Raser etter hjelpearbeider- drap: Storbritannia nærmer seg et større IS-angrep

Terrorgruppa truer med å drepe nok en brite.

 FORDØMMELSE:  Britenes statsminister David Cameron har gått offentlig ut med en internasjonal fordømmelse mot det ritualisert drapet på den britiske hjelpearbeideren David Haines. Foto: AFP / HO / NTB Scanpix.
FORDØMMELSE: Britenes statsminister David Cameron har gått offentlig ut med en internasjonal fordømmelse mot det ritualisert drapet på den britiske hjelpearbeideren David Haines. Foto: AFP / HO / NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britenes statsminister David Cameron har gått offentlig ut med en internasjonal fordømmelse mot det ritualisert drapet på den britiske hjelpearbeideren David Haines.

Og nå nærmer det seg en britisk militæraksjon mot Den islamske staten (IS), skriver The Guardian. En av grunnene til denne økte offensiven fra britene skal blant annet være terrorgruppas trusler mot å drepe den britiske statsborgeren Alan Henning.

— Vi er klar til å ta de skritt som er nødvendig, sa Cameron på en pressekonferanse tidligere denne måneden.

— Konfrontere trusselen
Flere amerikansk medier har opplyst at USA skal lede angrepskoalisjonen, og at det er planlagt å gjennomføre flere luftangrep mot opprørerne tilknyttet IS.

John Kerry, USAs utenriksminister, fortalte i går at han er «svært oppmuntret» av britiske løfter om å bygge en bred allianse mot IS. Kerry befinner seg denne uka på en konferanse i Paris sammen med irakiske, arabiske og andre vestlige ministere for å bli enige måter å støtte den nye Irak-regjeringen i krigen mot IS-jihadistene

— Vi er et fredelig folk, vi søker ikke ut konfrontasjon, men vi trenger å forstå at vi kan ikke ignorere denne trusselen mot vår sikkerhet (...) om vi skal klare å holde dette landet trygt. Vi må konfrontere denne trusselen, sier Cameron.

— Steg for steg, må vi gi tilbake, og til slutt ødelegge IS og hva de står for, (...) fordi denne organisasjonen utgjør en massiv trussel mot hele Midtøsten, fortsetter han.

Mye støtte
Foreløpig har ingen arabisk stat offentlig lovet å delta i en militær aksjon, men både Saudi-Arabia og Emiratene skal være nære en samarbeidsavtale grunnet frykten de selv har for at IS skal angripe dem.

Australia på sin side har lovet å sende 600 soldater og åtte jagerfly — for å hjelpe USA i å bekjempe IS.

Både Storbritannia og USA har utelukket å sende bakkestyrker til områdene i Irak og Syria som kontrolleres av terrorgruppa.

USA gjennomførte for øvrig minst ni luftangrep i forrige uke.

Tre dager Ifølge The Guardian ble Haines kidnappet bare tre dager etter at han kom inn i Syria der han jobbet for nødorganisasjonen Acted.

Det var i mars i fjor at Haines og en italiensk kollega ble kidnappet.

Oversetteren de hadde med seg forteller til The Guardian at to raske biler kom mot dem bakfra, en kjørte forbi foran og en ble værende bak.

— Krig mot IS
Et av president Barack Obamas fremste mål før han ble tvunget inn i konflikten med IS var nettopp å avslutte krigene til forgjengeren George W. Bush og ikke bli engasjert i nye kriger.

Men etter at administrasjonen er blitt presset til å oppklare enhver uklarhet om hvordan president Barack Obama ser på konflikten, etterlot Det hvite hus og Pentagon liten tvil om hvor de står.

— USA er i krig med ISIL på samme måte som vi er i krig med al-Qaida og al-Qaida-tilknyttede bevegelser over hele kloden, sa talsmann for Det hvite hus, Josh Earnest, fredag i forrige uke.