SKRIV: Belgiske Marc Dutroux er dømt til livstid for kidnapping, voldtekt og drap. Nå har han sendt brev til flere av ofrenes foreldre. Foto: AFP / NTB Scanpix
SKRIV: Belgiske Marc Dutroux er dømt til livstid for kidnapping, voldtekt og drap. Nå har han sendt brev til flere av ofrenes foreldre. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Raser etter det siste påfunnet fra «Monsteret fra Charleroi»

- Det er på tide at dette sirkuset tar slutt.

For 22 år siden ble den beryktede morderen Marc Dutroux dømt til livstid bak murene etter å ha kidnappet, voldtatt og drept flere unge jenter.

Nå har han sendt brev til tidligere ofre og pårørende, i «et ydmykt forsøk på å lege sårene».

Brevet er ifølge BBC formulert av Dutrouxs advokat Bruno Dayez, med godkjenning fra Dutroux selv. Det har fått familiene til å reagere.

- Psykisk tortur

Flere av familiene har avvist brevene som et kynisk forsøk på å få innvilget prøveløslatelse, og en av ofrenes far omtaler trekket som «psykisk tortur» av de pårørende.

- Det er et PR-stunt fra en advokat med for mye fritid og få klienter. Etter 23 år er det på tide at dette sirkuset tar slutt. Vi kommer ikke til å involvere oss, sier Paul Marchal. Han er faren til An Marchal.

Jean-Denis Lejeune, faren til Julie Lejeune, omtaler brevet han mottok på årsdagens for sin datters begravelse som «moralsk tortur», og Gino Russo, faren til Mélissa Russo, sier det er uaktuelt å tilgi drapsmannen.

- Det er opp til gud, ikke meg, sier han.

Brevet i sin helhet ble delt av Jean-Denis Lejeune på Facebook i går. Her kan man lese hvordan Dutroux lover at han ikke skal ta direkte kontakt med familiene, men at han stiller seg til disposisjon dersom de har spørsmål de ønsker svar på.

Han framstiller det som et ønske om å lege åpne sår - ikke et ønske om å åpne sårene ytterligere.

Monsteret fra Charleroi

Marc Dutroux, som nå har blitt 61 år, var allerede en kjenning av politiet da han ble pågrepet for kidnapping og voldtekt av fem unge jenter i februar 1986.

Tre år senere ble han dømt til 13,5 år i fengsel, men på grunn av god oppførsel ble han prøveløslatt allerede i 1992, og i 1995 gikk det ut over de åtte år gamle jentene Julie Lejeune og Mélissa Russo. De to jentene sultet ihjel i Dutrouxs kjeller.

Han kidnappet også ytterligere fire tenåringsjenter. An Marchal og Eefje Lambrecks ble drept, mens to jenter på 12 og 14 overlevde oppholdet i belgierens skrekkjeller.

I rettssaken vitnet de to mot mannen som hadde holdt dem fanget, og mediene ga ham tilnavnet «Monsteret fra Charleroi»

Detroux hevdet hele tiden at han var en del av et større pedofilt nettverk som involverte flere høytstående personer, og det faktum at han blant annet slapp ut så tidlig som han gjorde, førte til flere spekulasjoner om at noe ble dekket over.

Ekskona Michelle Martin ble dømt til 30 år i fengsel for medvirkning til kidnapping, voldtekt og drap, men ble løslatt i 2012.