Raser: - Ikke krisepakke, men drittpakke

Studentene raser mot regjeringens såkalte krisetiltak rettet mot norske studenter.

KRISEPAKKE: Erna Solberg og forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim imponerer verken studentene eller Ap. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
KRISEPAKKE: Erna Solberg og forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim imponerer verken studentene eller Ap. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er ikke en krisepakke, det er en drittpakke.

Andreas Trohjell, leder for studentparlamentet i Bergen, er i harnisk over regjeringens krisepakke til norske studenter.

- Mens det brukes milliarder av kroner på alle andre grupper, gis studentene mulighet til å få enda mer gjeld. Dét er altså regjeringens omsorg for tusenvis av norske studenter som er rammet av krisa, sier Trohjell til Dagbladet.

Lånekassen, ikke Nav

Som Dagbladet var først til å melde, kommer regjeringens tredje krisepakke med et tiltak rettet mot studentene. Mange studenter har mistet jobben som følge av coronakrisa. Tiltaket kommer gjennom Lånekassa, ikke via Nav, slik mange hadde håpet på.

Venstresida på Stortinget hadde håpet at regjeringen ville gi studenter som nå har mistet deltidsjobben sin dagpenger. Dette skjer ikke.

Hjelpepakken innebærer at studentene får utbetalt lån og stipend for mai og juni sammen med utbetalingen for april.

For en student som mottar fullt lån og stipend, utgjør dette 27 550 kroner, opplyser Kunnskapsdepartementet.

Studenter som trenger ekstra penger på grunn av inntektsbortfall, kan i tillegg velge et ekstra lån fra Lånekassen på 26 000 kroner.

Nedringt

Trohjell ved UiB rister på hodet.

- Det er ikke til å tro. Her legger regjeringen opp til en enorm forskjellsbehandling av norske studenter. Jeg er blitt nedringt av fortvilte studenter, sier han.

ASHEIM: Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim svarer på spørsmål studenter har sendt inn til Dagbladet. Video: Nicolai Delebekk / Foto: Fredrik Hagen, NTB / Dagbladet TV, 19. mars 2020 Vis mer

- Utvider rammen på kredittkortet

Norsk studentorganisasjon kom onsdag 25. mars med et opprop til regjeringen der de krevde at støtten ble utbetalt som stipend, og ikke som nå.

Nå er leder Marte Øien svært skuffet.

- Jeg syns det er hårreisende at norske arbeidstakere forskjellsbehandles. Studenter med deltidsjobb som nå har blitt permittert må få økonomisk støtte og ikke større gjeldsbyrde.

Hun sammenligner støtten studentene nå får med et kredittkort.

- Denne krisepakken betyr egentlig at studenter får økt rammen på sitt kredittkort. Vi må betale tilbake støtten, det må ikke andre arbeidstakere. Nå setter vi vår lit til at stortinget retter opp i denne urettferdigheten.

Og på Stortinget får Øien støtte av Arbeiderpartiet.

- Jeg er veldig skuffa over at regjeringen går inn for en ordning som kun gir studentene mer lån og gjeld. Arbeiderpartiet har hele tiden ment at stipend er den optimale løsningen, det er tross alt snakk om studenter som får bortfall av inntekt på grunn av krisen, da er ikke et lån godt nok, sier Torstein Tvedt Solberg (Ap) til Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer