Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rasende på Høie: - Det handler om folks liv

Stortinget etterlyser en orientering om ambulansekrisa. Den gir Bent Høie nå - men ikke til Stortinget.

LIVE: Helseminister Bent Høie orienterer om det videre arbeidet med luftambulansen. Video: NTB/Zahl-Pettersen Vis mer

SV-leder Audun Lysbakken er i harnisk mot helse- og omsorgsminster Bent Høie (H).

- Dette handler om folks liv og sikkerhet, og da kan vi ikke ha en minister som prøver å vike unna å svare på spørsmål fra de som er valgt inn til Stortinget, sier Lysbakken til Dagbladet.

Inviterer til egen orientering

Årsaken er at Høie i morgen har invitert til en åpen orientering om luftambulanserotet i Nord-Norge. Orienteringen finner sted i Oslo sentrum klokka 09.30.

Deretter spaserer Høie noen hundre meter bort til Stortinget, hvor han ikke skal gi samme orientering. Dette til tross for at opposisjonen gjentatte ganger har satt krav om det.

- Det er på høy tid at Høie orienterer om krisen i luftambulansen, men jeg er overrasket og skuffet over at han ikke gjør det i Stortinget, slik at de folkevalgte kan stille spørsmål om beredskapen og hvordan han vil løse krisen, fortsetter Lysbakken.

Bent Høie har vært under voldsomt press etter ambulansekrisa i Nord-Norge brøt ut. På Stortinget var opposisjonen allerede forrige uke rasende over at Høie ikke ville gi dem en orientering. Årsaken den gang var at Høie ville konsentrere seg om å løse floken.

- Jeg forutsetter at han i det minste stiller i den ordinære spørretimen, og svarer på spørsmålene han får der, men da har vi mindre mulighet til å følge opp, sier SV-lederen.

Krise over lang tid

Etter at tekniske problemer satte fem av elleve norske ambulansefly på bakken, har kritikken haglet mot operatøren Babcock.

Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet vil skrote kontrakten med selskapet - en av landets fremste anbudseksperter mener også at grunnlaget for å si opp kontrakten er til stede.

Ledelsen i Babcock beklager problemene, og fortalte Dagbladet i dag at de ba om en gradvis opptrapping av drift ved overtakelse.

I fjor vår brøt forhandlinger mellom Babcock og Norsk Flygerforbund om å overta piloter og annet personell sammen.

Fly på bakken

Da en rekke piloter meldte seg uskikket til å fly, satte den daværende operatøren Lufttransport FW først samtlige fly på bakken.

Utover våren fortsatte problemene. Lufttransport FW klarte ikke å opprettholde full beredskap, angivelig fordi en rekke ansatte fryktet for jobbene sine og søkte seg bort.

Opposisjonen på Stortinget, innkludert KrF, fattet da et vedtak om å «sikre at erfaring og kompetanse i dagens luftambulansetjeneste videreføres».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media