Raser: - Sparket for å gjøre jobben sin

Toppdemokrater raser etter at president Donald Trump sparket en sikkerhetstopp for å ha motsagt han om valgsikkerhet.

SPARKET: Tidligere sikkerhetsminister Kirstjen Nielsen avbildet med Chris Krebs under en pressekonferanse i 2018.Nå har Trump sparket Krebs. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
SPARKET: Tidligere sikkerhetsminister Kirstjen Nielsen avbildet med Chris Krebs under en pressekonferanse i 2018.Nå har Trump sparket Krebs. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

President Donald Trump sparket nettopp Chris Krebs, sjefen for USAs cybersikkerhetsbyrå, tilsynelatende bare for å være uenig med han om sikkerheten rundt årets presidentvalg.

Krebs ledet Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CIAS), som var ansvarlig for datasikkerheten ved valget. Torsdag uttalte CIAS at det ikke var bevis for at valgsystemet hadde slettet eller tapt stemmesedler, eller var påvirket på noe vis.

Torsdag slo altså CIAS fast at valget var det sikreste i amerikansk historie. Det kostet Krebs jobben.

Toppdemokrater fordømmer presidentens avgjørelse.

KRASS KRITIKK: Senator Chuck Schumer langet ut mot Donald Trumps oppførsel etter valgnederlaget. Video: AP Vis mer

- Patetisk

- Regel nummer én når man jobber for Donald Trump: Du kan ikke si sannheten. Men uansett hvem han sparker: Donald Trump tapte. Joe Biden og Kamala Harris vil bli den neste presidenten og visepresidenten, skriver Demokratenes senatsleder, Chuck Schumer.

- Chris Krebs' føderale tjeneste er bare det siste offeret i president Trumps fire år lange krig mot sannheten, sier Chris Coons, senator fra Delaware, på CNNs livesending, sitert av The Guardian.

Adam Schiff, som leder Representantenes hus' etterretningskomité, hyller Krebs.

- Direktør Krebs jobbet flittig for å beskytte våre valg fra innblanding og feilinformasjon. Han beskyttet vårt demokrati. Og han sa sannheten til makta. Derfor gikk Trump til angrep og sparket ham. Det er patetisk og forutsigbart fra en president som ser på sannheten som sin fiende, skriver Schiff på Twitter.

Ei heller Nancy Pelosi, demokratenes leder i Representantenes hus, sparer på kruttet. I en uttalelse skriver hun at Krebs er en svært respektert ekspert innen cybersikkerhet som har jobbet for å sikre USAs valg og fjerne farlig feilinformasjon.

- I stedet for å belønne hans patriotiske tjeneste, har presidenten sparket direktør Krebs for å si sannheten til makta og avvise Trumps konstante kampanje av usannheter om valget.

Hun tar til orde for at presidenten heller skal fokusere på coronakrisa i landet, og kaller Trumps kampanje for «et farlig og skammelig narrespill».

- I stedet må Trump bli seriøs om å knuse den akselererende pandemien som har drept nesten 250 000 amerikanere, smittet over 11 millioner mennesker i landet vårt og ødelagt levebrødet til flere titalls millioner.

Adam Schiff Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite
Adam Schiff Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite Vis mer
Nancy Pelosi. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite
Nancy Pelosi. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite Vis mer

- Straffes for å gjøre jobben sin

Den uavhengige senatoren Angus King beskriver Krebs som en dedikert offentlig tjenestemann som «har hjulpet til med å bygge opp nye cyberfunksjoner i møte med farer som raskt utvikler seg».

- Ved å sparke ham for å gjøre jobben sin, skader president Trump alle amerikanere som er avhengige av CISAs forsvar, selv om de ikke vet det.

Videre skriver King i uttalelsen at årets «robuste» valgsikkerhet og bevissthetskampanjer har overgått deres forventninger.

- Like viktig er det mindre omtalte arbeidet CISA har gjort for å beskytte vår nasjons andre kritiske infrastruktur-ressurser. Vi burde styrke Chris og hans team, slik at de kan gjøre mer, ikke straffe dem for å gjøre jobben sin.

Alexandria Ocasio-Cortez. Foto: Tom Williams/Pool via REUTERS
Alexandria Ocasio-Cortez. Foto: Tom Williams/Pool via REUTERS Vis mer

Demokraten Alexandria Ocasio-Cortez har retvitret en melding fra CNNs politiske korrespondent, Abby D. Phillip:

- Trump sparket den føderale lederen for cyber- og informasjonssikkerhet fordi han gikk mot Trumps falske og grunnløse påstander om omfattende valgsvindel.

VIL JOBBE: Joe Biden har startet overgangen til å ta over som president, men han mangler informasjon Donal Trump. Video: AP Vis mer

Hylles

Senatoren fra Oregon, Ron Wyden, skriver at Krebs ikke fortjente å bli sparket.

- Trump sparket en ansatt i myndighetene for å si sannheten, slik at han kan akselerere sine løgner om valget, skriver Wyden.

Demokraten Alex Padilla i delstatsregjeringen i California beskriver sparkingen som et urovekkende tegn, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Krebs har vært en tilgjengelig, pålitelig partner for valgansvarlige over hele landet og på tvers av partier, sier Padilla.

Videre gir han «ledere som Chris Kreps» mye av æren for at landets infrastruktur under valg har blitt sterkere, til tross for «handlinger og løgner som kommer fra Det hvite hus».

Det har tidligere kommet rapporter om at Krebs fryktet han ville bli sparket. Da sa Bennie Thompson, som leder komiteen for innenlands sikkerhet i Representantenes hus, at han var bekymret, skriver AP.

- Det er synd hvis noen med hans talent plutselig får munnkurv, sa Thompson, som beskrev Krebs som politisk uavhengig og fullstendig profesjonell.

Senator Ron Wyden. Foto: REUTERS/Leah Millis/Pool
Senator Ron Wyden. Foto: REUTERS/Leah Millis/Pool Vis mer

Uttalelsen som fikk han sparket

Sparkingen av Krebs kom fram i en Twitter-melding fra presidenten natt til onsdag norsk tid.

- Den nylige uttalelsen fra Chris Krebs om sikkerheten rundt 2020-valget var svært unøyaktig, begynte presidenten, som videre viste til det han mener var massiv svindel og uregelmessigheter under valget.

NESTEN: Donald Trump holdt på å forsnakke seg da han møtte pressen i Det hvite hus. Vis mer

CIAS var ansvarlig for datasikkerheten ved valget. Torsdag uttalte CIAS at det ikke var bevis for at valgsystemet hadde slettet eller tapt stemmesedler, eller var påvirket på noe vis. Valget ble også stemplet som det sikreste noensinne.

Krebs har også vært aktiv på Twitter etter valget for å tilbakevise udokumenterte påstander om juks.

Helt siden demokraten Joe Biden ble utropt som vinner av valget har Trump holdt fast ved at det har vært omfattende valgfusk og at han er den rettmessige vinneren. Det er ikke lagt fram bevis for dette.

Nå forteller Krebs til NBC News at han er stolt av jobben han gjorde hos CIAS.

- Jeg er stolt av teamet jeg hadde. Vi gjorde det rette, sier han.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer