Mount Everest:

Raser etter dette: - Fatter det ikke

Fjellklatreren fortalte villig om opplevelsen som kunne kostet ham livet. Men han utelot én viktig detalj.

REDDET: Sammen klarte to sherpaer å få en malaysisk klatrer ned fra området omtalt som «dødssonen». Foto: Gelje Sherpa/Reuters/NTB
REDDET: Sammen klarte to sherpaer å få en malaysisk klatrer ned fra området omtalt som «dødssonen». Foto: Gelje Sherpa/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Det har gått 70 år siden de første menneskene tok seg helt til toppen av Mount Everest. Samtidig er verdens høyeste fjell blitt den siste hvileplass for mange klatrere.

Siden 1922 er det blitt anslått at rundt 310 mennesker har dødd på Mount Everest. Omkring 200 av dem ligger der fremdeles, begravet i isødet.

2023-sesongen ligger an til å bli en av de dødeligste på noensinne. Totalt har 17 personer så langt mistet livet på verdens høyeste fjell, ifølge The Guardian.

I midten av mai kunne enda et navn havnet på lista over omkomne.

Pakket inn

18. mai guidet Gelje Sherpa (30) en klient opp Mount Everest da han fikk øye på en malaysisk klatrer som var strandet i et område av fjellet som kalles «dødssonen». Ifølge Gelje klamret mannen seg skjelvende til et tau og skal ha vært kraftig nedkjølt.

Gelje fikk overbevist sin klient om å avlyse deres egen ekspedisjon slik at han kunne hjelpe den malaysiske klatreren ned i sikkerhet.

Den forfrosne mannen ble pakket inn i et liggeunderlag. Så tok Gelje ham på ryggen og begynte på de mer enn 600 meterne ned til South Col, punktet mellom Mount Everests topp og Lhotse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer