- SOM FORTJENT, MENER AMERIKANSK PROFESSOR: Otto Warmbier på et bilde fra det det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA 16. mars i fjor under rettssaken der han ble dømt til 15 års straffearbeid for å ha tatt med en plakat av leder Kim Jong-un. Foto: KCNA/AFP/NTB Scanpix.
- SOM FORTJENT, MENER AMERIKANSK PROFESSOR: Otto Warmbier på et bilde fra det det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA 16. mars i fjor under rettssaken der han ble dømt til 15 års straffearbeid for å ha tatt med en plakat av leder Kim Jong-un. Foto: KCNA/AFP/NTB Scanpix.Vis mer

Studentfangen i Nord-Korea:

Rasende reaksjoner etter uttalelse fra professor (62): - Otto fikk nøyaktig som fortjent

- Egentlig foreldrenes skyld som har oppdratt ham slik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: University of Delaware melder at professor Dettwyler «ikke vil bli engasjert på ny for å undervise ved universitetet i framtida».

Universitetet skriver videre at professorens uttalelser om Warmbier «på ingen måte reflekterer universitetets verdier eller ståsted».

(Dagbladet): Kathy Dettwyler (62) er professor i antropologi og skal sånn sett forstå seg på mennesker og vår måte å skikke oss på.

Hun har null sympati med sin amerikanske landsmann Otto Warmbier (22), som døde av ukjente lidelser seks dager at han kom hjem til foreldrene i Ohio.

LØSLATT: Utenriksminister Rex Tillerson bekrefter at den amerikanske studenten Otto Warmbier er satt fri fra Nord-Korea. Video: CNN Vis mer

Da hadde han vært fengslet halvannet år i Nord-Korea for å ha stjålet med seg en propagandaplakat fra et hotellrom i hovedstaden Pyongyang.

- Han fikk nøyaktig som fortjent, skrev professoren ved det offentlige University of Delaware på sin åpne Facebook-side samme dag som 22-åringen døde.

Han hadde ikke vært i stand til å kommunisere med foreldre i løpet av de seks dagene som hadde gått etter at han ble løslatt.

- Foreldrenes skyld

Professoren ga seg ikke med det. Hun ga foreldrene hans skylda for at han hadde fått en oppvekst som hadde fått ham til å tro at han kunne slippe unna med hva som helst.

Professor Dettwylers synspunkter har skapt en storm mot universitet med krav om at hun må få sparken, og trusler fra foreldre om ikke å sende sin kommende studenter dit.

Universitetsledelsen har fordømt hennes uttalelser og sagt at synspunktene på Otto Warmbiers skjebne ikke er universitetets offisielle mening.

På spørsmål fra lokalavisa The News Journal om «utbruddene» vil få konsekvenser for professoren, svarer ledelsen ved universitetet at det er en personalsak.

Avisa har fulgt professor Dettwylers tanker om saken på hennes åpne Facebook-side, for den ble lukket etter et par opphetede dager.

- Typisk for hvite unge menn

I den første stormen skal hun ha «presisert» at karakteristikken ikke var rettet mot Otto Warmbier personlig. Derimot var Warmbier «typisk for tenkemåten til mange unge, hvite, rike og uvitende unge menn som kommer inn i mine klasser», skrev professoren.

- I USA slipper kanskje slike unge menn unna med å voldta kvinner. Men ikke i Nord-Korea, var et annet av professorens utsagn.

The News Journal har vært i kontakt på mail med professor Dettwyler, som ikke ville kommentere sine utsagn.

Ifølge avisa The Blaze betegnet professoren den unge og avdøde studenten som «bortskjemt, naiv og arrogant» og spurte retorisk om det er feil av henne å skrive nøyaktig det hun mener om situasjonen.

Hun har også harselert med media, som har viet stor oppmerksomhet til en amerikansk student - uten at hun har hørt noe om de mange millioner innbyggere i Nord-Korea som lider daglig.

Kjente ikke hverandre

Ifølge flere amerikanske og britiske medier er det ikke noe som tyder på at professor Dettwyler og student Warmbier har kjent hverandre.

22-åringen studerte global bærekraft ved University og Virginia. Han var utvekslingsstudent ved London School og Economics, og på tur i Kina sammen andre studenter da han hoppet på en fem dagers nyttårstur til Nord-Korea med reiseoperatøren Young Pioneer Tours.

Reisebyrået ble etablert i Kina av en brite i 2008 under mottoet «Dra på tur dit din mor aldri vil at du skal reise».

Young Tour Pioneers, som også har reklamert med turer til Jemen og Eritrea, har sluttet å reise med amerikanske turister fra Kina til Nord-Korea etter det som skjedde med Otto Warmbier.

Hyllet Kim

Ti amerikanere og en brite var med på samme nyttårsfeiring i Nord-Koreas hovedstad. Otto Warmbier ble pågrepet på flyplassen første nyttårsdag fordi han hadde tatt med seg fra hotellrommet en plakat som hyllet Kim Jong-un og hans militære strategi.

Den amerikanske studenten ble dømt til 15 års straffearbeid.

De første medisinske undersøkelsene i Warmbier-familiens hjemby Cincinnatti ga indikasjoner på at blodpropp kunne ha vært årsak til sterkt nedsatte funksjoner hos 22-åringen.

Nordkoreanske myndigheter hevdet at fangen var rammet av botulisme.

Foreldrene har bestemt at deres avdøde sønn ikke skal obduseres.