Rasende på Valgerd

- Vi får en milliard mindre enn hun lovet. En ren provokasjon, sier frivillige organisasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Frivillighets-Norge er i opprør. I ettermiddag ble kjent at Kultur- og kirkedepartementet fjerner den særskilte kompensasjonen på 933 millioner som organisasjonene ble lovet som følge av at gevinstautomatene fjernes og at Norsk Tipping får monopol på spilleautomater til neste år.

- Løftebrudd

- Valgerd Svarstad Haugland bryter løftet sitt, og det helt uten forvarsel. Vi har ikke vært i nærheten av å tro av dette kunne skje. Vi i Kreftforeningen taper 69 millioner kroner. Dette er en ren provokasjon, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen til Dagbladet.no.

Norges Røde Kors taper 216 millioner kroner.

- At Kulturministeren gjennomfører et så dramatisk vedtak uten dialog er forstemmende, sier generalsekretær i Røde Kors, Jonas Gahr Støre, i en pressemelding.

Anne Lise Ryel sier at beslutningen vil ramme forskning og andre aktiviteter hardt. Ekstra vanskelig er det at beslutningen kommer så seint på året.

- De millionene vi taper tilsvarer hele det beløpet vi hadde tenkt å bruke på kreftforskning neste år. Og vi står for 70 prosent av kreftforskningen i landet. Kulturministeren viser liten forståelse for vårt arbeid, sier generalsekretæren.

- De tjente så godt i år

 KUTTER EN MILLIARD: Kulturminister Valgerd Svarstad Hauglands vedtak i dag. Foto: SCANPIX
KUTTER EN MILLIARD: Kulturminister Valgerd Svarstad Hauglands vedtak i dag. Foto: SCANPIX Vis mer

Valgerd Svarstad Haugland forsvarer dagens vedtak med at organisasjonene har tjent svært godt på automatene i 2005.

- De 933 millionene blir kompensert gjennom det at organisasjonene har tjent to milliarder kroner på automater i år, mer enn en milliard mer enn det nivået vi forutsatte da automatreformen ble vedtatt for to år siden. Automatene skulle egentlig ha vært avviklet fra 1.1 2005. Vi har hele tiden vært tydelige på at de ikke måtte kalkulere med disse pengene, men sette dem på bok, sier kulturministere til Dagbladet.no.

- Politisk spill

Anne Lise Ryel fnyser av dette. Hun setter beslutning i sammenheng med Kristin Clemets vedtak av i dag om å overprøve Utdanningsdirektoratet og godkjenne langt flere friskoleplasser.

- Regjeringen kommer med et pek som del av et politisk spill. Det er oppsiktsvekkende hva de gjør i siste liten, sier hun.

Kulturministeren reagerer sterkt på sammenligningen.

- Nå må Anne Lise Ryel skjerpe seg. Saken kunne gjerne ha ventet til neste regjering kom på plass, men det ville ha vært feigt, sier hun til Dagbladet.no.

- Men hvorfor kommer dere med dette først i september?

- Fordi vi akkurat har fått dommen fra lagmannsretten på at det ikke er EØS-stridig å gi automat-monopolet til Norsk Tipping.

Anne Lise Ryel mener at Svarstad Haugland burde ha ventet også med denne beslutningen, fordi saken er anket til Høyesterett.

- Jeg skjønner at de er sinna fordi de vil ha dobbelt opp, sier hun. Men det er en vanskelig sak, og det er aldri å komme ut med noe som folk er misfornøyd med. Men dersom vi skulle gitt mer til disse organisasjonene, ville det gått utover Norsk Tippings formål, som er idrett og kultur, sier hun.

OPPRØRT: Norges Røde Kors og Jonas Gahr Støre taper 216 millioner på Valgerds beslutning.
PROVOSERT: Anne Lise Ryel i Kreftforeningen taper hele kreftforskningsbudsjettet sitt.