Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rasende Trump: - Farlige og onde!

Donald Trump raser mot topp-demokrat, varsler og hele det demokratiske partiet.

RASENDE: Donald Trump fyrte natt til mandag av en voldsom Twitter-tirade mot det demokratiske partiet og varsleren i Ukraina-sake. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB scanpix
RASENDE: Donald Trump fyrte natt til mandag av en voldsom Twitter-tirade mot det demokratiske partiet og varsleren i Ukraina-sake. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB scanpix Vis mer

Donald Trump står for tiden i den tøffeste stormen i løpet av sin tid som amerikansk president.

Riksrettsprosess

Bråket, som nå har ledet fram til starten på en riksrettsprosess mot Trump, startet med et utdrag av president Donald Trumps samtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, og eskalerte med et varsel fra en etterretningskilde. Personen slo alarm etter å ha blitt kjent med innholdet i samtalen mellom Trump og Ukrainas president.

Varselet gjelder blant annet at Trump skal ha forsøkt å presse Zelenskyj til å etterforske Hunter Biden, sønnen til Trumps politiske rival Joe Biden, som satt i styret til et korrupsjonsanklaget ukrainsk gasselskap.

Riksrettsprosessen som nå er igangsatt har fått Trump til å fyre av gårde krasse angrep mot sine politiske motstandere, spesielt mot demokraten Adam Schiff, som leder etterretningskomiteen i Representantenes hus.

Årsaken til det er at Schiff, etter at komiteen offentliggjorde en sladdet versjon av varslerrapporten mot Trump, parafraserte den mye omtalte telefonsamtalen mellom Trump og Zelenskyj.

GAMLE DAGER: I et lydklipp som er lekket til pressen, forteller en åpenhjertig Donald Trump om hva han mener om varsleren i den pågående politiske skandalen. Video/lydklipp: CNN/AP / L.A. Times Vis mer

Vil treffe varsler

Det har gjort Trump så rasende at han kommer med det ene angrepet etter det andre på Schiff. Natt til mandag kom det ei ny kraftsalve fra presidenten på Twitter.

«Som alle amerikanere fortjener jeg å møte den som kommer med anklager mot meg, spesielt når denne anklageren, den såkalte 'varsleren', omtaler en perfekt samtale med en utenlandsk leder på en fullstendig feilaktig og svindelaktig måte. Så finner Schiff på hva jeg sa ved å lyve til Kongressen», skriver Trump.

«Han skrev ned og leste forferdelig ting, og så sa han at det kom fra munnen til USAs president. Jeg ønsker Schiff avhørt på høyeste nivå for svindel og forræderi».

Trump skriver også at han i tillegg til å møte å møte varsleren, som la fra «andre- og tredjehånds informasjon», ønsker å møte personen som ga informasjon til varsleren.

«Jeg vil også møte personen som på ulovlig vis ga denne informasjonen, som stort sett ikke stemte, til denne 'varsleren'. Spionerte denne personen på USAs president? Store konsekvenser», skriver Trump.

Personen som varslet om innholdet i Donald Trumps samtale med den ukrainske presidenten, er under føderal beskyttelse, skriver NTB.

Det er CBS-programmet «60 minutes» som har fått tak i et brev som indikerer at varsleren er under beskyttelse fordi han eller hun frykter for deres sikkerhet.

Ba topp-demokrat trekke seg

Også fredag kom det en lengre tirade fra Trump på Twitter. Også da hevdet han at Schiff «endret ordene totalt for å få det til å høres fryktelig ut - og for å få meg til å høres skyldig ut».

Trump ba Schiff trekke seg fra Kongressen, men det er liten grunn til å tro at Trump vil ta ham på ordet.

Det har vært en svært innholdsrik uke i amerikansk politikk etter at demokratene tirsdag varslet at de nå vil stille Trump for riksrett. Donald Trump og Det hvite hus har selv gått ut med en transkribert versjon av samtalen mellom ham og Ukrainas president.

Parafraserte Trump

Torsdag ble selve varselet offentliggjort i form av en rapport, etterfulgt av en høring i Representantenes hus. Der parafraserte Schiff Trumps uttalelser på følgende måte.

- Essensen i det president Trump sa var: «Vi har vært veldig snille med landet ditt, veldig snille. Ingen andre land har gjort like mye som oss. Men vet du hva, jeg ser ikke hva vi får tilbake. Jeg hører hva du ber om, jeg har imidlertid også et ønske om at du skal gjøre meg en tjeneste», etterapet Schiff, og fortsatte:

«Jeg kommer bare til å si dette sju ganger, så jeg vil at du skal høre godt etter. Jeg vil at du skal finne dritt på min politiske motstander, og mye av det. Om dette og hint. Jeg skal sette deg i kontakt med folk, ikke hvem som helst. Jeg skal sette deg i kontakt med USAs justisminister, min justisminister, Bill Barr. Han har USAs politimyndigheter i ryggen. Jeg skal sette deg i kontakt med Rudy (Giuliani, red.anm.), du kommer til å elske ham, stol på meg. Du vet hva jeg ber om, så jeg skal bare si dette noen ganger til, på et par andre måter. Og forresten ikke ring meg igjen. Jeg ringer deg når du har gjort det jeg har bedt om».

Deretter uttalte Schiff at dette «i sum utgjør det presidenten (Trump, red.anm.) forsøkte å kommunisere til Ukrainas president».

FERSKET: President Donald Trump går til full konfrontasjon med leder av etteretningskomitéen i representantenes hus, Adam Schiff. Video: CNN/AP/NTB Scanpix Vis mer

Uttalelsen er på ingen måte en ordrett gjengivelse av Trumps uttalelse, men Demokratene har beskrevet Schiffs parafrasering som en parodi, for å vise alvoret i det de mener er Trumps grove overtramp.

Seinere i høringen, sa Schiff selv følgende:

- Min oppsummering av presidentens samtale var delvis ment å være en parodi. Det faktum at det ikke er tydelig er et eget problem i seg selv.

Trump, og et solid knippe republikanere, mener det er løgn.

- Farlige!

Og nå ser presidenten ut til å være på krigsstien. Natt til mandag avsluttet han sin Twitter-tirade med et angrep på hele det demokratiske partiet.

«Disse radikale venstre-demokratene, som ikke gjør noen ting, gjør stor skade på landet vårt. De juger og jukser som aldri før i vårt lands historie, for å destabilisere USA og det kommende valget i 2020. De og «fake news»-medier er farlige og onde», skriver presidenten.

Uansett har utviklingen den siste tiden gjort at 55 prosent av alle amerikanere støtter en riksrettsprosess mot presidenten, ifølge en spørreundersøkelse utført av YouGov, på vegne av CBS News.

Nesten ni av ti demokrater støtter prosessen. Blant republikanere er, naturlig nok, motstanden mye større. Der støtter bare 23 prosent en riksrettsprosess mot Trump.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media