Raser: - Uforsvarlig og farlig

Den amerikanske presidenten rundet nettopp av nok et folkemøte. Guvernøren i delstaten er ikke fornøyd.

- VAKSINEN KOMMER SNART: President Donald Trump gikk som vanlig hardt ut da han holdt valgmøte i byen Carson. natt til mandag. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Litt over klokka ett natt til mandag norsk tid inntok president Donald Trump scenen på nok et folkemøte, denne gangen i Carson, Nevada.

Et stort publikum ventet på presidenten, samlet tett i tett, mange uten munnbind. Dette har blitt en gjenganger for alle Trumps folkemøter de siste ukene.

Mens Trump var godt inne i talen sin, langet Nevadas guvernør, demokraten Steve Sisolak, ut mot presidenten.

STORT OPPMØTE: Ifølge Reno Gazette Journal var det rundt 3000 personer på folkemøtet. Foto: Carlos Barria/Reuters
STORT OPPMØTE: Ifølge Reno Gazette Journal var det rundt 3000 personer på folkemøtet. Foto: Carlos Barria/Reuters Vis mer

- Tar det på alvor

- Covid-19 er ikke politisk. Det vet ikke at det er et kommende valg. På den andre siden er viruset svært smittsomt. Ifølge CDC kommer rundt to tredjedeler av covid-infeksjoner fra personer som ikke har symptomer, skriver han på Twitter og viser til at det er derfor folk anbefales å unngå store folkesamlinger.

Videre viser guvernøren til at smittetilfellene øker i staten, slik man ser flere steder i USA.

GUVERNØR: Steve Sisolak er ikke fornøyd med presidentens folkemøte i Carson, Nevada. Foto: Chase Stevens/Las Vegas Review-Journal via AP
GUVERNØR: Steve Sisolak er ikke fornøyd med presidentens folkemøte i Carson, Nevada. Foto: Chase Stevens/Las Vegas Review-Journal via AP Vis mer

- Hvordan demper vi smitten? Vi lytter til helseekspertene. Vi bruker munnbind. Vi opprettholder sosial distansering. Vi holder ikke store samlinger hvor disse tiltakene ikke blir fulgt.

STIKK: President Donald Trump langet nok en gang ut mot sin motsander i kampen om embetet Joe Biden under stevnet i Johnstown, Pennsylvania. Video: AP Vis mer

Videre skriver guvernøren i Twitter-tråden at det er det amerikanske folkets ansvar å følge retningslinjene som føderale, statlige og lokale helsemyndigheter er enige om.

- Og Amerikas ledere er forpliktet til å følge det samme rådet, skriver Sisolak og fortsetter:

- Jeg vet at noen vil oppfatte dette som en politisk uttalelse, men la meg være tydelig: Som guvernøren av den flotte staten Nevada, har jeg et ansvar for å beskytte alle borgere - uavhengig av deres politiske tilhørighet. Jeg tar det på alvor.

- Og akkurat nå inkluderer det ansvaret å fortelle presidenten at å arrangere en stor samling uten å følge retningslinjer fra hans eget smittevernsenter og krav utviklet av statlige helsemyndigheter, er uforsvarlig og farlig.

TETT I TETT: Opp mot 10 000 mennesker sto tett i tett på en flyplass i Ocala da Trump var på besøk. En av dem var Dave Thorsen (70). Reporter i USA: Trym Mogen. Video: Mogen / AP. Klipp: Madeleine Liereng Vis mer

Åtte millioner smittede

USA er hardt rammet av coronaviruset. For øyeblikket har landet registrert over åtte millioner smittetilfeller og over 219 000 dødsfall knyttet til viruset, ifølge Johns Hopkins-universitetet.

På lørdag registrerte Nevada det største hoppet i smittetilfeller på et døgn siden midten av august, ifølge CNN.

Videre påpeker guvernøren at ikke alle amerikanere som er smittet med covid-19 har tilgang til militærsykehuset Walter Reed, utallige leger og behandlinger.

Etter at Trump bekreftet at han hadde testet positivt for covid-19, ble han lagt inn på Walter Reed-sykehuset i tre dager. Han har siden skrytt av behandlingen han fikk der, og flere ganger lovet å gjøre behandlingen tilgjengelig for alle amerikanere.

3000 møtte opp

Guvernøren avslutter med å vise til retningslinjene som skal følges i Nevada. Det tillates samlinger på opp til 250 personer eller 50 prosent kapasitet, men bare hvis alle retningslinjer og krav blir fulgt.

KOMPLISERT: Flere ganger har en presidentkandidat vunnet valget til tross for at han har færre stemmer enn motstanderen. Slik fungerer det amerikanske valgsystemet. Vis mer

Ifølge lokalavisa Reno Gazette Journal hadde rundt 3000 Trump-supportere møtt opp på folkemøtet i Carson. Ifølge avisa møtte flere hundre opp allerede søndag morgen, åtte timer før Trumps ankomst.

- Vi tillater til og med større samlinger om strenge standarder er oppfylt og en sikkerhetsplan er godkjent på lokalt og statlig nivå, skriver Sisolak.

TO VERDENER: Mens Joe Biden er nøye med smittevernregler under sin valgkamp, er situasjonen en helt annen på Donald Trumps folkemøter. Video/foto: NTB/AP Vis mer

Reno Gazette Journal skriver at statens departement for forretninger og industri tidligere denne helgen bekreftet at de ikke hadde mottatt noen plan fra Trump-kampanjen, men det kom ikke fram hva slags konsekvenser kampanjen kunne få for å ikke sende inn en slik plan.

Trump rundet av folkemøtet i Carson rett før klokka tre norsk tid, og på Twitter takker han for seg. Få minutter etterpå deler presidenten også et bilde som viser den store folkemengden på arrangementet i Carson.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer