Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raser etter drapet på Cecilia

Paraguay er i sorg etter bortføringen og drapet på eks-presidentens datter. I dag ble Cecilia Cubas (32) begravet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er snart fem måneder siden tungt bevæpnede menn rev Cecilia Cubas ut av bilen hun kjørte i en forstad til Paraguays hovedstad Asuncion. I ren kommandostil pepret de bilen hennes med kuler før de forsvant med datteren til landets tidligere president Raul Cubas (60).

Dette var siste gang Cecilia ble sett i live.

I november fikk familien tilsendt et bilde av Cecilia. Kort tid seinere betalte de 800 000 dollar i løsepenger, men kidnapperne skal ha svart at beløpet kun var å betrakte som første nedbetaling. Deretter brøt de all kontakt med Cecilias foreldre.

Funnet død

Eks-presidenten og kona Mirtha sto gjentatte ganger fram i medier og bønnfalt kidnapperne om slippe datteren fri.

Saken fikk enorm oppmerksomhet i voldsherjede Paraguay, og tusener tok til gatene for å protestere mot bortføringen. Det ble hengt opp plakater med bilde av Cecilia, og biler kjørte rundt med klistremerker med en oppfordring om å la henne gå.

Onsdag kveld ble alt håp knust. Da ble liket av 32-åringen gravd opp bak et forlatt hus i utkanten av Asuncion.

- Liket var dekket av kull for å forsinke forråtnelsesprosessen, sier rettsmedisineren Jose Nicolas Lezcano ifølge nyhetsbyrået AP.

I SORG: Tusener av mennesker hadde møtt fram da Cecilia Cubas ble begravet i hovedstaden i dag. Foto: SCANPIX/AP
I SORG: Tusener av mennesker hadde møtt fram da Cecilia Cubas ble begravet i hovedstaden i dag. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Torturert

Cecilia Cubas ble identifisert ved hjelp av tannlegejournaler. En foreløpig obduksjon viser at har vært død i mellom 30 og 60 dager.

Lezcano tror Cubas ble torturert før hun døde, og dødsårsaken er trolig kvelning eller en overdose sovemedisiner.

Funnet av eks-presidentens datter har utløst voldsomme reaksjoner blant Paraguays seks millioner innbyggere.

- Cecilia gjorde aldri noen fortred. Hun fortjente ikke å dø på denne måten, sier butikkekspeditøren Antonia Benitez til AP.

- Det er altfor mye vold i Paraguay, sier bankfunksjonæren Leopoldo Santander.

- Du har en følelse av at alt mulig kan skje med deg til enhver tid.

«Dødskultur»

Kidnappingen og drapet av Cecilia Cubas er den siste i ei lang rekke av angrep mot rike og kjente paraguayanere. Sønnen til en tobakksmagnat led nylig samme skjebne, og en restauranteier er ennå savnet.

Kidnapping og utpressing er nærmest dagligdags i det fattige landet, men Cecilia Cubas-saken har fått enorm oppmerksomhet.

Drapet på 32-åringen viser at også de aller mektigste familiene dras inn i voldsspiralen. Ledende politikere frykter nå at voldsbølga som feier over flere land i Sør-Amerika skal komme helt ut av kontroll.

- Vi skal ikke la hatet, sinnet og ondskapen hos noen få mennesker ta tilhold i oss alle, sa president Nicanor Duarte Frutos i en tale i går.

Presidenten lover nå å ta et oppgjør med det organisert kriminalitet og det han kaller en voksende «dødskultur».

Peker mot Colombia

Paraguays myndigheter er overbeviste om at kidnappingen og drapet ble utført av ei venstreradikal opprørsgruppe. Så langt er èn mann pågrepet og siktet, men politiet leter etter minst fire andre.

- Vi er i ferd med å avsløre en gjeng av kriminelle som har operert under dekke av å være politiske aktivister. De skal ikke lenger få lure noen med sine løgner og kynisme, sier president Duarte Frutos ifølge New York Times.

Riksadvokat Diego Latorre sa i går at den siktede mannen har hatt løpende epostkontakt med en leder for Colombias fryktede FARC-gerilja om saken.

Teorien om en forgreining til Colombia får støtte fra USA.

- Vi støtter Paraguays myndigheter i deres bekymring over FARC og sikkerheten i Paraguay, sier undersekretær Asa Hutchinson i det amerikanske sikkerhetsdepartementet.

Raul Cubas var president i Paraguay fra august 1998 til mars 1999. Han ble tvunget til å gå av etter voldelige opptøyer som følge av at landets visepresident - som var en politisk mostander av Cubas - ble likvidert.

(Kilder: Associated Press, BBC, New York Times)

HÅPET I DET LENGSTE: Cecilias mor Mirtha deltok i flere offentlige forbønner i et håp om at datteren skulle komme hjem. På onsdag ble håpet knust.
RASERI: Paraguays seks milloner innbyggere forlanger at myndighetene gjør noe med volden og korrupsjonen i landet. Her holder to jenter opp en plakat med påskriften «Rettferdighet for Cecilia».
DREPT: Cecilia Cubas (32) ble bortført 21. september i fjor. På onsdag ble hun funnet drept.
PROSESJON: Politiet eskorterte datteren til landets tidligere president på hennes siste reise.
Paraguays tidligere president Raul Cubas (til venstre) og broren Carlos bar kista med Cecilia da hun ble stedt til hvile i Asuncion i dag.
HER BLIR HUN FUNNET: Politi gravde liket opp fra en tunnel bak et hus i hovedstaden.
FRAKTET BORT: Levningen ble fraktet bort fra funnstedet. Kort tid seinere ble det bekreftet at det var eks-presidentens datter som var funnet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media