Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump

- Rasende på egen valgkampsjef

Donald Trumps valgkampsjef, Brad Parscale, er i hardt vær etter det dårlig besøkte folkemøtet i Tulsa i Oklahoma lørdag.

IKKE SMIL: President Donald Trump så ikke glad ut da han kom hjem til Det hvite hus fra folkemøtet i Tulsa. Foto/video: AP Photo/Patrick Semansky / Twitter Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): USAs president så alt annet enn lykkelig ut da han steg ut av helikopteret på plenen utenfor Det hvite hus natt til søndag.

Han kom fra et dårlig besøkt folkemøte i Tulsa i Oklahoma. Det som skulle være en maktdemonstrasjon hvor én million mennesker hadde bestilt billetter, endte med en halvfull arena. Brannvesenet sier det var litt under 6200 personer i BOK Arena, som har plass til 19000. Selv hevder Trump-kampanjen at det var 12000 mennesker der.

På forhånd var planen også at enorme folkemengder skulle fylle området utenfor arenaen, og at både Trump og visepresident Mike Pence skulle holde taler der før hovedarrangementet. Dette ble avlyst fordi det ikke var noen mennesker der.

RASISTISK: Donald Trump har tidligere påstått at Kina er årsaken til coronaviruset, og kalte covid-19 for "Kung flu" i gårsdagens arrangement. Video: AP Vis mer

- Rasende

- Trump er «rasende» etter det «underveldende» publikummet i Tulsa i går kveld, forteller flere personer nært Det hvite hus til oss. Han var spesielt sint for at det ble offentlig kjent at seks medlemmer av valgorganisasjonen hans i Tulsa testet positivt for covid-19 før han forlot D.C., skriver NBC-journalist Carol Lee på Twitter.

IKKE FULLT: En Trump-tilhenger følger Trumps arrangement i Tulsa fra tribunen. Det var mange ledige sitteplasser. Foto: REUTERS/Leah Millis/File Photo
IKKE FULLT: En Trump-tilhenger følger Trumps arrangement i Tulsa fra tribunen. Det var mange ledige sitteplasser. Foto: REUTERS/Leah Millis/File Photo Vis mer

Særlig Trumps valgkampsjef, Brad Parscale, er nå under massivt press for å ha bygd opp for høye forventninger, skriver The Guardian.

Ifølge CNN er Trumps datter Ivanka og svigersønnen Jared Kushner, som begge er svært sentrale rådgivere for presidenten, «rasende» på Parscale fordi han spådde langt større oppmøte enn det som faktisk ble realiteten.

FÅR KJEFT: Donald Trumps valgkampsjef, Brad Parscale, er i hardt vær etter folkemøtet i Tulsa. Foto: AP Photo/Evan Vucci, File
FÅR KJEFT: Donald Trumps valgkampsjef, Brad Parscale, er i hardt vær etter folkemøtet i Tulsa. Foto: AP Photo/Evan Vucci, File Vis mer

Det er ikke noen tegn til en umiddelbar utskiftning av staben, men folk i Trumps innerste krets spør sint hvordan Parscale og andre seniorrådgivere kunne komme med så ville svære løfter og så ende med et så dårlig oppmøte, skriver AP.

Washington Post skriver at Trump var misfornøyd med TV-bildene på flyturen til Tulsa. De viste lite folk og ledige seter. På vei hjem etter folkemøtet og utover søndagen, var han, ifølge avisas kilder, veldig sint.

- Brøt regel

Forfatter og tidligere politisk konsulent for republikanerne, Rick Wilson, er nå en av grunnleggerne av Lincoln Project, som er en superpac som jobber mot Trump. Han er svært kritisk til Parscales håndtering av situasjonen.

STOR INTERESSE: President Donald Trump besøker Oklahoma og hevder at interessen rundt besøket er rekordstort. Video: The White House via YouTube Vis mer

- Brad brøt den første regelen i amerikansk politikk: lov for lite og lever for mye. Nå avhenger Brads overlevelse av om han støtte fra sine støttespillere i Trump-leiren og Ivanka og Kushner har allerede signalisert sin misnøye i mediene, sier Wilson til The Guardian og legger til:

- Den eneste x-faktoren er om noen andre i Trumps mannskap av lasaroner og svindlere har tilbudt seg å fortsette svindelen.

Avviser TikTok-aksjon

På forhånd hadde også helseksperter advart om hvordan et folkemøte som dette med tusenvis av mennesker samlet innendørs kunne bidra til en dramatisk spredning av coronaviruset. Det er også allerede kjent at en aksjon via TikTok og blant K-pop-fans kan ha bidratt til å lure valgkamporganisasjonen til å tro at langt flere ville komme enn det som faktisk var tilfellet.

Søndag sendte han ut en pressemelding hvor han avviser at de lot seg lure av TikTok-aksjonen. Tvert imot hevder Parscale at de silte ut titusenvis av falske telefonnumre som ble brukt til å bestille billetter.

- Faktum at er at det har vært en uke med dekning fra «fake news media», som har advart folk om å holde seg borte fra arrangementet på grunn av covid og demonstranter. Sammen med de nylige bildene av amerikanske byer i brann hadde det en reell innflytelse på om folk tar med seg familiene og barna til folkemøter, sier Parscale, ifølge Washington Post.

Taus Trump

Han har tidligere fått mye av ros for jobben han gjorde for Trump under valgkampen i 2016. Nå sliter Trump tungt på meningsmålingene mot Biden, og USA er i midt i en pandemi, økonomisk krise og voldsom sosial uro. Valgmøtet i Tulsa - Trumps første på 110 dager - skulle få valgkampen på rett kjøl. Slik gikk det ikke.

Hovedpersonen selv, Trump, var uvanlig stille på Twitter søndag. Han ønsker god farsdag og kommer med et spark mot demokratenes forslag til politireform. Fiaskoen i Tulsa nevner han ikke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!