VANT FRAM: Kjell Ingolf Ropstad har lenge snakket flotte ord om Erna Solbergs vilje til å forhandle om abortloven. Blant flere av hans egne er følelsen at abort kuppet KrFs veivalg på en ufin måte. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VANT FRAM: Kjell Ingolf Ropstad har lenge snakket flotte ord om Erna Solbergs vilje til å forhandle om abortloven. Blant flere av hans egne er følelsen at abort kuppet KrFs veivalg på en ufin måte. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Rasende røde tar voldsomt oppgjør med Erna og Ropstad: - Abort ble brukt som åte for å lokke KrF

Skuffede KrF-ere mener abortsaken kuppet partiets veivalg i går. - Noen gikk for langt, sier leder for Troms og Finnmark KrF.

Halve KrF står slukøret tilbake etter at landsmøtet i går valgte å kaste partileder Knut Arild Hareide for å gå inn i Erna Solbergs regjering.

Det er spesielt i abortsaken, som tok mye plass under debatten på landsmøtet, at kritikken er tydeligst.

- Jeg reagerer veldig på at Erna Solberg kastet ut abort som et strategisk utspill for å lokke KrF til seg. Dessverre var det mange i KrF som slukte det åtet rått, deriblant Kjell Ingolf Ropstad. Det var strategisk ufint av statsministeren, sier Toril Kristansen til Dagbladet.

- Ropstad mangler modenheten

Kristiansen leder Oppland KrF og sier hun føler på «en stor sorg» over utfallet i går. Hun hadde ventet årevis på at KrF skulle ta et steg mot Sp og Ap, og forventer nå utmeldelser fra fylkeslaget hun leder.

Kristiansen opplever at Erna Solberg blandet seg inn i KrFs veivalg på en ufin måte.

- Saken viser at Ropstad ikke har modenheten som behøves for å vurdere hvilke tidspunkt som passer seg for den slags utspill. Abortsaken er alvorlig, den fortjener en seriøs behandling i KrF - ikke bare være en brikke i et spill, sier hun.

Ernas oppsiktsvekkende utspill

Erna Solberg vekket stor oppstandelse da hun fristet KrF med endringer i abortloven dersom partiet gikk inn i hennes regjering. Utspillet kom like etter Knut Arild Hareide foreslo å ta partiet inn i regjering med Ap og Sp.

Siv Jensen og Trine Skei Grande sa umiddelbart nei til slike endringer i abortloven, og kort tid etter ble det kjent at KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad hadde dialog med Høyre i forkant av utspillet fra Solberg.

På fylkesårsmøter i KrF har Ropstad gjentatte ganger vist til Solberg og sagt at det nå finnes «et historisk handlingsrom» for å endre abortloven. Han gjorde det samme under sitt innlegg på landsmøtet i går og fikk mange med seg. Kampen for det ufødte liv ble igjen og igjen løftet da delegater inntok talerstolen.

- Ernas utspill har ikke forankring

Sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug er skuffet over måten Erna Solbergs utspill fikk dominere debatten i KrF.

- Knut Arild viste til at vi fikk støtte fra Ap og Sp på abortforebyggende tiltak som skulle redusere aborttallene med en tredjedel. Dette kom helt i skyggen av Ernas frieri som ikke har forankring i regjering, sier hun til Dagbladet lørdag.

- Dette er et tungt nederlag for mange. Det må vi bare ta på alvor. Vi trenger litt tid nå. I tillegg mister vi en leder som virkelig har vist stort format. Dette rev i KrF-hjertet og det tar litt tid før vi er over i konstruktiv fase, legger Bjørkhaug til.

BLÅTT: Erna Solberg er glad for KrFs skjebnevalg, men vil ikke love abortgjennomslag for Krf. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

- Det gikk for langt

- Jeg reagerer på at enkelte i debatten prøvde å vinne samvittigheten til de som sto på Hareides side, ved at de nærmest gjorde abortsaken til den store prøvesaken. Det blir det for smalt. Abort er en viktig sak for KrF, men noen gikk for langt, sier leder av Finnmark og Troms KrF, sentralstyremedlem Svein Iversen.

Han har ingen kommentar til om Kjell Ingolf Ropstad gikk for langt i å bruke abortsaken i kampen om KrFs retningsvalg.

- Nå handler det bare om å komme seg videre og forholde seg til et vedtak vårt øverste organ har fattet. Det er ulike syn på legitimiteten til vedtaket, men det er nytteløst å spekulere i det nå. Fylkesårsmøtene hadde ikke fått klare instrukser om hvordan de skulle legge opp voteringene, selv om man jo forutsatte representativitet, sier Iversen.

- Vi vet det ikke er flertall

Erik Næs viser også til at det ikke er flertall på Stortinget for å endre abortloven. At mange grep ordet på KrFs landsmøte i går og løftet abort som den viktigste årsaken til å velge Erna framfor Jonas - opprørte han.

- Partiet må gå samlet videre, og det skal vi gjøre. Men deler av debatten i går var krevende å lytte til. Det er ikke flertall for å endre abortloven i Norge, og det vet vi. Flere av de som hadde ordet brukte abortsaken som begrunnelse for å samarbeide med høyresida, men alle vet at dette bare var en form for valgkamputspill, sier Næs.

- Har brukt abort veldig

Han viser til at Erna Solberg tidligere har fått stor motstand i eget parti i denne saken. Statsministeren uttalte i går at det lenge har vært hennes drøm å få KrF med i regjeringen.

- Da ble dette bare et tomt løfte som ikke kan tillegges vekt. Dessuten mente jeg at det må det være hovedlinjene i politikken og ikke enkeltsaker som skal bestemme retning, og det mener jeg fremdeles. Abort er bare en av veldig mange saker som kjennetegner et partis retning, sier Næs til Dagbladet.

I etterkant av landsmøtet i går sa Ropstad at abort ikke er et uomtvistelig krav i forhandlingene med Erna Solberg - men en viktig sak for KrF.

- Jeg synes Ropstad har brukt abort veldig for å argumentere for å gå inn i regjering med Høyre. Erna sier hun vil diskutere - men det er noe annet å si at loven kan endres, sier Olaf Maurud, leder i Hedmark KrF til Dagbladet.

- Naivt

Dagen derpå er også han skuffet over utfallet på gårsdagens landsmøte.

- Var det et falskt premiss fra Ropstad å legge på bordet?

- Det er i alle fall litt naivt av noen i KrF å tro at vi skal få gjennom de store endringene i abortspørsmålet. Dette har jo vært oppe før, og da var det Senterpartiet som støttet KrF. Høyre stemte mot. Nå er det Høyre, ikke Senterpartiet, vi har vendt oss mot, sier Maurud.

Skyggeland

Ingelin Noresjø i Nordland KrF sier fylkeslaget hennes tørker tårer i dag.

- Abort fikk en for stor plass i går. Abort er en viktig sak, men hva med skole? Hva med eldreomsorg? Hva med at de rike blir rikere og de fattige fattigere? Det kom i skyggen i vårt retningsvalg i går.

- Hva synes du om Erna Solbergs abortutspill?

- Jeg har delte tanker om Ernas involvering, la meg bare si det slik, sier hun til Dagbladet.

Kjell Ingolf Ropstad står lørdag fast i sin vurdering av Solbergs abortutspill.

- Når statsministeren og Høyres stortingsgruppe har vært tydelige på hva de mener i kampen mot sorteringssamfunnet gir det KrF en historisk mulighet for gjennomslag. I motsetning til at det ikke ville vært mulig med venstresiden. Nå skal vi i sonderinger og eventuelle forhandlinger og jeg har hele tiden vært tydelig på at ingen ting er på plass før dem, sier han.