Rasende tyrkere krever at «diktator» Erdogan går av

Titusener ute i gatene i flere byer i Tyrkia. Vil ha slutt på «islamisering»

- GÅ AV, ERDOGAN:  En tyrkisk demonstrant holder oppe klubbe og tyrkisk flagg under demonstrasjonen i Istanbul i ettermiddag. Det hele startet som en miljøprotest mot at byens grønne lunge skulle bli et shoppingsenter, men har endt opp å bli en storstilt protest i en rekke byer av landet. En rekke av demonstrantene krever at statsminister Recep Tayyip Erdogan går av. Foto: Tolga Bozoglu/Epa/Scanpix
- GÅ AV, ERDOGAN: En tyrkisk demonstrant holder oppe klubbe og tyrkisk flagg under demonstrasjonen i Istanbul i ettermiddag. Det hele startet som en miljøprotest mot at byens grønne lunge skulle bli et shoppingsenter, men har endt opp å bli en storstilt protest i en rekke byer av landet. En rekke av demonstrantene krever at statsminister Recep Tayyip Erdogan går av. Foto: Tolga Bozoglu/Epa/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bråket i Tyrkia startet med en rolig demonstrasjon i Taksim-parken i Istanbul mandag denne uka, etter at flere av parkens trær ble dratt opp med rota, blant annet for å bygge et shoppingsenter.

Stadig flere demonstranter kom for å vise at de var imot at en av Istanbuls få grønne lunger skulle bli ødelagt, og i går endte det opp med voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter. 

- Det startet med at vi ville beskytte den siste biten av grønt som vi har igjen. Men vi ble gasset, vi har blitt slått og vi har blitt sendt på sykehus, sier en av demonstrantene til Al Jazeeras utsendte.

Demonstrasjoner sprer seg Flere hundre personer ligger nå på sykehus, og politiets forsøk på å få bort demonstrantene har nå endt opp i den største anti-regjeringsdemonstrasjonen Istanbul har sett på et tiår. Kampene mellom demonstrantene og politiet har fortsatt i hele dag, og har spredt seg til flere tyrkiske byer, som hovedstaden Ankara og havnebyen Izmir.

- Demonstrantene forteller oss at de er sinte over det de ser på som en egen reaksjon fra statsmininsteren og over den hardhendte behandlingen de er blitt møtt med av politiet. De er også sinte på landets media, som de mener ikke har dekket begivenhetene, sier Al Jazeeras Rawya Rageh.

HARDHENDT POLITI:  Den tyrkiske statsministeren Recep Tayyip Erdogan innrømmer i dag at noen av politistyrkene har vært for tøffe i møte med demonstrantene, og lover at de skal straffeforfølges. Men uttalelsene har ikke roet sinnet til demonstrantene. Stadig flere dukker opp i flere byer i Tyrkia og krever regimeskifte. Her bruker politiet en vannkanon for å spre demonstrantene i Taksim-parken i Istanbul i dag. Foto: Gurcan Ozturk/Afp/Scanpix
HARDHENDT POLITI: Den tyrkiske statsministeren Recep Tayyip Erdogan innrømmer i dag at noen av politistyrkene har vært for tøffe i møte med demonstrantene, og lover at de skal straffeforfølges. Men uttalelsene har ikke roet sinnet til demonstrantene. Stadig flere dukker opp i flere byer i Tyrkia og krever regimeskifte. Her bruker politiet en vannkanon for å spre demonstrantene i Taksim-parken i Istanbul i dag. Foto: Gurcan Ozturk/Afp/Scanpix Vis mer

Ibrahin Kalin, sjefrådgiver for statsminister Recep Tayyip Erdogan, sier at politiet skjøt tåregass mot demonstrantene etter at de ble angrepet av mennesker som var på vei bort fra Taksim-plassen, melder Al Jazeera.

- Politiet feilet Statsminister Erdogan gikk i dag ut og ba om en umiddelbar slutt på demonstrasjonene, men blir ikke hørt. Etter nesten 36 timer kamp, med tåregass, vannkanoner og pepperspray, trekker tyrkisk politi seg nå tilbake fra Istanbuls Taksim-plass i ettermiddag, i et håp om å roe folkemengdene. Men titusener av demonstranter er nå på vei inn på plassen, melder CNN.

Erdogan sier fortsatt at han ønsker å bygge et handlesenter i parken, og at han ikke vil la seg styre av «ville ekstremister». Statministeren innrømmer likevel at politiet har vært for voldsomme i møte med demonstrantene.

- Det er sant at det er blitt gjort feil, at politiinnsatsen har vært voldsom, sier Erdogan.

Ifølge innenriksdepartementet skal det bli tatt rettslige skritt mot politifok som har gått ut over sine politifullmakter.

- Bort med diktatoren Ønsket om å fjerne Taksim-parken til et shoppingsenter har fått uante konsekvenser for den tyrkiske regjeringen. I en rekke byer i Tyrkia er nå mennesker ute og krever en slutt på det de mener er «islamiseringen» av Tyrkia. De vil ha slutt på at Erdogan oppfører seg som en diktator, melder Al Jazeera.

KREVER ENDRING:  Tyrkiske demonstranter blir stadig flere på Taksim-plassen i Istanbul. I ettermiddag trakk politiet seg tilbake fra plassen. Foto: Bulent Kilic/Afp/Scanpix
KREVER ENDRING: Tyrkiske demonstranter blir stadig flere på Taksim-plassen i Istanbul. I ettermiddag trakk politiet seg tilbake fra plassen. Foto: Bulent Kilic/Afp/Scanpix Vis mer

- Titusener sier nei. De går mot diktatoren ... Selv om du er det regjerende partiet, betyr det ikke at du kan gjøre hva du vil, sier Kmal Kilicdaraoglu, leder av CHP-partiet.

Erdogan har sittet i statsministerstolen i Tyrkia siden 2002, og stadig flere tyrkere klager over at hans regjering har blitt stadig mer autoritær. Hans parti er sett på som et moderat islamistisk parti, men Erdogan har hele tiden sagt at han støtter Tyrkias sekulære karakter.

- TAYYIP, GÅ AV:  Ropes av stadig flere tyrkere i dag. Bildet er fra en demonstrasjon i hovedstaden Ankara i dag. Foto: Burhan Ozbilici/Ap/Scanpix
- TAYYIP, GÅ AV: Ropes av stadig flere tyrkere i dag. Bildet er fra en demonstrasjon i hovedstaden Ankara i dag. Foto: Burhan Ozbilici/Ap/Scanpix Vis mer