Lønnsfesten i Oslo-skolen

Raser: - Hun har abdisert

Direktører i Oslo-skolen gikk over natta 100 000 kroner opp i lønn. Inga Marte Thorkildsen visste ingenting, og avviste eget ansvar overfor bystyret i Oslo. Opposisjonen tror knapt hva de hører.

KREVER HANDLING: At flere direktører i Oslo-skolen har fått klekkelig lønnspålegg er uhørt, ifølge opposisjonen, som krever handling fra ansvarlig byråd Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KREVER HANDLING: At flere direktører i Oslo-skolen har fått klekkelig lønnspålegg er uhørt, ifølge opposisjonen, som krever handling fra ansvarlig byråd Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Reaksjonene er mange og sterke etter Dagbladets avsløring om lønnsfesten for direktørene i Oslo-skolen.

Samtidig som lærerne er tilbudt en lønnsøkning på 1,7 prosent, har seks direktørene fått oppjustert sin millionlønn betraktelig.

Dagbladet meldte også om at samme etat også har brukt 8 millioner på konsulenter og hodejegere den siste tida. Antall direktører på millionlønn i etaten er nå 28 - samtidig som byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) nylig gikk ut i VG og klagde sin nød over pengemangelen i Oslo-skolen.

Presset rettes derfor mot Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen, som har gitt lønnsøkningene, og mot Inga Marte Thorkildsen som ansatte Gerhardsen.

Mener hun fraskrev seg ansvaret

I bystyremøtet denne uka sa Thorkildsen at direktørlønningene ikke «er noe jeg blander meg borti eller har ansvaret for». Igjen og igjen pekte hun på at det er Marte Gerhardsen som styrer lønnsnivået i Utdanningsetaten.

Hva skal vi med en byråd til 1,3 millioner i året hvis hun ikke har ryggrad til å fatte egne beslutninger Eivor Evenrud, Rødt

Hallstein Bjercke (V) trodde knapt sine egne ører.

- Nå må Inga Marte Thorkildsen ta ansvar. Hvis hun ser på det sånn, så har hun abdisert som politisk leder. Selv om du har delegert, så har du fortsatt ansvar, sier Bjercke til Dagbladet.

- Thorkildsen fraskriver seg ansvaret for direktørlønningene, for at flere direktører er ansatt, for mindre ressurser på skolene, og for den uroen lærere og rektorer varsler om. Summen av dette er en Oslo-skole som ikke fungerer som den skal. Og det er hennes ansvar, sier Bjercke videre.

- Hva bør Thorkildsen gjøre?

- En byråd kan når som helst instruere sin direktør, i dette tilfellet Marte Gerhardsen, hvis hun ønsker det.

Dagbladet er kjent med Inga Marte Thorkildsen ikke kjente til lønnsøkningene i etaten hun styrer før Dagbladets første artikkel onsdag morgen.

Et spørsmål om ansvar

Thorkildsen forteller Dagbladet at det «selvfølgelig ikke skal være noen lønnsfest blant ledere i Oslo kommune».

- Det mener vi på prinsipielt grunnlag, men det er ekstra viktig nå som vanlige arbeidstakere er bedt om å vise moderasjon, på grunn av korona og kutt i budsjetter, sier hun.

- I bystyremøtet sa du at direktørlønningene i Utdanningsetaten er noe du «ikke blander meg borti eller har ansvaret for». Står du fortsatt for det?

- Jeg har selvfølgelig ansvaret for utviklingen på overordnet nivå, men det er direktøren som fastsetter lederlønningene. Det var dette jeg mente i bystyret, men som ble tatt ut av sin sammenheng, svarer Thorkildsen.

- Dette er drøyt

Også på venstresida er det misnøye.

Rødts Eivor Evenrud peker på at Thorkildsen i bystyret understreket at partiet hennes ønsker lave forskjeller i samfunnet.

- Det hjelper ikke at byråden skryter av å være SV-medlem. Hun kan jo her ta faktisk politisk ansvar for å redusere lederlønningene. Denne saken er drøy. Thorkildsen fortsetter å synes at de som sitter på kontoret er de viktigste i Oslo-skolen. Men det er feil. Det er lærerne som er de viktigste for barn og unge.

- Vi kan ikke ha opp mot 30 personer i Oslo-skolen som har over én million i lønn, personer som ikke jobber med elevene. Det er hevet over enhver tvil at Thorkildsen har myndighet til å overstyre Gerhardsen. Hva skal vi med en byråd til 1,3 millioner i året hvis hun ikke har ryggrad til å fatte egne beslutninger, spør Evenrud videre.

Tidligere i høst meldte Dagbladet at Utdanningsetaten i Oslo også økte antall direktører på millionlønn, til tross for Gerhardsens løfter om å gjøre det motsatte.

- Byrådet har ansvaret for dette, punktum, og fraskriver seg det ansvaret fullstendig fordi hun er ukomfortabel, sier Øystein Sundelin (H).

- Hun forstår ikke

I likhet med Bjercke, reagerer han også på at Thorkildsen sa at lederlønninger i hennes underliggende etat ikke «er noe jeg blander meg borti eller har ansvaret for»

- Det er brudd på hele den parlamentariske styringsmodellen i Oslo. Hvis det er slik at byråden har delegert bort hele ansvaret sitt fra tid til annen, så forstår ikke Thorkildsen hvilket verv hun er satt til å forvalte, sier Sundelin.

- Bør hun reversere lønnsøkningene?

- Det er utrolig umusikalsk å bruke store penger på omorganisering og økte lønninger i et kriseår som dette. Men det er opp til byråd og etat å avgjøre lønnsnivået til hver enkelt i Utdanningsetaten.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer