Rasende spanjoler anklager Aznar for ETA-bløff

Tusenvis av spanjoler strømmet lørdag kveld ut i gatene, og anklaget statsminister Jose Maria Aznar for å ha bløffet om hvem som sto bak terrorbombene i Madrid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Feiginger! Løgnhalser! Hatefulle rop gjallet gjennom Genova-gaten i sentrum av Madrid, der folk samlet seg foran regjeringspartiet Partido Populars hovedkvarter.

Politiet sperret av den store gaten, og helikoptre sirklet over demonstrantenes hoder, bare noen timer før valglokalene til søndagens valg på ny nasjonalforsamling i landet skulle åpne.

Arrestert

Mens statsminister Jose Maria Aznar straks slo fast at det var den baskiske separatistorganisasjonen ETA som sto bak bombene som kostet 200 mennesker livet, skal de spanske etterforskerne fra første stund ha mistenkt islamske fundamentalister med tilknytning til Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk.

Fredagens nyhet om at fem personer, tre marokkanere og to indere var arrestert i forbindelse med terrorangrepene, overbeviste mange om at regjeringens anklager mot ETA var politisk motivert.

Tanken på at Aznar kunne ha utnyttet tragedien i Madrid i valgøyemed, satte sinnene i kok.

Irak-støtte

Mange spanjoler mener terroraksjonen var et svar på Spanias uforbeholdne støtte til USAs invasjon av Irak, og anklager Aznar for å ville skjule dette foran søndagens valg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.