Holocaust:

Raser etter dette

Restauranten lanserte «Anne Frank-burger» og «Adolf-fries».

VEKKER AVSKY: Denne burgeren har vekket avsky hos det jødiske samfunnet. Nå tar restauranten grep. Foto: Jam Press
VEKKER AVSKY: Denne burgeren har vekket avsky hos det jødiske samfunnet. Nå tar restauranten grep. Foto: Jam Press Vis mer
Publisert

Restauranten Honky Donky i Rafaela City i Argentina er i hardt vær etter å ha lansert en «Anne Frank-burger» og «Adolf-fries».

Det skriver nyhetsbyrået Jam Press.

Kontroversielle navn

Anne Frank var en jødisk jente som bodde i Amsterdam i Nederland under andre verdenskrig. Hun og familien levde i lang tid i skjul, men i august 1944 ble skjulestedet stormet og familien arrestert.

Hun døde i konsentrasjonsleiren i Bergen-Belsen i 1945, som 15-åring.

Faren Otto var den eneste fra familien som overlevde. Etter frigjøringen fikk han datteras dagbok utgitt i boka «Anne Franks dagbok».

Det er ikke første gang at restauranten har navngitt matrettene sine på kontroversielt vis. På menyen finner man retter oppkalt etter både Benito Mussolini og Djengis Khan.

Rivende kritikk

Restauranten får nå rivende kritikk av det jødiske samfunnet i landet.

Det israelske forbundet for kultur og sport sier at markedsføringen ikke på noen måte er morsom. De beskriver den som krenkende, fornærmende og motbydelig.

Også det argentinsk-israelske forbundet har tatt avstand fra menyen, og truer med å ta eierne av restauranten til retten.

- Tar avstand

Det lokale jødiske samfunnet i Rafaela har utstedt en uttalelse:

- Ettersom en fastfoodrestaurant i byen vår bruker navnene til Anne Frank og Adolf på produktene sine, uttrykker vår dypeste indignasjon og tar avstand fra dette. Vi vil ta rettslige skritt, varsler de.

Fra hytta på Hurum oppdaget Elvira Messel noe rart ute på sjøen. Video: Elvira Messel/Espen Bårdsnes Mikalsen. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Ariel Rosenthal, som er samfunnets talsperson, sier han først hørte om menyen i mars. Han hevder han fikk lovnader fra eierne om at navnene skulle bli endret.

- Vi skjønner ikke hvorfor det har tatt så lang tid å endre dette. Etter min forståelse blir dette endret nå, og vi kommer til å få en unnskyldning.

Kom med unnskyldning

1. august i år utstedte restauranten en unnskyldning på sosiale medier. Samtidig endret de navn på flere av matrettene sine.

«Anne Frank-burgeren» skal nå hete «Anne Boleyn-burgeren», og «Adolf»-fries blir fjernet fra menyen. I tillegg lover restauranten at de kommer til å bruke mer fredelige historiske personligheter i framtida.

De trekker fram navn som Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Nelson Mandela, og Mikhail Gorbatsjov.

Jam Press har forsøkt å kontakte Honky Donky-restauranten for en kommentar, men de har ikke besvart nyhetsbyråets henvendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer