India:

Raser etter gurus corona-påstander

Yoga-guruen Baba Ramdev vekker oppsikt i India etter flere kontroversielle påstander om corona og moderne medisin. Indiske leger raser.

OMSTRIDT: Yoga-guruen Baba Ramdev har fått leger og corona-pårørende på nakken etter flere oppsiktsvekkende uttalelser om coronaviruset. Her er han avbildet på en pressekonferanse om urtemedisinen Coronil, som han i februar hevdet kunne kurere coronasykdom på sju dager. Foto: Sonu Mehta / Hindustan Times / Shutterstock / NTB
OMSTRIDT: Yoga-guruen Baba Ramdev har fått leger og corona-pårørende på nakken etter flere oppsiktsvekkende uttalelser om coronaviruset. Her er han avbildet på en pressekonferanse om urtemedisinen Coronil, som han i februar hevdet kunne kurere coronasykdom på sju dager. Foto: Sonu Mehta / Hindustan Times / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Guruen, som gjennom yoga-timer på TV har blitt et kjent fjes i India, påsto nylig at titusenvis av mennesker hadde dødd etter å ha tatt moderne medisin mot covid-19. Det skriver BBC.

Ifølge Times of India skal guruen blant annet ha siktet til legemidlene Remdesivir og Faviflu, som er godkjent til bruk i behandling mot sykdommen av indiske legemiddelmyndigheter.

- Moderne medisin er dum vitenskap, skal Ramdev ha sagt i en video, ifølge storavisa.

Latterliggjorde oksygenmangel

Også en annen video som gikk viralt tidligere denne måneden fikk stor oppmerksomhet. Her skal Ramdev ha latterliggjort pasienter som forsøkte å få tak i oksygen, skriver BBC.

India rundet mandag 300 000 registrerte coronadødsfall, men det er trolig store mørketall. Mens viruset raser, og hundretusenvis blir smittet hver eneste dag, har sykehusene blitt overfylt, og mange har gått på en desperat jakt etter oksygen.

- Gud har gitt oss gratis oksygen - hvorfor puster vi ikke bare inn det? Hvordan kan det være mangel på oksygen, når Gud har fylt atomsfæren med oksygen? Tullingene er på jakt etter oksygentanker. Bare pust inn oksygenet som er gratis. Hvorfor klager dere over oksygenmangel, senger og krematorier? skal Ramdev si i videoen.

CORONA: Rahul Vohra spilte inn sin siste video fra sykesenga kort tid før han døde av corona. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: @ijyotitiwari / Instagram Vis mer

Dette fikk flere leger, den indiske legeforeningen, og pårørende til coronapasienter til å tenne på alle pluggene.

- I mer enn et år har helsepersonell, som meg, vært i en krigsliknende situasjon. Vi har reddet titusener av liv. Det er virkelig uheldig, fornærmede, og sårende å lese slike uttalelser, sier den høytstående legen A. Fathahudeen.

TV-GURU: Baba Ramdev har blitt en kjent skikkelse i India, etter å ha gjort det stort med yoga på TV. Han har også lansert sitt eget selskap, som blant annet selger urtemedisin. Her avbildet i 2013. Foto: Rajesh Kumar Singh / AP / NTB
TV-GURU: Baba Ramdev har blitt en kjent skikkelse i India, etter å ha gjort det stort med yoga på TV. Han har også lansert sitt eget selskap, som blant annet selger urtemedisin. Her avbildet i 2013. Foto: Rajesh Kumar Singh / AP / NTB Vis mer

- Puster ikke skikkelig

Ifølge avisa Indian Express skal Ramdev søndag ha svart at han respekterer at legene har «satt sine liv i fare» for å redde andre. En talsperson i Ramevs firma, som blant annet selger urtemedisin og liknende produkter, skal i en uttalelse ha sagt at guruen ikke har noe imot moderne medisin, og at anklagene mot ham er falske.

Men mandag slo han til igjen. I en uttalelse stilte guruen da spørsmål ved hvorfor moderne medisin ikke har en kur for 25 sykdommer, deriblant diabetes, skriver BBC.

I en ny viralvideo skal han også hevde at «10 000 leger har mistet livet etter å ha tatt to vaksinedoser».

I samme video skal han også ha gitt råd om hvordan yoga styrker lungekapasiteten mot corona.

I en annen video skal han også hevde at coronapasienter ikke puster skikkelig, og isteden klager over oksygenmangel.

- Pasientene vet bare ikke hvordan de skal puste skikkelig, derfor sprer de negativitet og klager over mangel på oksygen og steder for kremasjon, blir han hørt si i videoen ifølge Indian Express.

MASSEKREMASJON: Her brennes mennesker som har dødd med corona i New Delhi denne uka. Danish Siddiqui / Reuters / NTB Vis mer

Hevder han hadde kur

I februar var Ramdev også aktiv i markedsføringen av tablettene Coronil, som produseres av selskapet han selv står bak, og som det ble påstått at kunne kurere corona på sju dager.

- Myndighetene har gitt grønt lys etter å ha sett gjennom alt av forskningsmateriell av internasjonal standard. Landet og verden er også enige. Også WHO er enige i at vi nå har mulighet til å selge Coronil i mer enn 150 land, med vitenskapelig grunnlag, sa Ramdev.

WHO gikk raskt ut og avkreftet at organisasjonen hadde godkjent legemiddelet. Den indiske legeforeningen kalte uttalelsen «blank løgn», og krevde forklaringer fra landets helseminister.

Flere har også krevd at politiet skal pågripe guruen for corona-uttalelsene.

Helseminister Harsh Vardhan, som selv er utdannet lege, gikk nylig ut og kritiserte guruen.

- Moderne medisin og leger som praktiserer det, har gitt nye liv til millioner av mennesker. Det er veldig uheldig at du sier mennesker har dødd etter å ha tatt moderne medikamenter, sa helseministeren.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer