Stortingsvalget 2021:

Raser: - Jeg blir provosert

Olje- og energiminister Tina Bru (H) ble provosert under debatten i Dagbladets valgbod. Hun mener klimapartiene har en urealistisk klimapolitikk. - Det er en fantasifortelling.

OLJEFRITT SAMFUNN?: Ikke med det første, ifølge olje- og energiminister Tina Bru, som reagerer kraftig på utspill fra Hulda Holtvedt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var duket for en het klima- og oljedebatt i Dagbladets valgbod torsdag, med olje- og energiminister Tina Bru (H), nestleder i Frp, Ketil Solvik-Olsen, og nestleder i SV, Kari Elisabeth Kaski.

Olje- og energiministeren ble mildt sagt provosert over klimaspørsmålene hun fikk presentert fra talspersonen i Grønn ungdom, Hulda Holdtvedt.

- Det er dette som er problemet med MDG. Problemet med klimapartiene er at de tror at den eneste løsningen på klimaproblemet er at vi umiddelbart slutter å produsere olje, så vil dette løse seg på magisk vis, sier hun.

- Det er en fantasifortelling, legger hun til.

Holdtvedt ønsket svar på om Høyre har gitt opp målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader, som er et mål i FNs klimarapport.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

- Nei, svarer Bru.

I tillegg ønsket ungdomspolitikeren svar på om Høyre fortsatt mener at dem som skal slokke lyset på norske oljeplattformer, enda ikke er født.

Til det svarte Bru at de fortsatt mener dette, men kan ikke eksakt si når det vil skje.

- Det kommer an på om det er etterspørsel om olje i verden og om vi klarer å produsere den mest lønnsomt her, sier Bru til Dagbladet.

På spørsmål fra programleder Steinar Suvatne om det da i realiteten betyr at vi kommer til å selge olje så lenge noen vil kjøpe den, ble olje- og energiministeren tydelig provosert.

DEBATT: Tina Bru (H), Ketil Solvik-Olsen (Frp) og Kari Elisabeth Kaski (SV) møttes til debatt på den første dagen med valgboden til Dagbladet, på Eidsvoll plass. Foto: Frank Karlsen/ Dagbladet
DEBATT: Tina Bru (H), Ketil Solvik-Olsen (Frp) og Kari Elisabeth Kaski (SV) møttes til debatt på den første dagen med valgboden til Dagbladet, på Eidsvoll plass. Foto: Frank Karlsen/ Dagbladet Vis mer

- Blir veldig provosert

Bru mener at problemet med klimapartiene, som blant annet inkluderer SV og MDG, er at partiene har lyst til å legge ned norsk olje- og gassindustri, og at de etter hennes mening ikke er for de løsningene som Bru mener er de riktige for å nå klimamålene.

- De vil aldri snakke om den enorme veksten av fornybar energi som du trenger, den enorme veksten i tilgangen på mineraler, og alle disse tingene, sier hun og legger til:

- De ønsker heller ikke å bidra til de markedsløsningene som gjør det lønnsomt, fordi de er opptatt av å snakke om at staten skal bruke mer penger på alt. Det hjelper ikke hvis man ikke har et marked for de fornybare løsningene. Jeg blir veldig provosert, sier hun.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Nestleder i SV, Kari Elisabeth Kaski, mener imidlertid at Brus argumenter er feil på flere punker.

Hun trekker fram at SV ikke ønsker at staten skal ta hele regninga, men at det er aktørene som forurenser som må betale.

- Vi ser at vi må stille flere utslippskrav til næringslivet. Det ber de også om selv, flere bedrifter ber oss politikere om å stille tydeligere krav, sier hun.

- Skremmer ungene

Kaski påpeker også at SV ikke mener at letestans av olje er det eneste som skal til for et grønt skifte, og hun tar avstand fra å sette et ultimatum, slik MDG har gjort.

- SV har lagt fram en konkret plan på hvordan vi gradvis skal kutte 70 prosent av Norges klimagassutslipp. Vi vet hva som skal til. Vi må frigjøre de økonomiske og menneskelige ressursene i oljen for å sette i gang med det grønne skiftet i Norge. Også innenfor økonomien og næringslivet, så vi kan få folk inn på de grønne arbeidsplassene, sier Kaski.

Nestleder i Frp, Ketil Solvik-Olsen, er imidlertid ikke overbevist om at etterspørselen forsvinner dersom man kutter norsk olje- og gass produksjon. Han trekker fram at verden fortsatt vil trenge olje til asfalt og petrokjemi-industri, og mener SV bidrar til at landet går i helt feil kurs.

AUTORITÆR: Kari Elisabeth Kaski (SV) reagerer etter Ketil Solvik-Olsens «autoritær»-stikk under Dagbladets valgbodensending 2. september 2021. Video: Dagbladet TV / Reporter: Steinar Suvatne Vis mer

- Miljøbevegelsen skremmer vettet av ungene våre. Når vi har autoritære partier som skal overta og styre dette i riktig retning, da er du på helt feil kurs, sier Solvik-Olsen.

Kaski reagerer kraftig på påstanden til Frp-nestlederen:

- Det er ikke autoritært å mene at staten skal ta en større rolle, svarer hun.

Solvik-Olsen er imidlertid redd for at verdier og arbeidsplasser går tapt, fordi han peker på næringen som grunnlaget for velferdssamfunnet vårt.

Hvis Norge kutter oljenæringen er han er bekymret for at olje- og gassverdiene bare skal gå til land i Midtøsten og Russland, og at det svekker Norges hovedinntektskilde, som også sponer miljø og teknologi.

- Det er det som er farlig med en miljøpolitikk som ikke er virkelighetsforankra i at verden tross alt er som den er, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer