Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump

Rasende på «hagleskudd i ansiktet»

USAs president, Donald Trump er rasende etter at høyesterettsdommerne ikke gjør som han vil.

SKUDD I ANSIKTET: USAs president, Donald Trump er ikke veldig fornøyd med amerikansk høyesterett. Foto: MANDEL NGAN / AFP
SKUDD I ANSIKTET: USAs president, Donald Trump er ikke veldig fornøyd med amerikansk høyesterett. Foto: MANDEL NGAN / AFP Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): - Disse fryktelige og politisk ladde beslutningene som kommer fra høyesterett er hagleskudd i ansiktet på folk som er stolte av å kalle seg republikanske eller konservative. Vi trenger flere dommere, ellers vil vi tape vårt 2. grunnlovstillegg og alt annet. Stem Trump 2020! skriver Trump på Twitter torsdag.

Utbruddet kom etter at landets høyesterett besluttet at han ikke får lov til å avslutte Deferred Action for Childhood Arrivals-programmet (DACA) for såkalte dreamere, som er barn av udokumenterte innvandrere.

Flere tap

Programmet, som ble innført av daværende president Barack Obama, gir en toårig arbeidstillatelse som kan fornyes. I 2017, da Trump forsøkte å stoppe det, var 800 000 unge mennesker omfattet av ordningen.

Med fem mot fire stemmer avviste høyesterett Trump-administrasjonens påstand om at programmet er ulovlig, og at retten ikke har rett til å ta opp administrasjonens beslutning om å avslutte programmet.

Beslutningen kom etter at høyesterett nylig med seks mot tre stemmer konkluderte med at amerikanske arbeidsgivere ikke har lov til å si opp noen basert på seksuell legning. Det var motsatt av hva Trump-administrasjonen argumenterte for. I sistnevnte beslutning var til og med Trumps egenutnevnte høyesterettsdommer, Neil Gorsuch, en av de konservative som stemte på tvers av Trump-administrasjonen.

- Får du inntrykk av at høyesterett ikke liker meg? spurte Trump sine følgere på Twitter.

STOR INTERESSE: President Donald Trump besøker Oklahoma og hevder at interessen rundt besøket er rekordstort. Video: The White House via YouTube Vis mer

Deretter fortsatte han å rase mot høyesterett i flere meldinger for deretter å love å legge fram en liste innen 1. september over nye konservative kandidater til høyesterett som han vil nominere dersom han blir gjenvalgt som president.

- Stem Biden

Tidligere president Barack Obama var imidlertid svært fornøyd med beslutningen fra høyesterett om DACA. Det fortalte han også til sine nesten 120 millioner følgere på Twitter. (Trump har til sammenlikning 82,2 millioner følgere.)

- For åtte år siden denne uka beskyttet vi unge mennesker som var oppvokst som en del av vår amerikanske familie mot deportasjon. I dag er jeg lykkelig for dem, deres familier og oss alle. Vi ser kanskje forskjellige ut og kommer fra overalt, men det som gjør oss amerikanske, er er våre felles idealer, og nå at vi står opp for de idealene. Vi må gå framover og velge Joe Biden og en demokratisk kongress som gjør jobben sin, beskytter dreamerne og omsider skaper et system en gang for alle som faktisk er verdig dette landet av innvandrere, skriver Obama.

Biden på sin side lover å sende lovforslag til kongressen som vil gi dreamerne fullverdig statsborgerskap.

- Takk Barack. Du har rett. Og vi vil ikke stoppe før alle dreamere føler seg trygge i dette landet, skriver Biden til Obama på Twitter.

NÅDELØST OPPGJØR: Demokratenes presidentkandidat, Joe Biden (t.v.) ber USAs president, Donald Trump, våkne opp. Video: AP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!