en smertefull påtenning, hvordan kan de forvente å bli trodd når de sier hun utsetter seg for dette frivillig?

Aktor mener ungdommene uttrykte sin støtte til mishandlingen ved å le og komme med tilrop. Ved å støtte gjerningsmennene på denne måten, styrket de dem i deres forsett.
- Samfunnet skal sende signal om at denne type opptreden er utålelig, understreket aktor under straffeutmålingsprosedyren.

- Strenge straffer

Aktor påpekte at det er snakk om alvorlige tiltaler for seks- sju av de impliserte, og at det bør komme strenge straffereaksjoner.

- Det er godt mulig at det har vært en ansvarspulverisering slik sakkyndig Thore Langfeldt beskriver. Men hvis det er lettere jo flere som er med på handlingene, er det kanskje desto viktigere å bruke straffens allmennpreventive virkning, mente han.

- Ikke betydning

- Det er ikke nytt at overgripere selv har vært offer for overgrep tidligere.

Derfor ville aktor ikke legge mye vekt på rapporten til den sakkyndige som beskriver de tiltaltes vanskelige oppvekst.

Han kunne heller ikke se at det eventuelle ansvaret Eigersund kommune måtte ha i saken, bør få betydning for straffeutmålingen.
- De kan ikke unnskylde seg med at andre ikke grep inn. Disse ungdommene er så gamle at de må ta ansvaret sjøl, hevdet aktor Haukaas.

Forklaringene fra de tiltalte utgjør hovedtyngden av de bevisene påtalemyndigheten har i den kompliserte rettssaken. Det er til sammen snakk om 28 forskjellige forhold, og de tiltalte har forklart seg forskjellig både i forhold til hverandre og i politiforklaringer.

De alvorligste overgrepene, som omfatter voldtekt og legemsbeskadigelse, skjedde etter alt å dømme i løpet av de siste par ukene før den harde kjernen i gjengen ble anmeldt 25. november 1996.

Aktor Ketil Haukaas mener den 21 år gamle kvinnen ikke overdriver i sin forklaring:
- I den grad det lar seg kontrollere, stemmer det forbausende godt.

Straff

Straff går igjen som en rød tråd i forbindelse med det som skjedde i det lille huset nær Egersund sentrum. Det var alltid noe å straffe 21-åringen for, har hennes 19 år gamle tiltalte venninne forklart.
Derfor måtte hun blant annet onanere seg selv med gjenstander i timevis med de andre i gjengen som tilskuere.

- Dette er å anse som et tiltvunget samleie. Det gjør det ikke mindre fornedrende at hun måtte gjøre det selv, sa aktor.

Haukaas hevdet i sin prosedyre at volden i stor grad bar preg av en fellesaksjon, og at det skjedde på en særlig smertefull måte. Da gjengen ikke lenger hadde luftgeværet å skyte med, sendte de haglskurer av erter mot jentas kjønnsorganer.

- Det som opprører meg mest er at de i retten ikke tar ansvar for dette, slik de gjorde i sine politiforklaringer. De forsto det var smertefullt, i hvert fall da hun sto på trappa og brant som en fakkel, sa aktor i retten i går.

UTÅLELIG: - Samfunnet skal sende singal om at denne type opptreden er utålelig, understreker aktor, statsadvokat Ketil Haukaas (t.h.), her i samtale med politiets etterforskningsleder, Arne Arild Wetteland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!