BESØKTE: President Donald Trump kastet tørkeruller til folk da han besøkte Puerto Rico i oktober i fjor etter orkanen Maria. Foto: AP Photo/Evan Vucci, File
BESØKTE: President Donald Trump kastet tørkeruller til folk da han besøkte Puerto Rico i oktober i fjor etter orkanen Maria. Foto: AP Photo/Evan Vucci, FileVis mer

Dødeligste orkan i USA siden 1900

Rasende på Trump etter sjokkrapport: - Dette vil ikke bli glemt

Anslagsvis 2 975 mennesker døde som følge av orkanen Maria i Puerto Rico, ifølge ny studie.

NEW YORK (Dagbladet): En fersk rapport fra George Washington University viser at orkanen Maria, som traff Puerto Rico med full tyngde i september i fjor, trolig førte til anslagsvis 2 975 dødsfall fra september 2017 til februar 2018.

Det er skyhøyt over tallet på 64 dødsfall, som var amerikanske myndigheters offisielle tall i månedene etter uværet. Guvernøren i det amerikanske territoriet har nå hevet de offisielle dødstallene etter at rapporten ble offentliggjort.

Samtidig er det lavere enn en annen studie utført ved Harvard-universitetet, som ble offentliggjort i mai, og som anslår antallet døde til 4 645. Årsaken skal være at sistnevnte studie brukte en mindre presis metode for å måle.

Dødeligst siden 1900

Dersom den nye studien stemmer vil Maria fortsatt være den dødeligste orkanen i USA siden 1900 da et uvær tok livet av 8000 mennesker i Galveston i Texas.

Trump-administrasjonen har fått massiv kritikk for ikke å gjøre nok for beboerne i Puerto Rico, som også er amerikanske statsborgere.

Da Trump selv besøkte Puerto Rico etter uværet, brukte han tid på å kaste tørkeruller til en folkemengde og hylle seg selv og føderale myndigheter for deres innsats. Han sa også implisitt at uværet takket være innsatsen fra føderale myndigheter ikke hadde vært en «ekte katastrofe» som orkanen Katrina.

- Stolt

- Dersom du ser på en ekte katastrofe som Katrina, og du ser det enorme antallet, hundrevis og hundrevis av mennesker som døde, og så ser du på det som skjedde her med et overveldende uvær. Ingen har sett noe liknende. 16 (som var det offisielle dødstallet da Trump besøkte Puerto Rico journ.anm.) versus bokstavelig talt tusenvis av mennesker. Dere kan være veldig stolte. Alle rundt dette bordet og alle som ser på kan være veldig stolte av det som skjer i Puerto Rico, sa USAs president.

Til sammenlikning døde 1833 mennesker da orkanen Katrina rammet New Orleans i 2005.

Seinere ga Trump seg selv og føderale myndigheter karakteren ti av ti for håndteringen av orkanen.

KRITIKK: Donald Trumps regjering har fått skarp kritikk for treg nødhjelp til øya. Da Carmen Yulin Cruz, ordfører i hovedstaden San Juan, luftet sin frustrasjon, svarte Trump umiddelbart. Video: CNN Vis mer

Tirsdag kommenterte Trumps talskvinne, Sara Huckabee Sanders, rapporten.

- Orkanene vi hadde i fjor utløste den største katastroferesponsen noensinne. President Trump er fortsatt stolt av alt arbeidet den føderale familien utførte for våre medborgere i Puerto Rico. Myndighetene vil fortsette å støtte arbeidet til myndighetene i Puerto Rico. Det amerikanske folk, inkludert dem som sørger over tapet av sine kjære, fortjener intet mindre, sier Sanders, ifølge nyhetsbyrået AP.

Fattige hardere rammet

Den nye rystende rapporten, som anslår at 2975 mennesker døde som følge av orkanen Maria har sett på historiske dødsmønstre fra 2010 til 2017 for å beregne hvor manne mennesker som ville ha dødd dersom orkanen ikke hadde truffet øya. Dette tallet ble så sammenliknet med antallet som faktisk døde fra september 2017 til februar 2018. Ifølge rapporten var også faren for å dø 45 prosent høyere i fattige nabolag.

TRUMP-KRITIKER: Ordføreren i San Juan, Carmen Yulin Cruz, har ikke vært nådig i sin kritikk av USAs president Donald Trump, for måten han håndterte orkanen i Puerto Rico på. Foto: AP Photo/Carlos Giusti
TRUMP-KRITIKER: Ordføreren i San Juan, Carmen Yulin Cruz, har ikke vært nådig i sin kritikk av USAs president Donald Trump, for måten han håndterte orkanen i Puerto Rico på. Foto: AP Photo/Carlos Giusti Vis mer

Rapporten er også kritisk til at myndighetene i Puerto Rico stolte på gamle beredskapsplaner som var utdaterte og ikke beregnet på så kraftige orkaner. Det var heller ingen back-up-plan for hvordan de skulle kommunisere etter at uværet hadde rasert mobil- og internettdekningen på hele øya.

- Antallet drepte, 2975, forsterker smerten som ble påført befolkningen i Puerto Rico og bruddene på våre menneskerettigheter. DETTE VIL IKKE BLI GLEMT, skriver ordføreren i San Juan, Carmen Yulin Cruz på Twitter om rapporten.

Hun ble berømt da hun havnet i en offentlig krangel med Trump i kjølvannet av orkanen i fjor høst. Siden har hun vært en av hans tydeligste kritikere.

- Smertefullt og skammelig

- Dette er smertefullt og skammelig. Det er smertefullt fordi de 2975 menneskene aldri vil se én ny dag. Skammelig fordi rapporten kommer med veldig sterk kritikk mot myndighetene for hvordan de håndterte situasjonen, sier Cruz til CBS News.

Hun mener nå at lokale myndigheter danset etter Donald Trumps pipe heller enn å kritisere og fortelle klart og tydelig hva de faktisk trengte.

Hun reagerer også sterkt på uttalelsene fra Det hvite hus i kjølvannet av den nye rapporten.

- Det hvite hus bør skamme seg. Presidenten bør skamme seg. Alt han trenger å gjøre er å beklage at 2975 mennesker døde. Men han er ikke i stand til å gjøre det, sier Cruz, ifølge NBC News.

Også den demokratiske kongressrepresentanten Nydia Velázquez fra New York er rystet. Hun har foreslått et lovverk som skal lage en standard for hvordan dødstall skal måles etter katastrofer.

- Disse tallene er bare de siste som understreker at den føderale responsen til orkanene var katastrofalt utilstrekkelig, og resultatet var at tusenvis av våre medborgere mistet livet, sier hun til NBC News.

ØDELAGT: Stranda i La Perla er helt ødelagt etter at orkanen «Maria» traff Puerto Rico den 22. september. Video: CNN Vis mer