TOK TIL GATENE: Demonstrantene er møkk lei budsjettkutt og korrupte politikere. Her med luksushotellet Intercontinental i bakgrunnen. Foto: AFP/Daniel Mihailescu/Scanpix
TOK TIL GATENE: Demonstrantene er møkk lei budsjettkutt og korrupte politikere. Her med luksushotellet Intercontinental i bakgrunnen. Foto: AFP/Daniel Mihailescu/ScanpixVis mer

Rasende rumenere ropte ut mot budsjettkutt og korrupsjon

Store demonstrasjoner i Bucuresti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Studenter, pensjonister, arbeidere, kunstnere og professorer - det er en brokete flokk mennesker som de to siste ukene har samlet seg i gatene i Bucuresti for å rope ut sitt raseri mot politikerne.

Mens rumenere har pleid å holde kritikk av myndighetene bak hjemmets fire vegger, vokser det nå fram en ny kultur, der demokratiet praktiseres på åpen gate.

- Folkets opprør ble vanligvis bare uttrykt privat, men opprøret i leilighetene fant veien til gata denne gangen, sier den unge rumenske dramatikeren Mihaela Michailov (34).

De siste demonstrasjonene har på det meste samlet 10000 mennesker, et relativt lite antall sammenlignet med tilsvarende protester i Hellas og Frankrike.

Likevel er tallet høyt til å være i Romania. Spontane protester har nærmest vært ikke-eksisterende i et land der politiske partier og fagbevegelsen har hatt monopol på å samle folk i gatene.

Mens andre tidligere østblokkland, som Tsjekkia, har hatt regimekritikere som har klart å mobilisere store folkemasser i gatene, våget svært få mennesker å ta til motmæle under kommunistregimet i Romania.

- Bare begynnelsen - Praktiseringen av demokratiet for åpne dører har bare så vidt begynt i Romania, sier David Schwartz (25), en annen ung dramatiker som sammen med Michailov har skrevet skuespillet «Varme hoder» om masseprotestene som fant sted da kommunistregimet falt i 1990.

Ifølge Schwartz har de siste protestene blitt utløst av stor fattigdom og en «enorm avstand» mellom et lite rikt mindretall og resten av befolkningen.

- Rumenere er også lut lei av en viss autoritær retorikk fra politikerne, sier Michailov. Hun mener mange politikerne er ute av stand til å legge fram ideer og vyer som kan skape en virkelig politisk debatt, og at de i stedet bruker tiden på å skjelle hverandre ut og gi hverandre skylden for arbeidsløshet og korrupsjon.

Stor mistro Demonstrantene i Bucuresti krever ikke bare at president Traian Basescu går av, de er misfornøyd med hele den politiske eliten, regjeringspartiet så vel som opposisjonen. «Samme søppel», roper demonstrantene som også ironisk ber om unnskyldning for at «vi ikke greier å produsere like mye som dere greier å stjele».

FRUSTRERTE: Ungdom iførte seg gassmaske før de marsjerte forbi det gigantiske Ceaucescu-palasset i Bucuresti. Foto: AP/Vadim Ghirda/Scanpix
FRUSTRERTE: Ungdom iførte seg gassmaske før de marsjerte forbi det gigantiske Ceaucescu-palasset i Bucuresti. Foto: AP/Vadim Ghirda/Scanpix Vis mer

Heller ikke de to dramatikerne føler seg hjemme i de politiske partiene.

- Hvordan kan man kjenne seg igjen i et politisk system som bare er basert på å kritisere det de andre gjør eller sier, sier Michailov.

Hva protestene vil føre til, er usikkert, men demonstrantene har i det minste innkassert én seier. En populær og frittalende helsetjenestemann som presidenten ønsket å bli kvitt, har fått jobben tilbake som følge av folkets sterke reaksjoner.

Og selv om livet i Romania er hardt, har Michailov og Schwartz ingen planer om å forlate landet slik tusenvis av andre unge rumenere har gjort.

- Så lenge Romania har så mange problemer og urettferdigheten er så stor, har kunstnerne nok å gjøre, fastslår Schwartz.

(NTB)

MOT GULLUTVINNING: Demonstrantene skrek ut mot storindustrien. Foto: Reuters/Bogdan Cristel/Scanpix
MOT GULLUTVINNING: Demonstrantene skrek ut mot storindustrien. Foto: Reuters/Bogdan Cristel/Scanpix Vis mer