Great Barrier Reef

Raser etter FN-forslag: - Sjokkert

FN-organisasjonen Unesco mener Great Barrier Reef må på lista over steder som er «i fare». Australske myndigheter sier de er sjokkerte.

UTSATT: Great Barrier Reef utenfor Australia er verdens største korallrev. Nå planlegger FN å sette stedet på lista over steder som er i fare. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock
UTSATT: Great Barrier Reef utenfor Australia er verdens største korallrev. Nå planlegger FN å sette stedet på lista over steder som er i fare. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): UNESCO mener berømte Great Barrier Reef utenfor Australia må plasseres på en liste over steder som er «i fare». De sier også at Australia må «trappe opp handlinger på alle mulige nivåer» for å motvirke klimaendringer.

Great Barrier Reef er verdens største korallrev, og UNESCO planlegger å sette det på lista på et møte i komiteen for verdensarv neste måned.

Dersom korallrevet havner på lista, vil det være det første stedet i naturen, som havner på lista hovedsakelig på grunn av klimaendringer. Vanligvis blir steder plassert på denne lista som følge av krig, forurensning eller ukontrollert urbanisering skriver The Guardian.

KORALLREV: Forskere har funnet et til nå hittil ukjent korallrev på østkysten av USA. Video: CNN Vis mer

Bleket

Global oppvarming har ført til stigende temperaturer i havet. Det har ført til bleking av størsteparten av revet, som er 2300 kilometer langt, siden den forrige vurderingen fra UNESCO i 2015.

Den australske regjeringen reagerer imidlertid kraftig.

- Great Barrier Reef er det best forvaltede revet i verden, og denne foreslåtte anbefalingen er blitt gjort uten å granske revet først, og uten den nyeste informasjonen, sier miljøvernminister i Australia, Sussan Ley, til Sidney Morning Herald.

Komiteen i UNESCO, ledes for tida av Kina, og australske myndigheter mener dette er en politisk handling. De frykter også at det å plassere korallrevet på «fare-lista» innebærer at milliarder av turistdollar og 60000 arbeidsplasser kan være i fare.

Forskere ved Queensland University of Technology har for første gang fanget prosessen som forårsaker bleking av koraller. 95 prosent av den nordlige delen av Great Barrier Reef er alvorlig bleket, noe som kan forårsake at revet dør. Videoen viser de spektakulære, men nedslående resultatene av økt overflatetemperatur på jorda. Video: YouTube/Brett Lewis QUT via Storyful Vis mer

- Undergravd

Ley påpeker også hvordan Australia vil utfordre denne beslutningen.

Miljøvernministeren sier også at myndighetene er «sjokkerte» og at FN nå går fullstendig bort fra forskringer de har gitt tidligere om at en beslutning som dette ikke skulle bli tatt i år.

- Denne beslutningen er feil, og det var åpenbart politikk som lå bak, og det har undergravd en skikkelig prosess. At Verdensarv-komiteen ikke varsler om denne listingen på forhånd er forferdelig, sier Ley.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer