Rasende palestinere

Stemningen var elektrisk i Nablus på Vestbredden lørdag, da 50.000 palestinere deltok i begravelsen til de 11 politifolkene som ble drept av israelske fly der dagen før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til lyden av skuddsalver i lufta, ropte den rasende mengden:

- Jeg lukker ikke mine øyne før Quassam har svart.

Quassam er Hamas' væpnede gren.

Også på det politiske topplan i Midtøsten har de israelske flyangrepene styrket motstandsviljen.

- Den palestinske intifadaen skal fortsette, koste hva det koste vil.

Det ble utenriksministrene i Den arabiske liga enige om etter et to timer langt møte i Kairo lørdag, der også Yasser Arafat var med.

Troverdighet på spill

I slutteksten heter det at araberlandene må motsette seg Israel, som ikke lenger frykter noen makt i verden, men tror det har Sikkerhetsrådets fulle og hele beskyttelse, midt oppe i europeernes nøling og arabernes svakhet.

RASENDE: flere tirusener var ute i gatene i forbindelse med begravelsen av 11 palestinske politimenn i dag. Mengden skjøt i lufta og ropte slagord mot Israel.Foto: SCANPIX
RASENDE: flere tirusener var ute i gatene i forbindelse med begravelsen av 11 palestinske politimenn i dag. Mengden skjøt i lufta og ropte slagord mot Israel.Foto: SCANPIX Vis mer

- På møtet ble vi enige om at vår troverdighet står på spill, og at vi er nødt for å forsvare, ikke bare denne troverdigheten, men utfordringen til vår identitet og hele det arabiske system, sa Den arabiske ligaens generalsekretær, Amr Mussa, Egypts tidligere utenriksminister.

Han gjentok et gammelt krav: Det må sendes inn en internasjonal styrke som kan beskytte palestinerne.

Nye angrep

Israel lot ikke palestinerne få tid til å summe seg. Helikoptre angrep hovedkvarterene til palestinske myndigheter i Jenin og Tulkarem på Vestbredden. Minst 50 ble såret, for det meste sivile.

Tulkarem var hjemstedet til palestineren som sprengte seg selv i lufta utenfor et kjøpesenter i Netanya fredag. Fem israelere ble drept, 100 såret.

Tre palestinere ble skutt og drept av israelske soldater lørdag: I det ene tilfellet en politimann, i det andre en palestinsk bonde og i det tredje tilfellet en steinkastende 20-åring. I alle tilfellene har palestinerne og den israelske hæren helt forskjellige versjoner av hva som skjedde.

- Dette er krig, mine venner, dette er krig, sa Israels samferdselsminister Reuven Rivlin til Reuters i Jerusalem.

Diplomati

Fra internasjonale politikere lød fordømmelse av voldsspiralen og uttrykk for alvorlig bekymring for hvor dette vil ende. EU-formannsland Sverige, FNs generalsekretær Kofi Annan, USAs utenriksminister Colin Powell, og utenriksminister Thorbjørn Jagland fordømte alle terrorbomben og Israels overdrevne maktbruk.

Den som går kraftigst ut mot Israel er Russlands president Vladimir Putin.

Egypts president Hosni Mubarak brukte natten til å ringe til statsledere verden over: president George W. Bush, Frankrikes Jacques Chirac, Putin og Tysklands statsminister Gerhard Schröder og Kofi Annan.(NTB)

RASENDE: flere tirusener var ute i gatene i forbindelse med begravelsen av 11 palestinske politimenn i dag. Mengden skjøt i lufta og ropte slagord mot Israel.Foto: SCANPIX
AMPERT: temperaturen i Midt-Østen har steget merkbart de siste døgnene.Foto: SCANPIX