USA:

Raser etter barnekunst: - Det er ei sløyfe!

Sierra Carter langer ut mot skolen etter at hennes elleve år gamle datter hang opp en tegning av grisen «Piggie».

TEGNING TIL BESVÆR: En mor raser mot skolen etter at dattera tegnet en gris med det dattera mener er ei sløyfe. Foto: Skjermdump fra TikTok
TEGNING TIL BESVÆR: En mor raser mot skolen etter at dattera tegnet en gris med det dattera mener er ei sløyfe. Foto: Skjermdump fra TikTok Vis mer
Publisert

På et museum for moderne kunst kan det være utfordrende å forstå hva det er man egentlig står og ser på. Det samme vil nok mange foreldre si at gjelder barns kunstneriske utfoldelser med tusj og fargestifter.

På en skole i Michigan i USA har et kunstverk skapt rasende debatt. I sentrum for det hele finner vi en barnetegning av «Piggie» - en smilende, knallrosa gris som med viftende gul hale vinker fornøyd med de røde armene sine.

Men det er en liten detalj under hodet på Piggie som har blitt gjenstand for tolkning og påfølgende debatt, melder NBC San Diego.

Sløyfe eller ikke sløyfe

I en TikTok-video som har blitt sett over 600 000 ganger, forteller Sierra Carter at hennes 11 år gamle datter urettmessig er blitt offer for mistolkning.

PIGGIE: Det var ikke alle som mente dattera hadde utstyrt grisen med ei sløyfe. Foto: Skjermdump fra TikTok
PIGGIE: Det var ikke alle som mente dattera hadde utstyrt grisen med ei sløyfe. Foto: Skjermdump fra TikTok Vis mer

For Carters del startet det hele da hun ble kontaktet av datteras klasseforstander på 5. klassetrinnet.

- En liten gutt hadde kommet bort til henne og gjort henne oppmerksom på at han trodde min datter tegnet «guttedeler» på griseprosjektet sitt.

Ifølge mora skal læreren ha konfiskert alt av tegninger fra dattera. Mens klassekameratene hvisket i bakgrunnen, svarte jenta læreren at tegningen viste en sløyfe. Like fullt ble kunstverket konfiskert og videresendt til rektor.

- Tuller du med meg?

Da Carter satte seg ned med klasseforstanderen og en sosialarbeider, ba hun om å få se den omstridte kunstprosjektet.

- Så fort jeg så den, tenker jeg: «Tuller du med meg? Det er ei jævla sløyfe», sier Carter i TikTok-videoen.

- Jeg beklager at datteren min ikke er Monet. Men for henne er en sløyfe en sløyfe og et slips, fortsetter mora oppgitt.

Carter mener at hvis et annet barn så på tegningen og trodde det var snakk om noe helt annet, så er det ifølge henne et «han-problem» og ikke et «hun-problem».

Hun forteller videre at skolen opplyste henne om at de ikke ville straffe dattera, men at tegningen ville bli oppbevart «i tilfelle det skulle dukke opp flere tilfeller».

Forsvarer skolen

John Denney er leder for skoledistriktet Hanover-Horton. I en uttalelse til NBC, sier han at saken har to sider og «ingenting har blitt plassert i noen elevs skolejournal i forbindelse med saken».

- I dette tilfellet har en elev videreformidlet sin bekymring til våre ansatte på riktig måte, forklarer Denney.

UHELL: Et sør-koreansk par gikk viralt etter at de ødela kunstverket «Untitled» til verdi av 3,7 millioner. Video/foto: KameraOne/NTB Scanpix. Vis mer

Han mener skolens ansatte «responderte på situasjonen med medfølelse og diskresjon».

- Personalet kontaktet elevens foreldre for å diskutere situasjonen. Ingen elev ble hengt ut eller utstøtt. Alt ble gjort for å beskytte elevers personvern og verdighet.

Vil ikke fjerne tegningen

I en serie med påfølgende TikTok-videoer, forteller Sierra Carter at hun har vært i møte med både John Denney og andre skoleledere for å få en unnskyldning. Samtidig ønsket hun å forsikre seg om at skolen ikke vil bruke tegningen mot dattera.

STERKE REAKSJONER: Madonna fikk kritikk for kunstsamarbeid med Beeple, Mother Of Creations. Video: motherofcreations.xyz. Vis mer

Blant annet deler hun en e-post fra Denney der han skriver at det ikke ville være passende å fjerne tegningen fra datteras skolemappe.

Carter står på at hun mener hele situasjonen ble dårlig løst og at den burde blitt korrigert fra det øyeblikket dattera informerte om at hun hadde tegnet en sløyfe.

- Det hele kunne vært stoppet, men det ble det ikke, mener hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer